Κίνδυνος κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κίνδυνος κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας

Κίνδυνος κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας, άμεση ανάγκη επισκευής του».
Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καλώντας το Υπουργείο να λάβει θέση, για το αν και πως θα συνδράμει στην επισκευή του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας.
Στην ερώτηση παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης, που βασίζεται στις δύο υπάρχουσες μελέτες, που εκπονηθήκαν για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας, σύμφωνα με τις οποίες το  παραλιακό μέτωπο της πόλης παρουσιάζει σοβαρότατα δομικά προβλήματα.
Αίτημα του βουλευτή όπως και των κατοίκων της Χαλκίδας είναι να αποδεσμευτούν και να αξιοποιηθούν κονδύλια από τα αποθεματικά του Υπουργείου, για την άμεση επισκευή και αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων της παραλίας.
Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης επισημαίνει ότι πιθανά μια μεγάλη χρονική καθυστέρηση μπορεί να αποτελέσει αιτία κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου, εξέλιξη που θα πλήξει δραματικά την τοπική οικονομία και τη λειτουργία της πόλης.




                                                           Αναγνωστάκης Δημήτρης
                                                               Βουλευτής Εύβοιας    
                                                              Χαλκίδα,15/09/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Θέμα: « Κίνδυνος κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου Χαλκίδας.  Άμεση ανάγκη επισκευής».
Κύριε Υπουργέ,
Όπως προσωπικά γνωρίζετε, μετά την ενημέρωσή σας από υπηρεσιακούς παράγοντες, που πραγματοποίησαν αυτοψία την 1η Σεπτεμβρίου 2014, το παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας παρουσιάζει έντονα προβλήματα σπηλαιώσεων και η πρακτική των τοπικών παρεμβάσεων, είκοσι στο σύνολο τους τα τελευταία πέντε χρόνια, που μέχρι τώρα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, κρίνονται πλέον ανεπαρκείς.
Υπενθυμίζουμε πως για την αποκατάσταση του προβλήματος, που εκτείνεται από τον προβλήτα του Αγ. Νικολάου μέχρι και το εμπορευματικό λιμάνι της πόλης, έχουν υποβληθεί δύο μελέτες επισκευής συνολικού προϋπολογισμού 5,1 εκ. ευρώ.
Η πρώτη μελέτη χρονολογείται από το 2004 και αφορά στην επισκευή των κρηπιδωμάτων του παραλιακού μετώπου. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την υποβρύχια επιθεώρηση που είχε διεξαχθεί για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι το κρηπίδωμα δεν αποτελεί τυπικό έργο βαρύτητας αλλά μια μεικτή κατασκευή που παρουσιάζει κενά στη δομή του, από την εποχή της πρώτης μελέτης, δηλαδή το 2004.
Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη το 2008, εκτός του αντικειμένου επισκευής του κρηπιδώματος, περιλάμβανε και την επισκευή των βάθρων των δύο πύργων της Γέφυρας της Χαλκίδας. Σε αυτή τη μελέτη προκύπτει ότι το μέτωπο του κρηπιδώτοιχου, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και απουσιάζει πλήθος λίθων, ενώ το κονίαμα που υπήρχε, ανάμεσα στους λίθους ή πίσω από αυτούς έχει παρασυρθεί επιδεινώνοντας δραματικά την κατάσταση.
Οι  ώριμες μελέτες που αναφέρουμε, ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας, ο οποίος τις έχει διαθέσει στις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες, ευελπιστώντας στην άμεση έγκριση πίστωσης, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο της αποκατάστασης ζημιών.
Καθώς ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για τη στατικότητα του παραλιακού μετώπου και το έργο κρίνεται ως άμεσης ανάγκης για την πόλη της Χαλκίδας, ερωτάστε κύριε Υπουργέ :
•    Πώς σκοπεύετε να  προστατεύσετε την πόλη της Χαλκίδας, από την πιθανή κατάρρευση του παραλιακού της μετώπου;
•    Θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό του Υπουργείου σας, για τις απαραίτητες όσο και κρίσιμες άμεσες ενέργειες;

Ο ερωτών βουλευτής
Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages