Ομιλία του Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια της Βουλής στο ν/σ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ομιλία του Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια της Βουλής στο ν/σ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

με τίτλο:«Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις.»
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες κ’ Κύριοι βουλευτές,
Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που η βασική συνέπεια της οικονομικής καχεξίας καθρεφτίζεται στις στρατιές των ανθρώπων που είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε είναι νέοι επιστήμονες με πολλά προσόντα αλλά δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στην αγορά εργασίας και εγκαταλείπουν τη χώρα, το παρόν σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί πραγματικά ένα καινοτόμο, πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ευνοϊκού και προπαντός σταθερού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε οικονομικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του Δημοσίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Παράλληλα αντιμετωπίζονται κενά και παραλήψεις  που προέκυψαν από την εφαρμογή του ν. 4019/2011.
Εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, λύνονται σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας ενώ παράλληλα επιχειρείται η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας.

Κυρίες κ’ Κύριοι συνάδελφοι,
η έννοια του συνεταιρισμού έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα ενώ μόλις το 2002 γνώρισε την πλήρη και επίσημη αναγνώρισή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας βέβαια εξελίχθηκε σε άλλη μια «αμαρτωλή ιστορία» με άπειρες στρεβλώσεις. Με τη σημερινή της μορφή, σε γενικές γραμμές η κοινωνική οικονομία έχει καταφέρει να οριοθετήσει τον χώρο της, ωστόσο η θεσμική και νομική της αναγνώριση δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Ήδη πάντως, έχουν εγγραφεί πάνω από 1200 ΚΟΙΝΣΕΠ. Αυτό δείχνει ότι αναζητούνται νέοι εναλλακτικοί τρόποι για οικονομική ενεργοποίηση. Είναι καιρός να επιχειρήσουμε το επόμενο βήμα.
Πέραν των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, γνωστών σε όλους μας μέχρι σήμερα ως ΚΟΙΝΣΕΠ και  Κοι.Σ.Π.Ε. αντίστοιχα, εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων. Ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων αποτελεί μία συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται με βασικό σκοπό τον βιοπορισμό τους από την εργασία τους. Στόχος είναι η νέα αυτή ρύθμιση να χρησιμοποιηθεί από εργαζομένους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή έχουν πτωχεύσει, αλλά και από νέο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που δυσκολεύεται να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Κάθε φορέας Κοινωνικής Οικονομίας αποτελεί νομικό πρόσωπο και λειτουργεί με βάση κάποιες αρχές:
•    Δημοκρατική λειτουργία: «Ένα μέλος μία ψήφος».
•    Μπαίνουν κανόνες στη διανομή κερδών: Το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στη γενική συνέλευση να αποφασίσει αν θα κρατηθεί αυτό το ποσοστό για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
•    Το 5% εκ των κερδών παραμένει ως αποθεματικό στην επιχείρηση.
•    Το υπόλοιπο επενδύεται υποχρεωτικά, είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε για την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
•    Μπαίνουν κανόνες στον τρόπο λειτουργείας των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Εισάγεται πλέον ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής των κερδών, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επιπροσθέτως, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθιστώντας το μητρώο τους υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Επιχειρείται επίσης η αποσύνδεση της έννοιας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τον προνοιακό πυρήνα που λειτουργούσε ως σήμερα και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Σε μια εποχή που χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας των τελευταίων 5 ετών, σε μια εποχή που η νέα γενιά παρόλο που χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου μόρφωση αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί εργασία, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και κίνητρο για τους νέους να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι περισσότεροι μέσα σε αυτή την Αίθουσα θα συμφωνήσουμε ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μέχρι σήμερα δεν είχε τη στήριξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έπρεπε. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζονται πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», «ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και τα επιχειρησιακά προγράμματα των 13 Περιφερειών της χώρας. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε  τη δημιουργία συνεργατικών μονάδων. Είναι βέβαιο ότι μέχρι να βρει η χώρα την περπατησιά της στα θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στη συνέχεια θα έχει καλλιεργηθεί μια αντίστοιχη κουλτούρα ώστε να εδραιωθεί μια άλλη λογική στην οικονομία.

Κυρίες κ’ κύριοι βουλευτές,
Τελειώνοντας, θα πω και δυο λόγια για τις τοποθετήσεις τόσο του αρχηγού όσο και πολλών συναδέλφων της Ν.Δ. Κύριοι, το μαύρο και η χειραγώγηση της ενημέρωσης δεν είναι δικό μας θέμα και είναι μακριά από τη δική μας κουλτούρα, την κουλτούρα της Αριστεράς, αλλά δικό σας, γιατί αλήθεια, ποιος ξέχασε το Μαύρο της ΕΡΤ μέσα σε ένα απόγευμα; Και βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι η ανομία που εσείς καλλιεργήσατε και ανεχθήκατε επί 27 χρόνια θα λάβει τέλος γιατί η Δημοκρατία και το Κράτος δικαίου είναι ίδιο για όλους τους Έλληνες και αυτό εμείς θα το υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Σας ευχαριστώ.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages