Παραγραφή φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Παραγραφή φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκος Τσούκαλης, και Ασημίνα Ξηροτύρη, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητας της παράτασης του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούν το Υπουργείο Οικονομικών, να απαντήσει, ποιες υποθέσεις αφορά η απόφαση του ΣτΕ, για πόσες εξ αυτών, έχουν ξεκινήσει ελεγκτικές διαδικασίες και τέλος, σε τι ποσό ανέρχεται η ζημιά του Δημοσίου.



Ερώτηση
προς τον κ. Υπουργό
Οικονομικών

Θέμα: Αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την πρόσφατη υπ΄ αριθμ. 3174/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, που έγινε με το νόμο 2676/1999.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 85 του νόμου 2676/1999 με την οποία παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου (5.1.1999), είχαν ήδη, από 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή (του άρθρου 102 του νομοθετικού διατάγματος 118/1973).
Σύμφωνα με την απόφαση: «Η πρόβλεψη στο νόμο ότι με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος παραγράφεται η αξίωση του Δημοσίου για τη βεβαίωση και επιβολή συγκεκριμένου φόρου, συνιστά, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του Συντάγματος, ουσιαστικό στοιχείο της οικείας φορολογικής ενοχής. Ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφ' όσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της».

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πόσες υποθέσεις αφορά η απόφαση του ΣτΕ; Για πόσες εξ αυτών είχαν ήδη ξεκινήσει οι ελεγκτικές διαδικασίες; Σε τι ποσό ανέρχεται η ζημία του Δημοσίου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Νίκος Τσούκαλης
Ασημίνα Ξηροτύρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages