Λεμόνι για γερό ανοσοποιητικό σύστημα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Λεμόνι για γερό ανοσοποιητικό σύστημα

To κιτρικό οξύ μπορεί να αναστείλει τη μετάδοση ιών, όπως ο Nοrovirus, στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να δράσει σαν φυσικό απολυμαντικό για την αποτροπή ιώσεων, λένε ειδικοί.

Ο ιός Norovirus (νοροϊός ή ΝV) προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη του στομάχου και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένων χεριών, ενώ η εξάπλωσή του μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η λοίμωξη από τον Norovirus είναι σπανίως θανατηφόρα, ωστόσο πάντα συνοδεύεται από δυσάρεστα έως επώδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πολύ με την κοινή γρίπη, ενώ σε αυτά προστίθενται οι πόνοι στο σώμα, η ναυτία και η διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον παθογόνο ιό NV. «Όταν οι γιατροί διαγιγνώσκουν ότι ένας ασθενής έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό, τότε δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει ο ασθενής... εκτός από το να συνεχίσει να φέρει τον ιό!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκραντ Χάνσμαν, ιολόγος από το Κέντρο για την Έρευνα κατά του Καρκίνου της Χαϊδελβέργης.

Ασπίδα κατά μολυσματικών λοιμώξεων

Πρόσφατα ωστόσο οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας στην οποία μετέχει ο Χάνσμαν βρήκαν μπροστά τους… το αυτονήτο! Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα το απλό κιτρικό οξύ, και ειδικότερα τα μόριά του, είναι σε θέση να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη μόλυνση. Xρησιμοποιώντας μια μέθοδο ανάλυσης με ακτίνες Χ οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας της Χαϊδελβέργης κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα μόρια κιτρικού οξέως μπορούν να «παρέμβουν» ακριβώς σε εκείνα τα κυτταρικά σημεία από όπου μεταδίδεται ο επίμαχος ιός.

Σύμφωνα με τον Χάνσμαν ακόμη και λίγος χυμός λεμονιού, που περιέχει άφθονο κιτρικό οξύ ή απλά λίγο λεμόνι στα χέρια αρκούν για να έχουν ευεργετική επίδραση ως προς την αναστολή του ιού. Μάλιστα ο Χάνσμαν δηλώνει ότι έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα εμπειρικά, όταν πριν από κάποια χρόνια ο ίδιος προσβλήθηκε από τον ιό και δοκίμασε να πιει λίγο χυμό από φρεσκοστυμμένα μοσχολέμονα. «Ίσως ήμουν προκατειλημμένος, ωστόσο ένιωσα ότι τα συμπτώματα της ναυτίας είχαν αρχίσει να φεύγουν», λέει χαρακτηριστικά. Η νέα έρευνα πάντως φαίνεται πάντως τα επιβεβαιώνει την παλιά πατροπαράδοτη «συμβουλή» να χρησιμοποιούμε λεμόνι για την απολύμανση τροφίμων και τον καθαρισμό επιφανειών αλλά και να στύβουμε εσπεριδοειδή όταν είμαστε αδιάθετοι. Βέβαια οι παλαιότερες γενιές δεν ήξεραν τις μοριακές συνδέσεις που κρύβονται πίσω αυτή τη διαδικασία φυσικής απολύμανσης. Η επιστήμη πλέον φαίνεται να τις επιβεβαιώνει…

Πηγή: Deutsche Welle


************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages