Πολιτική απορρύπανσης και μέτρα αποκατάστασης της περιοχής του Ασωπού - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πολιτική απορρύπανσης και μέτρα αποκατάστασης της περιοχής του Ασωπού

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Ακριώτης  κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος παρουσίασε το Πόρισμα «Πολιτικές απορρύπανσης και μέτρα αποκατάστασης της περιοχής του Ασωπού».
Στις συνεδριάσεις  της Επιτροπής συμμετείχαν με τις τοποθετήσεις τους ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι της Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, των Δήμων Τανάγρας και  Ωρωπού, σύμβουλοι και συνεργάτες των καθ’ ύλη αρμόδιων Υπουργείων, επιστημονικοί φορείς όπως το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, το Γραφείο αντιμετώπισης Περιβαντολλογικών Ζημιών, το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, το Εργαστήριο Τοξικών Αποβλήτων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και εκπρόσωποι περιβαντολλογικων ομάδων και κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των εργασιών της πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13/06/2016 επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή του Ασωπού με κατακλείδα την  ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Τανάγρας με θέμα την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού.
Στην επιτροπή παρουσιάστηκε το σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τις Περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου για την αποκατάσταση της περιοχής. Τονίστηκε η σοβαρότητα του προβλήματος, ο υπερτοπικός του χαρακτήρας και οι διαστάσεις του. Ζητούμενο της επιτροπής αποτέλεσε όχι μόνο η απορρύπανση της περιοχής αλλά και η χωροταξική οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης, η συμμόρφωση των επιχειρήσεων και ο ουσιαστικός έλεγχος και η ανακοπή της συνεχιζόμενης ρύπανσης.
Με γνώμονα τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις :
•    Άμεσος και κατεπείγον έλεγχος της βιομηχανικής ζώνης της βιομηχανικής ρύπανσης
•    Προστασία της δημόσιας υγείας
•    Περιβαλλοντική αποκατάσταση και απορρύπανση
•    Εξυγίανση και ανασυγκρότηση της περιοχής,
το 2016:
- Συστάθηκε το ειδικό κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος  (ΚΕΠΠΕ)
- Ξεκίνησε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου  Υγείας καθώς και το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα
- Καταρτίστηκε διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη διερεύνηση καταγραφής ρύπανσης όπως επίσης και για την προμήθεια εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος αντιμετώπισης της ρύπανσης,
- Το βιομηχανικό και  το περιβαλλοντικό μητρώο των επιχειρήσεων της περιοχής είναι επιτέλους στο στάδιο της ολοκλήρωσης ενώ το έργο της ανάθεσης για την οριοθέτησης της κοίτης του Ασωπού ποταμού είναι στο στάδιο της ανάδειξης αναδόχου.
- Στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποβλήτων (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).
Είναι ξεκάθαρη η διάθεση της επιτροπής και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση του συνολικού προβλήματος, την απορρύπανση και τη  χωροθέτηση της βιομηχανικής περιοχής, για μια βιώσιμη συνύπαρξη της αγροτικής παραγωγής με την βιομηχανία (και ως εκ τούτου και την «απενοχοποίηση» των αγροτών της περιοχής), καθότι πολλά από τα σχεδιαζόμενα μέτρα και προτάσεις περνάνε σε φάση υλοποίησης. Το πόρισμα στο οποίο συνεργάστηκαν και οι βουλευτές κ. Λιβανίου - Ευβοιας και ο κ. Καΐσας- Έβρου ψηφίστηκε σε ενισχυμένη πλειοψηφία και θα περιλαμβάνεται στην έκδοση του Κοινοβουλίου με τις ετήσιες εκθέσεις
Δείτε ολόκληρη την εισήγηση και την ψήφιση του πορίσματος στο παρακάτω link. https://www.youtube.com/watch?v=rUflSXHAHio

************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages