Ξηρό φατνίο. Μία δυσάρεστη αλλά σπάνια μετεγχειρητική οδοντιατρική επιπλοκή - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ξηρό φατνίο. Μία δυσάρεστη αλλά σπάνια μετεγχειρητική οδοντιατρική επιπλοκή

του Γιώργου Κουτσικάκη, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Μετά την αφαίρεση ενός δοντιού ο χώρος που καταλείπεται (φατνίο) πλημυρίζει με αίμα. Σε λίγα λεπτά η ροή του αίματος σταματά, το αίμα πήζει και σχηματίζει θρόμβο (πήγμα). Ο θρόμβος εξελίσσεται, το τραύμα κλείνει και νέο οστό γεμίζει το φατνίο.

Σε μερικές περιπτώσεις τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Μπορεί ή να μην σχηματιστεί θρόμβος από την αρχή, ή συνηθέστερα να πέσει δύο μέρες αργότερα. Τότε μένει το φατνίο άδειο, φλεγμαίνει, πονά πολύ και αναδύει δυσοσμία. Αυτό είναι το ξηρό φατνίο (dry socket). Για να ξανασχηματιστεί θρόμβος και να ιαθεί η περιοχή θα περάσουν 12 έως 16 ημέρες.

Το ξηρό φατνίο είναι πολύ σπάνιο, συναντάται στο 0,5% των χειρουργικών επεμβάσεων και σχεδόν αποκλειστικά στους προγόμφιους και γομφίους της κάτω γνάθου. Και τούτο διότι εκεί το κόκκαλο είναι πολύ σκληρό (συμπαγές) και δεν αιματώνεται τόσο καλά όσο σε άλλες περιοχές του στόματος. Το κάπνισμα και η κακή φυσική κατάσταση επιτείνουν την εμφάνιση του φαινομένου. Επίσης το ισχυρό ξέπλυμα του στόματος στο σπίτι

Η αντιμετώπιση γίνεται με ισχυρά παυσίπονα. Επίσης ο οδοντίατρος θα βάλει μέσα στο φατνίο ένα βαμβακάκι εμποτισμένο σε ευγενόλη που δρα ανακουφιστικά. Αυτό πρέπει θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο μέρες. Δεν χρειάζεται αντιβίωση. Μην ανησυχήσετε, η ίαση θέλει το χρόνο της.

Είναι φυσιολογικό μετά από μία χειρουργική επέμβαση, ανάλογα και με τη βαρύτητά της,  να υπάρχει κάποιος πόνος, αντιμετωπίσιμος με παυσίπονα ή και δυσοσμία. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην ξηρό φατνίο που όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ σπάνιο. Εξ άλλου ο έμπειρος χειρουργός γνωρίζει τις τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσει για να το προλάβει.


Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
http://www.dentistpefki.gr
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages