Τροπολογία για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τροπολογία για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, συνυπέγραψε τροπολογία, μαζί με 14 ακόμα βουλευτές, σχετικά με την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης.
Σκοπός της τροπολογίας είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει συνεχής και αδιάκοπη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Κέντρων πρόληψης αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα υπάγονται στις προβλέψεις του Ν.4024/2011, περί εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου και να μην υφίστανται άδικα αναδρομικές επιβαρύνσεις.



Α. Αιτιολογική Έκθεση
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν έκαστο ως μη κερδοσκοπική εταιρεία υπαγόμενη στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Με το άρθρο 36 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4262/2014 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/10-5-2014) προβλέπεται ότι εφ’ εξής τα «Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 διαθέτουν τακτική, διαρκή, μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση καθώς και ότι η επταετής Προγραμματική Σύμβαση των ετών 2014-2020 ισχύει από 1.1.2014. Η δημοσιευμένη στις 16/5/2014 εν λόγω Σύμβαση λαμβάνει υπ’ όψιν, ως προϋπόθεση της υπογραφής της από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την Κ.Ε.Δ.Ε., τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και την ΕΕΤΑΑ, τον ν. 4093/2012, που συνδέεται με τον ν. 4024/2011 περί ενιαίου μισθολογίου. Με τα προαναφερθέντα σημεία του ν. 4262/2014 και της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης δυσχεραίνεται η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (με απλήρωτους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές λειτουργικές δαπάνες) και επιβαρύνεται το προσωπικό τους που για μήνες παραμένει απλήρωτο και το οποίο για λόγους ασφαλείας δικαίου, ρητά πρέπει να οριστεί στο νόμο ότι θα αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 από τη δημοσίευση της προτεινόμενης τροπολογίας, χωρίς αναδρομή στην προγενέστερη χρονική περίοδο.   

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
 «Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3459/2006, προστίθενται εδάφια ως εξής:
 Η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι τακτική, διαρκής μόνιμη και σταθερή με την έννοια ότι αυτή δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη των αντικειμενικών και πραγματικών αναγκών των Κέντρων Πρόληψης, και ότι το σύνολο της προς αυτά χρηματοδότησης αποδίδεται αποκλειστικά και ανεξαιρέτως σε αυτά. Από τη δημοσίευση του παρόντος τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας υπάγονται στις σχετικές διατάξεις περί εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου του ν. 4024/2011 όσον αφορά στις καταβαλλόμενες αποδοχές του προσωπικού, χωρίς αναδρομικές επιβαρύνσεις».

Οι προτείνοντες βουλευτές
Τριαντάφυλλος Κώστας
Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βογιατζής Παύλος
Κάρμαντζης Σταμάτης
Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα
Ιακωβιάδη Παναγιώτα
Κέλλας Χρήστος
Κουτσογιαννακόπουλος Κων/νος
Πύρρος Δήμας
Γιαννακάκη Μαρία
Καράμπελας Γιάννης
Σκόνδρα Ασημίνα                                               
Ντάβρης Γεώργιος
Σηφουνάκης Νίκος                                       






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages