Γ. Ακριώτης για τον εγκαινιασμό των οικίσκων στη Ριτσώνα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Γ. Ακριώτης για τον εγκαινιασμό των οικίσκων στη Ριτσώνα

Με αφορμή τα εγκαίνια της εγκατάστασης οικίσκων στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ριτσώνας,  όπου παρευρέθηκα ως βουλευτής,  εν μέσω παρουσίας Υπουργών, Διπλωματών,  Ενόπλων δυνάμεων, Οργανώσεων και φυσικά προσφύγων και αλληλέγγυων, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου και τις θερμές  ευχαριστίες μου σε κάθε οργανισμό και κάθε αλληλέγγυο ξεχωριστά.

Γνώρισα τη Ριτσώνα 8 μήνες πριν, προτού καταφθάσει ο πρώτος πρόσφυγας στον καταυλισμό. Μία σκληρή πραγματικότητα, ένα ξέφωτο δάσους,  με αβέβαιη προοπτική για τη διαβίωση των κατατρεγμένων προσφύγων που κατέφθαναν καθημερινά από τα νησιά. Η πρόκληση ήταν τεράστια. Άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου για το όνειρο μιας Ευρώπης που τελικά ποτέ δεν τους αγκάλιασε και που εγκλωβίστηκαν σε ξέφωτα και εγκαταστάσεις μιας φτωχής χώρας οικονομικά αλλά πλούσιας σε δημοκρατικές παραδόσεις και ανθρωπιστικές αξίες.

Με εφόδιο τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ριτσώνα μπορεί να μην είχε σπιτάκια,  γρήγορα όμως είχε αυτοσχέδιο σχολείο, είχε σινεμά, κουζίνα, κλινική, είχε μουσικές, είχε στήριξη και πρόσφυγες που χαμογελούσαν. Η εμπιστοσύνη των Προσφύγων και η άοκνη  προσπάθεια αλληλέγγυων και φορέων μας οδήγησε 8 μήνες μετά να γίνουμε μάρτυρες μιας μικρής κοινότητας που καλύπτει αξιοπρεπώς τις βασικές τους ανάγκες σε επίπεδο εγκαταστάσεων και παροχών αλλά και που φροντίζει για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους. Επιγραμματικά να αναφέρω ότι 160 οικογένειες προσφύγων διαμένουν σε οικίσκους με θέρμανση, κουζίνα και μπάνιο, έχουν εγκαταστάσεις για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κουζίνα για τα εθνικά τους φαγητά, κλινική για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δρομολόγια για τις κοντινές πόλεις, οικονομική βοήθεια για την αγορά αγαθών, εκπαίδευση στο ελληνικό Δημόσιο Σχολείο κ.α.

 Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έπρεπε να εξαναγκάζονται να παραμένουν εδώ. Έχουν όλα το νόμιμα δικαιώματα να μεταφερθούν στις χώρες της προτίμησής τους, όμως η Ευρώπη εθελοτυφλεί.  Η κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και παγκόσμιας αξιακής κρίσης, καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες, όχι μόνο σε επίπεδο δημιουργίας δομών για την αξιοπρεπή παραμονή τους στη χώρα μας αλλά και σε επίπεδο διπλωματικό. Μέσα στο δράμα τους,  οι πρόσφυγες αναγνωρίζουν την τύχη τους να βρεθούν σε αυτό το κατώφλι της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η χτεσινή ημέρα ήταν ημέρα γιορτής για όλους εμάς που παραβρεθήκαμε, φορείς και πρόσφυγες.

Παρά τα όσα έχουν επιτευχθεί, ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Προβλήματα, δυσλειτουργίες και αρρυθμίες αναφύονται καθημερινά. Και χρειάζονται τη διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνησή μας, για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Μακριά από εμένα κάθε προσπάθεια να εξωραΐσω και να εμφανίσω ρόδινη μία σκληρή πραγματικότητα, με δυσάρεστες - κάποιες φορές - όψεις και για τους φιλοξενούμενους και ενδεχομένως και για τον ζεστό και φιλόξενο λαό του νησιού μας. Όμως, όταν πετυχαίνουμε κάτι καλό, έχουμε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε και να αντλούμε ελπίδα ότι μπορούμε ακόμη καλύτερα!
Στη διαχείριση του προσφυγικού δράματος αποδείχτηκε έμπρακτα τι σημαίνει αριστερή διακυβέρνηση. Τρέμω στη σκέψη η διαχείριση των προσφυγικών ροών να ήταν στα χέρια νεοφιλελεύθερων δεξιών «νοικοκυραίων».  Ευχαριστώ  τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις μεγάλες και μικρές ΜΚΟ και φυσικά όλους του αλληλέγγυους που καταφέραμε, σε πείσμα των καιρών, να επιβεβαιώσουμε το Ελληνικό και τελικά Οικουμενικό  Ιδεώδες της Φιλοξενίας και του Ανθρωπισμού. Περιμένω κι εγώ, όπως όλοι μας, την Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και του Ιδεώδους αυτού, το οποίο πρέπει να είναι και δικό της Ιδεώδες.

Ακριώτης Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages