Φωτογραφίες κολύμβησης Περιφέρειας
https://goo.gl/photos/HxiLrncuKw2PFT3a6
Αζίζ Νεσίν Σώπα μη μιλάς

amung

Μας είδαν

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

Πώς συνδέεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον καρκίνο του εντέρου

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πώς ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να ξεκινά από το... στόμα, κι όμως μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι είναι δυνατό να συμβεί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρησηCell Growth and Microbe, το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί ενδεχομένως μέτρο πρόληψης του καρκίνου στο έντερο ή μέτρο προστασίας ενάντια στην περαιτέρω ανάπτυξη υπάρχοντος καρκινικού όγκου στο έντερο.

Η σχέση στοματικής υγείας και καρκίνου του εντέρου μπορεί να εξηγηθεί από τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν την αιμορραγία των ούλων. Όταν τα βακτήρια αυτά μεταφέρονται μέσω του αίματος και φτάνουν στο έντερο, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου ή να επιδεινώσουν έναν ήδη υπάρχοντα όγκο.

Έχει παρατηρηθεί πως ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων (φυσοβακτήρια) είναι εκατοντάδες φορές πιο σύνηθες σε έναν καρκινικό όγκο απ’ ό,τι στα υγιή κύτταρα. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα εν λόγω μικρόβια μπορεί να μετατρέψουν μια προκαρκινική αλλοίωση σε καρκινική ή να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου.

Οι ερευνητές αναζήτησαν τους πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων τα βακτήρια φτάνουν στο έντερο μέσω του αίματος και εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που εμφανίζουν αιμορρσγίες στα ούλα.


Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα φυσοβακτήρια διαθέτουν μια πρωτεΐνη που τους επιτρέπει να προσκολλώνται σε μόρια σακχάρων σε καλοήθεις αναπτύξεις (πολύποδες) καθώς και σε καρκινικούς όγκους στο έντερο.

Τα φυσοβακτήρια δεν χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν (είναι δηλαδή αναερόβιοι οργανισμοί), οπότε το έντερο είναι κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης γι’ αυτά. Αφού προσκολληθούν στον πολύποδα ή τον όγκο, τα βακτήρια διευκολύνουν την ανάπτυξή του. Επεμβαίνοντας στη διαδικασία αυτή, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του εντέρου.

Τα φυσοβακτήρια επιδεινώνουν τις παθήσεις των ούλων επειδή λειτουργούν ως «άγκιστρο» γύρω από τα δόντια και τα ούλα για να προσελκύσουν άλλα βακτήρια και να σχηματιστεί μια βιομεμβράνη που καταστρέφει σταδιακά τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονές και χαλάρωση της οδοντοστοιχίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η στοματική υγεία συνδέεται με φαινομενικά άσχετα προβλήματα υγείας, αφού έχει ήδη αποδειχθεί στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών ότι η καλή στοματική υγιεινή εξασφαλίζει μερικώς προστασία από το Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό, τα καρδιαγγειακά και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Posted by Sourta Ferta on 9:10 π.μ. . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for � Πώς συνδέεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον καρκίνο του εντέρου �

Leave comment

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Photo Gallery