Ομιλία Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη για Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ομιλία Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη για Κρατικό Προϋπολογισμό 2017


Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να πω, σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία του συναδέλφου Θ. Θεοχάρη, εκπλήσσομαι με όλα αυτά που είπε, χαρακτηρίζοντάς τα ως ψέμα. Εγώ θα απαντήσω, λέγοντας ότι πρέπει κύριοι να σταματήσετε εσείς τα ψέματα ή αλλιώς να σταματήσετε να δίνετε σήμα στους δανειστές για το τι διαπραγμάτευση θα γίνει.
Επιτέλους να σοβαρευτούμε!
Το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2017 είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για μια νέα αισιόδοξη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Κάτι, που δυστυχώς η ΝΔ αδυνατεί να δει, ή ακόμα χειρότερα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να το υπονομεύσει. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ στην Κ.Ο ο οποίος με απροκάλυπτο τρόπο, εμφανίστηκε πρόθυμος να υλοποιήσει όλα όσα προκρίνουν οι δανειστές. Να θυμίσω στο Σώμα ότι συντάχθηκε με τις ακραίες απόψεις των δανειστών για τα εργασιακά φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει «ιδεοληψίες» την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Αυτό το Νεοφιλελεύθερο Κρεσέντο του κ. Μητσοτάκη διαψεύδεται ακόμα και από το EuroGroup το οποίο συζήτησε τις βέλτιστες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και βέβαια με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σαν να μην έφτανε αυτό, έκπληκτοι τον ακούσαμε να συγχαίρει τους Έλληνες επιχειρηματίες για την «εξωστρέφεια» τους αλλά και για το ότι ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας, δηλαδή με απλά ελληνικά τους συγχαίρει επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα αλλά προτιμούν να επενδύσουν σε βαλκανικές Χώρες (Βουλγαρία – Σερβία – Σκόπια κλπ). Αν αυτό δεν λέγεται υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, πως αλλιώς μπορεί να ειπωθεί;
Βέβαια, δεν ακούσαμε τις θέσεις της ΝΔ, ούτε θα τις ακούσουμε, γιατί κάθε φορά που επιχειρείτε να το κάνετε κύριοι συνάδελφοι αποκαλύπτεται πιο πολύ η αλήθεια, που δεν είναι άλλη από απολύσεις και μειώσεις λειτουργικών δαπανών σε Υγεία και Παιδεία. (Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Αυγενάκη για 1,5 δις μείωση δαπανών προερχόμενο από απολύσεις).
Και δυστυχώς, αντί επιχειρημάτων, καταφεύγετε πάλι στις ίδιες επαναλήψεις για «χαμένες διαπραγματεύσεις» και αιτημάτων για εκλογές, κάτι που κουράζει και γίνεται βαρετό και θα γίνει ακόμα πιο βαρετό όταν θα ακούγεται μέχρι το 2019. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον λύκο και τα πρόβατα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το χρέος, επιδιώκουν να απαλλάξουν με μαγικό τρόπο τους εαυτούς τους από τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δημιουργήσουν την εικόνα μιας άλλης πραγματικότητας από αυτή που βιώσαμε και βιώνουμε.
Πέραν λοιπόν από την εικονική, υπάρχει και η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών που λέει ότι:
•    Τη δεκαετία του 1980 απογειώθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
•    Από το 2003 – 2010 εκτινάχθηκε και με δεδομένο ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, το χρέος αυξήθηκε ως ποσοστό του και διογκώθηκε με αποτέλεσμα η Χώρα να βρεθεί εκτός αγορών. Να προσθέσουμε εδώ ότι με την είσοδο της Χώρας στην ΟΝΕ το χρέος αυξανόταν κάθε χρόνο λιγότερο από ότι αυξανόταν το ΑΕΠ.
•    Το PSI πόσο πραγματικά ωφέλησε τη Χώρα; - Όταν σε πραγματικούς αριθμούς δεν υπήρχε σημαντική μείωση; Αλλά αντίθετα δημιούργησε πολλά προβλήματα σε ιδιώτες ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία.
•    Την περίοδο «διάσωσης» της Χώρας (2010 -2014) σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Βρέθηκε εκτός ελέγχου, περνώντας από τα 299,69 δις ευρώ (129,7%του ΑΕΠ) σε 317,94 δις (177,1% του ΑΕΠ).
Σήμερα όμως, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς οι συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησής μας στο ζήτημα του χρέους. Δεδομένων των συνθηκών και της δυσαρμονίας του σχεδιασμού και των απαιτήσεων των δανειστών, διαφαίνεται ήδη ουσιαστική λύση, μετά τα όσα αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσής του.
Ακούμε σήμερα επίσης τη ΝΔ να μας επικρίνει για τα υψηλά πλεονάσματα (3,5%) για το 2018 και μετά, που όντως είναι. Γι’ αυτό το λόγο διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να μειωθούν.
Αλλά, ποια ΝΔ ήταν αυτή που είχε δεχθεί πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, 4,5% και 4,2% για τα έτη 2016, 2017, 2018; και ούτω καθεξής. Μήπως αυτή, που προσπαθείτε εντελώς λαϊκίστικα να κρύψετε; - και πόσα μέτρα θα έπρεπε αλήθεια να παρθούν για την επίτευξή τους όταν θεωρείτε σκληρά μέτρα για την επίτευξη στόχων 0,5%, 1,75% και 3,5%;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να περάσω στα του Προϋπολογισμού.
Το στίγμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνεται μέσα από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, βάσει του οποίου η ελληνική οικονομία θα καταγράψει, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα της τάξης του 2,7%. Ψηλά επίσης είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί  στο 2,0% αντί του 1,75% που ήταν ο στόχος, σημειώνοντας σημαντικότατη αύξηση σε σχέση με το 1,09% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2016.
Κυρίες κ’ Κύριοι Συνάδελφοι,
Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, εκτός από την δημοσιονομική υπευθυνότητα που επιδεικνύει, παραμένει η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση.
Συνοπτικά αναφέρω μια σειρά παρεμβάσεων που ενσωματώνονται στον Προϋπολογισμό του 2017.
•    Οι πιστώσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ανέρχονται σε 760 εκατ. Ευρώ, τριπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια, από τις οποίες θα καλυφθούν πάνω από 250 χιλιάδες οικογένειες.
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που αδικούμε, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που μεροληπτικά τους ευνοούμε και αυτοί είναι τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.
Το εγγυημένο εισόδημα έχει επεκταθεί σε όλους τους Δήμους της Χώρας και δεν εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 Δήμους όπως είχατε αποφασίσει το 2014.
•    Το εθνικό σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται κατά 250 εκατ. ευρώ.
•    Ενισχύονται η υγεία, η κοινωνική προστασία και η Παιδεία κατά 300 εκατ. Ευρώ τα οποία θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
•    100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά με τον χώρο της Τ.Α α΄ βαθμού, που υπηρετώ αρκετά χρόνια, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής:
Σε ότι αφορά θεσμικά – διοικητικά ζητήματα:
•    Συγκροτήθηκε η επιτροπή για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
•    Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ παράλληλα - μετά τη συγκρότηση του ΑΣΕΠ – προχωρήσαμε και σύντομα ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες επιλογής των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
•    Απελευθερώθηκαν οι μέχρι τότε πλήρως «παγωμένες» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών Υ.Ε και Δ.Ε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
•    Δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ αυτών να επεκτείνουν μέχρι και το πλήρες ωράριο τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης, ώστε οι φορείς να καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς προσφυγή σε έκτακτο προσωπικό, και οι εργαζόμενοι να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και όχι «χαρτζιλίκι».
•    Εξασφαλίσαμε σημαντική συμμετοχή των ΟΤΑ, με 326 εκατ. Στο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είναι σε εξέλιξη. – και πολλά άλλα σημαντικά θέματα που λόγω έλλειψης χρόνου δεν θα απαριθμήσω.
Παρά τη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο που περάσαμε και περνάμε, τα δύο τελευταία χρόνια δεν μειώσαμε τις επιχορηγήσεις για την Τ.Α. Η μείωση της χρηματοδότησης από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό συνολικά ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ και οφείλεται αποκλειστικά στην αποπληρωμή και της τελευταίας δόσης των «παρακρατηθέντων» σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3756/2009, ύψους 214 εκατ. ευρώ. Και βέβαια πρέπει να θυμηθούμε ότι στα χρόνια 2011- 2014 μειώθηκαν οι ΚΑΠ κατά 65% περίπου.
Συνεπώς, δεν πρόκειται για μείωση κατά κυριολεξία της χρηματοδότησης, αφού η καταβολή της ετήσιας δόσης των 214 εκατομμυρίων προβλέφθηκε κατ’ εξαίρεση και για οκτώ μόνο δόσεις, ως αποπληρωμή νομοθετημένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους Ο.Τ.Α.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ήρθε η ώρα να δούμε την πραγματικότητα με ανοιχτά μάτια. Και η πραγματικότητα λέει ότι το 2010 η ανοχύρωτη οικονομικά χώρα μας μπήκε στην περιπέτεια των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας. Και βέβαια ήταν ανοχύρωτη  με ευθύνη κάποιων που έχουν όνομα και ταυτότητα και είναι αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια.
Σήμερα, αυτό που προσπαθούμε είναι βήμα – βήμα να ορθοποδήσουμε τη χώρα, να αποκτήσει την περπατησιά της και να βγει από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Ένα βήμα είναι και ο προϋπολογισμός του 2017 που συζητάμε σήμερα, που μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 22%, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπουν στο τραπέζι από τα μέσα του 2018 αλλά και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο διάδρομο για την έξοδο από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.
Ευχαριστώ

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages