Ριτσώνα: Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσεις και οξύνουν το προσφυγικό δράμα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ριτσώνα: Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσεις και οξύνουν το προσφυγικό δράμα

Γράφω αυτό το άρθρο με σκοπό να δώσω μια συνολική εικόνα για τον χώρο «φιλοξενίας» προσφύγων στην Ριτσώνα της Εύβοιας. Θα προσπαθήσω να δώσω μια συνολική εικόνα της κατάστασης εκεί με μια προτεραιότητα. Στην Ριτσώνα λοιπόν σε ένα παλιό στρατόπεδο της αεροπορίας μέσα σε χώματα και περιτρυγιρισμένο από πεύκα και φίδια έχουν στήσει γύρω στις 150 σκηνές. Ορισμένες εθελοντικές ομάδες που δεν ανήκουν σε μκο έχουν καταγράψει τις σκηνές, την προέλευση , τα προβλήματα υγείας, καθώς και όσα άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Με προτεραιότητα μέσα στα προβλήματα υγείας περιλαμβάνονται άνθρωποι με υψηλές τιμές σακχάρου, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιολογικά προβλήματα καθώς και αλλεργικά προβλήματα λόγω των πεύκων που βρίσκονται τριγύρω. Η στάση όσων έχει εμπλέξει η κυβέρνηση για την διαχείριση αυτού του χώρου είναι εντελώς αδιάφορη και την στιγμή που οι αλληλέγγυοι πιέζουν για να έρθουν οι λύσεις κυρίως για τα θέματα υγείας αντιμετωπίζουν ειρωνεία και γραφειοκρατική αδιαφορία. Σε μια συζήτηση με έναν αλληλέγγυο ιατρό ο ίδιος μου είπε ότι εάν συνεχίσει η κατάσταση με αυτούς τους ρυθμούς θα υπάρξουν θάνατοι εντός του στρατοπέδου. Θέλω προσωπικά να θέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προ των ευθυνών τους και να τονίσω ότι εάν υπάρξει θάνατος ή σοβαρό πρόβλημα υγείας από ολιγωρία εγώ προσωπικά θα χρησιμοποιήσω όλα τα ένδικα μέσα εντός αλλά και εκτός χώρας ώστε να απονεμηθούν οι ευθύνες. Το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τους πρόσφυγες αλλά και γενικά αυτούς που ζητούν άσυλο έχει γίνει κουρελόχαρτο.

Ο χώρος του στρατοπέδου έχει τρεις ντουζιέρες (για 950 ανθρώπους) οι οποίες τροφοδοτούνται από υδροφόρα του στρατού με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που διαβιούν εκεί να εμφανίζουν τεράστια δερματολογικά προβλήματα λόγω της πλήρης έλλειψης τρεχούμενου νερού, τα οποία δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν.

Επίσης μέσα σε αυτό τον χώρο υπάρχουν έγκυες γυναίκες οι οποίες σιτίζονται ελλιπέστατα για την κατάστασή τους. Στο στρατόπεδο έχουν βρεθεί πολλά φίδια τα οποία έχουν θορυβήσει την ήδη ταραγμένη ζωή των προσφύγων.

Για να μην υπάρξει παρανόηση στους πολίτες από κυβερνητικές ή και άλλες προπαγάνδες οι πρόσφυγες όπως και οι αλληλέγγυοι καταρχήν θέλουν να σταματήσουν οι πόλεμοι στις πατρίδες των προσφύγων( οι οποίοι πόλεμοι έχουν ως γνωστόν υποκινηθεί από τις χώρες της Ε.Ε.) και το δεύτερο αίτημά τους είναι να κινητοποιηθεί η οργάνωση της Ε.Ε. EASO(European Asylum Support Office) ώστε να λάβουν άσυλο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πρόσφυγες να πάνε εκεί που ξεκίνησαν να πάνε. Σε συζητήσεις μου με τους πρόσφυγες, οι ίδιοι γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και δεν θέλουν να επιβαρύνουν την κατάσταση εδώ. Οπότε οποιεσδήποτε ρατσιστικές, ξενοφοβικές ρητορείες πέφτουν στο κενό.

Τα συστημικά Μ.Μ.Ε. και η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, αντιπαραβάλλουν τους πρόσφυγες με τους έλληνες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας για να δημιουργήσουν ρατσιστικές, ξενοφοβικές αντιδράσεις. Για να γνωρίζουν οι πολίτες λοιπόν θα πρέπει να υπογραμμίσω πως η συντριπτική πλειοψηφία των αλληλέγγυων από διάφορους ιδεολογικούς χώρους παλεύουν δεκαετίες και ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια για να μην έρθει η κοινωνία σε αυτή την κατάσταση. Στο ψεύτικο δίλημμα που θέτουν κάποιοι οι οποίοι εξυπηρετούν αλλότρια προς τον άνθρωπο συμφέροντα, δηλαδή ή θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ή τους πρόσφυγες απαντώ πως θα βοηθήσουμε τον άνθρωπο. Οι αντιλήψεις του διαίρει τους ανθρώπους και βασίλευε βαίνουν προς τον κάλαθο τον αχρήστων. Η αλληλεγγύη όλων των καταφρονεμένων αυτού του κόσμου είναι η απάντηση στις ευρωατλαντικές συμμαχίες και τις εθελόδουλες προς αυτές ντόπιες κυβερνήσεις τους.

Τέλος θα ήθελα να καταγγείλω τις ΜΚΟ(και δεν αναφέρομαι στις ΜΚΟ του βεληνεκούς του Ερυθρού Σταυρού) ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τις ειλικρινείς προσπάθειες των αλληλέγγυων να βοηθήσουν ουσιαστικά τους πρόσφυγες. Η ρητορεία των ΜΜΕ και της κυβέρνησης ότι οι αλληλέγγυοι είναι προβοκάτορες και θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα για δικούς τους σκοπούς πέφτει στο κενό. Μεγάλο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι «διαχειρίστριες» ΜΚΟ δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση αλληλέγγυων ακόμα και δημοσιογράφων στους χώρους αυτούς για να μην καταγραφεί η διαχείρισή τους. Οι πρακτικές της κυβέρνησης και των υιοθετημένων αλλά και χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ παραπέμπουν σε ψυχροπολεμικές και εμφυλιοπολεμικές πρακτικές του παρελθόντος. Θλίβομαι πραγματικά για τα στελέχη της κυβέρνησης οι οποίοι αποκαλούν τον εαυτό τους αριστερό την στιγμή που καταπατούν καθημερινά την αξιοπρέπεια και τις ζωές των πολιτών και των προσφύγων υπέρ της ορατής-αόρατης αρχής του κουαρτέτου.

Νίκος Τζαχρήστας
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΛΑΕ Χαλκίδας
************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages