Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τηλεόραση του «Σκάι» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τηλεόραση του «Σκάι»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2016, συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στη διάρκεια της εκπομπής «οι Αταίριαστοι» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γεια σας κύριε Ντσούνο, κύριε Κούτρα.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Αρχικά περιμένουμε το πολιτικό σας σχόλιο για τις εκλογές στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως ξέρετε, την εκφράζουν ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι με αφορά και ό,τι μας αγγίζει, η επίσκεψη Ομπάμα τις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, εξακολουθεί να έχει την σημασία της. Συνδέεται και με το θέμα του χρέους και με την γεωπολιτική αξία της χώρας και την ενίσχυση του ρόλου σαν πόλος σταθερότητας. Και οι συνθήκες ασφάλειας οι οποίες θα επικρατήσουν θα είναι τέτοιες που θα διευκολύνουν αυτή την επίσκεψη και θα φέρουν οφέλη στην χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Παρά το γεγονός κύριε Υπουργέ ότι ο κύριος Ομπάμα δεν είναι μόνο απερχόμενος πια πρόεδρος των Η.Π.Α. αλλά παραδίδει και σε μία εντελώς διαφορετική πολιτική;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος, μέχρι το τέλους του έτους, των Η.Π.Α. και στις Ηνωμένες Πολιτείες η εξωτερική πολιτική εκφράζεται με λίγο διαφορετικό τρόπο από ό,τι εδώ. Όμως δεν θα ήθελα να προχωρήσω, σας είπα ποιοι εκφράζουν αυτά τα θέματα στην χώρα μας…

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μιας και το θίξατε το θέμα. Η Ελληνική Αστυνομία την επόμενη εβδομάδα έχει να αντιμετωπίσει, πρώτον επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, δεύτερον εορτασμό για το Πολυτεχνείο. Είναι καθόλα έτοιμα τα πράγματα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι, πολλές προκλήσεις στα θέματα ασφάλειας στον ίδιο χρόνο. Είχαμε ακριβώς μια σύσκεψη πριν από λίγο για αυτά τα ζητήματα.

Πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και εκτός από την αστυνομική πλευρά του θέματος, πιστεύω ότι και στην ελληνική κοινωνία. Περνώντας τα χρόνια και ειδικά φέτος έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην ησυχία και την ασφάλεια στον τόπο. Επομένως, πιστεύω ότι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν αλλά γενικά θα πάνε καλά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε προβλήματα, για να έρθουμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες, να μιλήσουμε λίγο για το κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Πατησίων όπου προχθές είχαμε πάλι επεισόδια. Καθυστερημένη αντίδραση, γράφτηκε, από την πλευρά της Αστυνομίας. Φαντάζομαι ότι και οι άντρες της Αστυνομίας εκτελούν εντολές. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς κύριε Υπουργέ, έτσι δεν είναι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλά, αν αφαιρέσουμε την μονότονη επωδό της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, από την αρχή αυτής της κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα θέματα του νόμου και της τάξης τα κάνει σημαία, λέγοντας ψέματα και μιλώντας υποκριτικά. Γιατί ξέρετε, εδώ έχω μπροστά μου τους δείκτες εγκληματικότητας οι οποίοι πέφτουν κατακόρυφα και στα θέματα των ληστειών και στα θέματα των κλοπών και στα θέματα των συγκρούσεων με κάποιο, ας πούμε πολιτικό περιεχόμενο.

Φυσικά δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα επεισόδια τα οποία γίνονται στο κέντρο της Αθήνας και προσπαθούμε να εκτονώσουμε καταστάσεις, να μειώσουμε και να καταστείλουμε πολλές φορές. Αλλά ας δούμε το γενικότερο θέμα ασφάλειας και ας μην επικεντρωθούμε, όπως κάνει έντεχνα η Νέα Δημοκρατία σε συγκεκριμένα περιστατικά, σε συγκεκριμένο χώρο.

Γιατί αν θέλετε να μιλήσουμε και για τα Εξάρχεια στη συνέχεια, πολύ ευχαρίστως.

Δημοσιογράφος: Σας ακούμε τώρα, ας μιλήσουμε για τα Εξάρχεια...

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορώ να συνεχίσω ωραία… Είμαι πειθαρχημένος στους κανόνες συζήτησης που βάζετε...

Δημοσιογράφος: Δεν χρειάζεται κύριε Υπουργέ, μπορείτε να είστε όπως θέλετε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην περιοχή των Εξαρχείων, μια περιοχή, όπου προβλήματα υπήρχαν εδώ και πενήντα χρόνια. Κανένας δεν τολμούσε να μπει για να κάνει επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, εκτός από περιπτώσεις καθαρού θεάτρου, καθαρού σόου που στήνονταν οι κάμερες, γινόταν μια εκκαθαριστική επιχείρηση μιας ώρας και μετά πάλι από μια ώρα τα ίδια προβλήματα.

Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε τις γενεσιουργές αιτίες  των προβλημάτων. Τα ναρκωτικά συνδέονταν με άλλα πράγματα, ήταν γενεσιουργός αιτία προβλημάτων, διατηρούσε τη μαφία, αυτή τη μαφία που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Χτυπήθηκε αυτή η μαφία, όχι με πέντε διακινητές, αλλά χτυπώντας τους εγκεφάλους αυτής της οργάνωσης. Στη συνέχεια, δεν αναδείχθηκε, έγινε άλλη προσπάθεια μαζικής εισόδου ναρκωτικών στα Εξάρχεια η οποία απετράπη, γύρω στα σαράντα κιλά χασίς σε δυο ταξί, που συνελήφθησαν οι κάτοχοί τους.

Γίνονται συνεχώς προσπάθειες, ώστε αυτός ο χώρος να γίνει χώρος όχι ανομίας αλλά χώρος πιθανόν διαλογισμού, ό,τι θέλει ο καθένας, αλλά μακριά από παραβατικότητα και αυτή είναι η επιδίωξή μας.  

Δεν είχε τολμήσει κανένας μέχρι τώρα και βέβαια, αν θέλετε  στη συνέχεια, να προχωρήσω και για το άλλο λεγόμενο άβατο, της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής, όπου εκεί υπήρξε η επιτυχία η άλλη.

Δημοσιογράφος: Θα το πούμε αμέσως. Προφανώς θα σας ρωτήσουμε για αυτή τη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πριν όμως κύριε Υπουργέ να είμαστε λίγο χρηστικοί για τους πολίτες. Την επόμενη εβδομάδα, αντιλαμβάνεστε, το κέντρο της Αθήνας με την επίσκεψη και του Αμερικανού προέδρου και των εορτασμών του Πολυτεχνείου.

Ουσιαστικά θα καλείτε τους πολίτες να μην κατέβουν και πολύ στο κέντρο της Αθήνας, σωστά; Να είμαστε χρηστικοί θέλω λίγο.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν καλώ τους πολίτες να μην κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας. Καλώ τους πολίτες και όλους όσους θα σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Δημοκρατία μας που επιτρέπουν οι νόμοι μας, να κάνουν ό,τι θέλουν, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αλλά σεβόμενοι τη ζωή των υπολοίπων πολιτών: Σεβόμενοι τους νόμους, σεβόμενοι τους κανόνες που υπάρχουν και πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει, όχι απόλυτα, ως ένα ορισμένο σημείο, έτσι ώστε να σεβαστούν κάποιοι  τη ζωή και των υπολοίπων πολιτών.

Πιθανόν να γίνουν διαμαρτυρίες, έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις και πορείες από κάποια πολιτικά κόμματα και κάποιους φορείς. Αυτά είναι στα πλαίσια της Δημοκρατίας μας και θα πρέπει να συνυπάρξουν με την κανονική ζωή των πολιτών.

Δημοσιογράφος: Τώρα που το λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαδηλώσει εναντίον Ομπάμα; Ξέρετε κάτι, γιατί εγώ δεν έχω ακούσει, για αυτό σας ρωτάω.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω, ρωτήστε το ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ξέρω κάποιο άλλο κόμμα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει συγκέντρωση, κάποιες άλλες ομάδες…

Δημοσιογράφος: Συλλογικότητες, ομάδες, ναι κινήματα. Τώρα πάμε σε αυτό που και εσείς είπατε και είναι η μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί είναι πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό που ονομάστηκε σπείρα των Ρομά που τελικά δεν είναι και πολύ μεγάλη σπείρα των Ρομά γιατί εμπλέκονται διάφοροι μέσα. Εκεί, κάτι νεότερο να μας δώσετε κύριε Υπουργέ;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς ήταν μια επιχείρηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν γύρω στους χίλιους αστυνομικούς. Αν θυμηθείτε παλιότερα, μικρότερες προσπάθειες των τεσσάρων, των πέντε αστυνομικών έβγαιναν στα Μ.Μ.Ε. κατευθείαν.

Αυτή η επιχείρηση είχε το χαρακτηριστικό της μυστικότητας, διατηρήθηκε αυτό το χαρακτηριστικό και μόνο όταν εγώ κάποια στιγμή βγήκα και ανακοίνωσα κάποια πράγματα έγινε γνωστό ότι σχεδόν είχε τελειώσει αυτή η επιχείρηση.

Βρήκαν τεράστιες ποσότητες, μεγάλες ποσότητες χρημάτων γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ και πάρα πολλών χρυσαφικών, κοσμημάτων και συνελήφθησαν και άτομα που διακινούσαν τα κλοπιμαία, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Αφορούσε κόσμο που ζει στη Δυτική Αττική αλλά και άλλους.

Ήταν όμως ένα χτύπημα στην εγκληματικότητα που υπάρχει στη Δυτική Αττική, όπως είχα ανακοινώσει από την εποχή των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της Κυβέρνησης.

Προχωράμε, δεν μηδενίστηκε η εγκληματικότητα σε αυτή την περιοχή. Υπάρχει δρόμος αρκετός να διανυθεί αλλά ήταν ένα σοβαρό βήμα και έδειξε, αν θέλετε, πώς η αστυνομία στο σύνολό της και όχι στηριζόμενη σε μικρές ομάδες μπορεί να ενεργήσει για την αντιμετώπιση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν πανελλαδικά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Χωρίς να γίνουν γνωστές οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες, παρά μόνο τότε που χρειάζεται.

Δημοσιογράφος: Είναι μεγάλο το δίκτυο αυτό.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήταν ένα καλό χτύπημα.

Δημοσιογράφος: Είναι μεγάλο το δίκτυο αυτό, κύριε Υπουργέ, έτσι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι. Δίκτυο γύρω στα εξήντα αυτοκίνητα, πολυτελείας αυτοκίνητα.

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε κι άλλες συλλήψεις;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι σε εξέλιξη. Πλέον, το θέμα βρίσκεται στη δικαστική πλευρά και συνεχίζει βέβαια και η αστυνομική πλευρά στις έρευνες. Είναι μεγάλο το δίκτυο και βρίσκονται συνεχώς παρακλάδια.

Δημοσιογράφος: Άρα, θα έχει εξέλιξη και τις επόμενες ημέρες. Πριν κλείσουμε κύριε Υπουργέ και μία πολιτική ερώτηση. Ερώτηση για την Κυβέρνηση.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τον ανασχηματισμό, εσείς παραμείνατε βέβαια στη θέση σας. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές βολές κυρίως από την πλευρά του κυρίου Φίλη.

Χθες, υπήρξε και μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας και η Κυβέρνηση συνολικά έναν νέο πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του κυρίου Φίλη;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε νομίζω. Τις αποφάσεις του ανασχηματισμού, προφανώς τις λαμβάνει ο Πρωθυπουργός. Λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους και έτσι πρέπει να γίνεται.

Ξέρετε το θέμα αν αυτή η Κυβέρνηση αντέχει στον οριακό, ας πούμε, αριθμό βουλευτών, παίζει εδώ και δυο χρόνια κοντά και είδατε ότι η Κυβέρνηση είναι περισσότερο σταθερή από ό,τι νόμισαν ή από ό,τι ήθελαν κάποιοι.

Επομένως προχωράει αυτή η Κυβέρνηση μέσα από τεράστια προβλήματα, από τεράστια κύματα και νομίζω αυτό είναι αντιληπτό στον απλό πολίτη. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς μου, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα και στρεβλώσεις τα οποία δεν είχε αγγίξει κανένας εδώ και δεκαετίες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ελπίζουμε η επόμενη εβδομάδα να κυλίσει ομαλά για όλους μας και καλή επιτυχία και καλό κουράγιο στους άνδρες και στις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, καλή σας μέρα, σας ευχαριστούμε πολύ. Γεια σας.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages