Τα οικογενειακά προβλήματα παχαίνουν τα κοριτσάκια - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τα οικογενειακά προβλήματα παχαίνουν τα κοριτσάκια

Τα κοριτσάκια ηλικίας 5 ετών που μεγαλώνουν σε προβληματικές οικογένειες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, συγκριτικά με τα συνομήλικά τους κορίτσια που ζουν σε οικογένειες χωρίς σοβαρά προβλήματα. Αμερικανοί παιδίατροι και διατροφολόγοι κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή μελετώντας τα στοιχεία 1.600 κοριτσιών προσχολικής ηλικίας.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι όταν τα κοριτσάκια ήταν ηλικίας 1-3 ετών, οι μητέρες τους ανέφεραν κάποια από τις ακόλουθες προβληματικές καταστάσεις: οικογενειακή βία, κατάθλιψη, χρήση ναρκωτικών, οικιακή ανασφάλεια, κακή διατροφή λόγω οικονομικής αδυναμίας, προβλήματα του πατέρα με τον Νόμο και την αστυνομία. Τα ίδια κοριτσάκια μετρήθηκαν, τόσο σε βάρος όσο και σε ύψος όταν έφτασαν στην ηλικία των 5 ετών.

Τι διαπιστώθηκε τότε; Το 17% των κοριτσιών ήταν παχύσαρκα. Μάλιστα, τα κοριτσάκια που μεγάλωναν σε οικογενειακό περιβάλλον με περισσότερες από δύο προβληματικές καταστάσεις, η πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκα στην ηλικία των 5 ετών ήταν διπλάσια!

Οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι, πολύ πριν αρχίσουν να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αυτής καθεαυτής, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι μπορεί να υποκρύπτεται ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Σακίρα Σούλια από το Columbia University της Νέας Υόρκης, «όταν βλέπουμε κοριτσάκια 5 ετών με παθολογική παχυσαρκία, πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ πιο σοβαρό απ΄ ό,τι η διατροφή ή η καθιστική ζωή. Υπάρχουν άλλα πράγματα στην οικογένεια που πρέπει πρώτα να επιλυθούν για να μιλήσουμε, εν συνεχεία, για την υγεία του παιδιού».

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, «…υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις πίσω από τη σύνδεση του στρες με την παχυσαρκία. Η σύνδεση στρες, ψυχοσωματικών καταστάσεων και παχυσαρκίας είναι προφανής και αρκετοί υποστηρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία πρώτα πρέπει να αναζητήσουμε τα ψυχολογικά αίτια που την προκαλούν. Το πλέον προφανές, όμως, είναι ότι τα παιδιά που στρεσάρονται εξ΄ αιτίας οικογενειακών καταστάσεων, συνήθως καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες, κυρίως πρόχειρο, έτοιμο φαγητό. Είναι πολύ συνηθισμένη, επίσης, η εικόνα της μητέρας που επιλέγει να βάλει τα παιδιά της μπροστά σε μια τηλεόραση και να τα ταΐσει «junk food» προκειμένου εκείνη να έχει το χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα της οικογένειας. Οι οικονομικοί λόγοι, φυσικά, είναι εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν εάν το παιδί θα φάει κάτι υγιεινό ή λιγότερο υγιεινό, κάτι ολιγοθερμιδικό ή κάτι πλούσιο σε θερμίδες και λίπη…», προσθέτει η Σούλια.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αγόρια

Το περίεργο με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι ενώ βρέθηκε άμεση σχέση των οικογενειακών προβληματικών καταστάσεων με την παχυσαρκία στα κοριτσάκια, το ίδιο δεν συμβαίνει με τα αγοράκια της ίδιας ηλικίας. «…Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις», υπογραμμίζει η Σούλια. «Το πιθανότερο είναι ότι τα κοριτσάκια εσωτερικεύουν το πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια και να αναπτύσσουν πιο εύκολα συμπτώματα κατάθλιψης. Απ΄ την άλλη πλευρά, τα αγοράκια είναι ούτως ή άλλως σωματικά πιο δραστήρια απ΄ ό,τι τα κοριτσάκια, άρα, όλο αυτό το «τρεχαλητό» τα βοηθάει να μην εμφανίζουν τόσο εύκολα παχυσαρκία. Επιπλέον, τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται πολύ πιο έντονα από τα προβλήματα που βιώνει η μητέρα τους, ενώ τα αγόρια δεν δίνουν και τόση σημασία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της συζυγικής βίας, με τα κορίτσια να ταυτίζονται ευκολότερα με τη μητέρα τους, απ΄ ό,τι θα συνέβαινε με τα αγόρια».

ΠΗΓΗ: all4mama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages