Ο Αναγνωστάκης πρότεινε θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Αναγνωστάκης πρότεινε θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση

Συζητήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, η επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο βουλευτής Εύβοιας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, στην τοποθέτησή του, υπερασπίστηκε την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης θεσμών άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας.
Η κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση πολιτών- πολιτικού συστήματος, επιβάλλει την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών και την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να αποφασίζουν για ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν στη χώρα και την κοινωνία. Επιπλέον, έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στην πληροφορία, για να διαμορφώσουν άποψη και να δείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η αναθεώρηση της συνταγματικής κατάστρωσης του δημοψηφίσματος και η εισαγωγή της  λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, μπορούν να αναζωογονήσουν την αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία, αρκεί να σχεδιαστούν με ασφαλιστικές δικλίδες έναντι πιθανών καταχρήσεων, που πιθανά θα οδηγούσαν σε συμπίεση των ατομικών δικαιωμάτων.
Στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση απαιτείται να προχωρήσουμε σε τομές στο ζήτημα της διενέργειας δημοψηφισμάτων και να προβλεφθεί η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, με τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages