Αβάσιμες τοποθετήσεις περί παράλογων αλλαγών στις αδειοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αβάσιμες τοποθετήσεις περί παράλογων αλλαγών στις αδειοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων

Απάντηση στις αβάσιμες τοποθετήσεις περί παράλογων αλλαγών στις αδειοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων που δημοσιεύτηκαν στην Ευβοϊκή Γνώμη 23-9-2016 και συζητήθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας.
Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι το παλιό σύστημα αδειοδότησης στηριζόμενο σχεδόν αποκλειστικά στις εκ των προτέρων διαδικασίες, προέβλεπε προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών στη διοίκηση ενώ χαρακτηριζόταν από ένα ασαφές και περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που δημιουργούσε σύγχυση στον επενδυτή, απέτρεπε την επιχειρηματικότητα και έθετε βασικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα.

Μερικές αλήθειες για το σχέδιο νόμου
•    Το σχέδιο νόμου εναρμονίζεται με τα αντίστοιχα αδειοδοτικά πλαίσια των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική το 90% των σχετικών δραστηριοτήτων ακολουθεί τη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας
•    Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσα από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αδειοδότησης και ελέγχων, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία πιο γρήγορη, πιο οικονομική, χωρίς καθόλου γραφειοκρατία και ως εκ τούτου πιο διαφανή.
•    Στο προτεινόμενο σύστημα, ο έλεγχος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων και με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Η νομοτυπία μέχρι το ραντεβού με την ελεγκτική υπηρεσία δεν εξασφαλίζει ούτε το αποτέλεσμα ούτε τη συμμόρφωση…

Και μερικά «ατοπήματα» από τους αντιπολιτευόμενους εισηγητές:
•    Για τους επιχειρηματίες που  «θα επενδύουν χιλιάδες ευρώ με τον κίνδυνο να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα», είναι αστεία η τοποθέτησή, καθώς κανένας νοήμων επιχειρηματίας στις ημέρες μας δεν προχωράει σε επένδυση, αν δεν έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, πόσω μάλλον τις βασικές προϋποθέσεις που αφορούν στη νομιμότητα λειτουργίας και στην ασφάλεια του προσωπικού, του χώρου και των εμπορευμάτων.
•    Για τους επιτήδειους που αναφέρεστε ότι «θα επωφεληθούν παίρνοντας ρίσκο για να λειτουργήσουν παράνομα», πλανώνται πλάνην οικτράν καθώς η οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία πολίτη για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή και νομιμότητας θα ελέγχεται όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα. Προφανώς κατά την πρόχειρη ανάγνωση του σχεδίου νόμου εκ μέρους σας, ξέφυγε από   την προσοχή σας ότι στο άρθρο 20 παράγραφος 5 αναφέρεται ξεκάθαρα  ότι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων ή από τα κατά τόπο αρμόδια για τις μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες Επιμελητήρια και τις ενώσεις τους και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, καθώς οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιούν τις προβλεπόμενες από το νόμο επιθεωρήσεις.

Το μοναδικό επιχείρημα στο οποίο με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών (ο κ. Μητσοτάκης ως τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζε μάλιστα ότι είναι υπεράριθμο το προσωπικό και ότι, εάν ήταν σήμερα κυβέρνηση, θα το μείωνε και άλλο).

Τέλος σας συνιστώ να είστε περισσότερο προσεκτικοί κατά την ανάγνωση σχεδίων νόμου που βοηθούν ουσιαστικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να μην εξάγετε επιπόλαια και αυθαίρετα συμπεράσματα, απλά και μόνο για να δημιουργήσετε πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Ακριώτης Κυριάκος
Δημ. Κοιν. Σύμβουλος Παράταξης Ρεύμα Ανατροπής

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages