Κολπική Μαρμαρυγή - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κολπική Μαρμαρυγή

Γράφει, ο Ιωάννης Β. Μιχαλάκης Ιατρός-Καρδιολόγος.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως. Η συνολική συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 1-2%.
Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 Έλληνες έχουν εμφανίσει σε κάποια στιγμή της ζωής τους επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.
Η συχνότητά εμφάνισής της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Σε ηλικίες κάτω των 50ετών η συχνότητα είναι <0,5%  αλλά μπορεί να αγγίξει και το 13% σε ασθενείς άνω των 65ετών.  Μάλιστα οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ τις γυναίκες.

Ποια είδη κολπικής μαρμαρυγής υπάρχουν?
Με βάση τη διάρκεια, τη συχνότητα εμφάνισης και τον τρόπο τερματισμού των αρρυθμικών επεισοδίων διακρίνονται τα εξής κλινικά σύνδρομα κολπικής μαρμαρυγής:

Α. Οξεία κολπική μαρμαρυγή.
Β. Παροξυσμική (μη εμμένουσα) κολπική μαρμαρυγή. Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, τα οποία αποδράμουν αυτόματα, συνήθως μέσα σε 48 ώρες  ή έως 7ημέρες.
Γ. Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή. Διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες ή απαιτείται φαρμακευτική ή ηλεκτρική ανάταξη για τη διακοπή της. Αντιστοιχεί στο 25% των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής και η επίπτωση της εξέλιξης σε χρόνια κολπική μαρμαρυγή ανέρχεται σε 12% /διετία.
Δ. Χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Παρουσία κολπικής μαρμαρυγής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί αποκατάσταση του φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού (θεραπεύσιμη), ενώ σε άλλες περιπτώσεις τούτο είναι αδύνατο (μόνιμη).

Παράγοντες κινδύνου:
1) Καρδιακά αίτια που έχουν συσχετισθεί με κολπική μαρμαρυγή είναι:
 • Υπέρταση
 • στεφανιαία νόσος
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Βαλβιδοπάθειες
 • Μυοκαρδιοπάθειες,
• Οι νόσοι του συστήματος αγωγής

 2)Μη καρδιακά αίτια που έχουν συσχετισθεί με κολπική μαρμαρυγή είναι:

 • Στρες
 • κατανάλωση καφεΐνης, αλκοολούχων ποτών αλλά και ναρκωτικών ουσιών
 • Έλλειψη άσκησης
 • Υπνική άπνοια
 • Διαταραχές του θυρεοειδούς
 • Οι νόσοι πνευμόνων
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Ιδιοπαθή αίτια
3)Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου:
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Συγγενείς καρδιακές διαταραχές



Ένα «φτερούγισμα» στο  στήθος αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα.
     Κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχουν ορισμένοι άνθρωποι και  να μην αισθάνονται τίποτε. Στους ασθενείς πού εμφανίζουν συμπτώματα το συνηθέστερο είναι ένα φτερούγισμα στο στήθος.
      Όταν η κολπική μαρμαρυγή έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη καρδιακή συχνότητα δηλαδή πολύ ανεβασμένους σφυγμούς, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες πού ο ασθενής έχει  κάποιο  οργανικό πρόβλημα καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί με δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και γενική αδιαθεσία. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται περισσότερο σε ηλικιωμένους και καρδιοπαθείς.

Πότε επιβάλλεται κάποιος να επισκεφτεί γιατρό;
Κάθε άτομο που παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα ή ανακαλύπτει τυχαία την αρρυθμία αυτή μετρώντας την αρτηριακή του πίεση και διαπιστώνοντας μη ρυθμικούς σφυγμούς θα πρέπει να υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει λεπτομερή φυσική εξέταση και θα σας ερωτήσει σχετικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Η διάγνωση και η εκτίμηση της βαρύτητας της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί πρόκληση. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις (δοκιμασίες) προκειμένου να προσδιορίσει εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή:
•    Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
•    Ηχοκαρδιογραφία (Ηχοκαρδιογράφημα)
•    Συσκευή Παρακολούθησης Holter
•    Γενικές αιματολογικές εξετάσεις  μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται εξετάσεις για τον θυρεοειδή (έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών)  αλλά και για τον έλεγχοηλεκτρολυτών(Κ,Νa).

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει αυξημένες πιθανότητες να πάσχει, όπως στην περίπτωση ασθενούς που έχει στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να γίνονται επίσης λειτουργικές δοκιμασίες για ανάδειξή της, π.χ. δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου κ.ά.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της?
• Δημιουργία θρόμβων στις κοιλότητες της καρδιάς που κάποια στιγμή μπορεί να αποσπαστούν και να μπουν στη γενική κυκλοφορία προκαλώντας εμβολικό επεισόδιο είτε στον εγκέφαλο είτε σε κάποια αρτηρία περιφερικότερα.
• Επηρεασμός στην καρδιά, που ποικίλει από κανένα επηρεασμό μέχρι ταχυμυοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει:
      1. Αποτροπή σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
          2. Έλεγχο της καρδιακής συχνότητας. Με την προσέγγιση αυτή, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός συνεχίζεται, αλλά το άτομο νιώθει καλύτερα και έχει λιγότερα συμπτώματα.
         3. Επαναφορά της καρδιάς σε κανονικό ρυθμό. Αυτό ονομάζεται έλεγχος του ρυθμού. Ο έλεγχος του ρυθμού επιτρέπει στον κόλπο και την κοιλία να συνεργαστούν και πάλι για την άντληση αποτελεσματικά αίματος στο σώμα.
         4. Αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης διαταραχής που προκαλεί ή αυξάνει το κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή όπως για παράδειγμα, ο υπερθυρεοειδισμός, η αρτηριακή υπέρταση.

Α. Φαρμακολογική θεραπεία 
Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε ένα ή περισσότερα φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή σας, όπως:
•    Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
•    Φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας
•    Αντιπηκτικά φάρμακα, που προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Β. Καρδιομετατροπή (Καρδιοανάταξη)
Ακόμη και αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να εμφανίζετε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής κατά περιόδους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει την καρδιοανάταξη ως μία θεραπευτική επιλογή. Η καρδιοανάταξη είναι μία διαδικασία κατά την οποία χορηγείται ηλεκτρικό ρεύμα, ή ηλεκτροσόκ στο μυοκάρδιο για την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού.
Γ. Κατάλυση με καθετήρα
Η κατάλυση με καθετήρα είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να ελέγξουν τον καρδιακό ρυθμό. Στόχος της μεθόδου είναι η θεραπεία ή η μείωση των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής  με έλεγχο των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν δύο τύποι μηχανισμών παροχής ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην κατάλυση με καθετήρα:
1. Η διακαθετήρια κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα (ρεύμα ραδιοσυχνότητας)
2. Η διακαθετήρια κατάλυση με κρυοπηξία
Πρόληψη εκδήλωσης της κολπικής μαρμαρυγής:

 1. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά
 2. Αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα
 3. Αποφύγετε ή περιορίστε το κάπνισμα
 4. Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος
 5. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
 6. Μειώστε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό σας ρυθμό

Συνοψίζοντας, κάθε άτομο που παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα ή ανακαλύπτει τυχαία την αρρυθμία αυτή  θα πρέπει απευθύνεται στον ιατρό του και να υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο. Οι ασθενείς που την ανακαλύπτουν για πρώτη φορά δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την αγνοούν.

Μετά τιμής
Ιωάννης Β. Μιχαλάκης
Ιατρός-Καρδιολόγος
E-mail: giannis_mgr@yahoo.com

*******************************************************************************

Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages