Θάνος Ασκητής: Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του; - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θάνος Ασκητής: Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του;


Προσπαθήστε να επικεντρώνεστε λιγότερο στο πώς θα μοιάσετε στους άλλους ή θα κερδίσετε την έγκρισή τους.
«Εσύ αγαπάς τον εαυτό σου;»: Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν τους έθεταν αυτό το ερώτημα, το πιο πιθανό είναι ότι θα απαντούσαν καταφατικά. Σε περίπτωση, όμως, που αρχίζαμε να παρατηρούμε πώς ζουν καθημερινά και πώς αντιμετωπίζουν πραγματικά τον εαυτό τους ενδεχομένως να σχηματίζαμε διαφορετική εντύπωση. Να κάποια «συμπτώματα» που δείχνουν ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας πραγματικά:

1. Οταν κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε πραγματικά: Πολλές φορές δίνουμε προτεραιότητα στα αιτήματα και τις ανάγκες εκείνων που μας περιβάλλουν και είναι σημαντικοί για εμάς με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έχουμε την αναγνώριση, την αγάπη ή την αποδοχή τους. Ο χρόνος όμως που ξοδεύουμε προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις προσδοκίες των υπόλοιπων ανθρώπων συχνά μας αποπροσανατολίζει από τους προσωπικούς στόχους και τις επιθυμίες μας, μας καταπιέζει και μας καταθλίβει.

2. Οταν απουσιάζει ένα ισχυρό νόημα ζωής: Οι άνθρωποι που αγαπούν και έχουν μάθει να φροντίζουν τον εαυτό τους έχουν την ικανότητα να θέτουν υψηλούς στόχους γιατί γνωρίζουν μέσα τους τι θέλουν και τι τους ευχαριστεί πραγματικά. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως μοιάζουν αποπροσανατολισμένα και ενοχικά διότι κατά βάθος διαισθάνονται την απουσία ενός ισχυρού νοήματος ζωής.

3. Οταν θυμώνουμε με τον εαυτό μας για τα λάθη μας: Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι τα λάθη στη ζωή είναι αναπόφευκτα. Παράλληλα, όμως, η ζωή μάς αποδεικνύει ότι όλα σχεδόν τα λάθη μπορούν να τροποποιηθούν και να διορθωθούν (με εξαίρεση τα σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν πιο ειδική διαχείριση). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διορθώσουμε ένα «λάθος» είναι να συνειδητοποιήσουμε για ποιους λόγους οδηγηθήκαμε σε αυτό και εν συνεχεία να δημιουργήσουμε νέους στόχους έτσι ώστε να το υπερβούμε και να εξελίξουμε τις δυνατότητές μας. Στον αντίποδα, όσοι αγαπούν και έχουν μάθει να φροντίζουν τον εαυτό τους γνωρίζουν καλά ότι τα λάθη τους τούς κάνουν καλύτερους και έτσι έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για αλλαγή.

4. Οταν αποφεύγουμε τη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων: Σύμφωνα με μια εκλαϊκευμένη επιστημονική ρήση, «όταν κάποιος πραγματικά πιστεύει και αγαπάει τον εαυτό του, τότε κατά έναν περίεργο τρόπο οι άλλοι άνθρωποι έλκονται από αυτή του την ενέργεια και επιθυμούν να τον προσεγγίσουν». Αραγε μπορούν οι διαπροσωπικές σχέσεις να επηρεάσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας; Η απάντηση είναι ναι. Βέβαια, δεν καθορίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις την ευτυχία μας, αλλά η ποιότητα της σχέσης και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας, στοιχεία τα οποία καθορίζουν την ικανότητα να συνάπτουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

5. Οταν κρίνουμε πολύ αυστηρά τον εαυτό μας: Αρκετά συχνά, στη διάρκεια της ζωής μας βάζουμε μεγάλους και παράλληλους στόχους (τους οποίους γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι αδυνατούμε να διαχειριστούμε) για να γίνουμε «όπως πρέπει» ή να θεωρούμαστε «τέλειοι». Οι στόχοι αυτοί, όταν επιδιώκονται εμμονικά και καταναγκαστικά, καταλήγουν να μας προσδίδουν ένα επίμονο συναίσθημα άγχους, ανικανότητας και έλλειψης συμπαράστασης, που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε.  Κλείνω το άρθρο μου λέγοντας ότι το να αγαπάς τον ίδιο σου τον εαυτό σημαίνει πως ξέρεις να αγαπάς. Θα σας χαρίσω τη φράση που μου αρέσει πολύ και βρίσκω πολύ αληθινή: «Για να αγαπήσω εσένα, πρέπει να μάθω να αγαπώ εμένα»!

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages