Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η Ετήσια Εσπερίδα του τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η Ετήσια Εσπερίδα του τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου  Ιστιαίας, η 4η Εσπερίδα του Τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας με θέμα «Ο ‘‘Θεός’’ του Κόσμου και ο κόσμος του Θεου: Η Εκκοσμίκεση του Λόγου του Θεου ως κίνδυνος πνευματικής αλλοτρίωσης του ανθρώπου και αιρεση».
            Στην Εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Βορείου Ευβοίας,  με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το σημαντικό  όσο και επίκαιρο για την εποχή μας θέμα του οποίου τα συμπεράσματα σίγουρα ωφέλησαν και ευαισθητοποίησαν όλους μας.

Μετά την σύντομη εισαγωγική παρουσίαση του θέματος από τον Εφημέριο Αγριοβοτανου, Πρεσβύτερο π. Ευστάθιο Αναγνώστου, ο λόγος δόθηκε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσοστομο, ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα «Ο όμορφος κόσμος του Θεού», ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την έννοια των λέξεων  «κόσμος», «όμορφος» και «Θεός». Στηρίχθηκε στο μνημειώδες έργο του Μεγάλου Βασίλειου «Εις την Εξαήμερον», προκειμένου να προβάλλει την αξία και το κάλλος του ανθρώπου που ζει κατά Θεον, ενώ δεν παρέλειψε να αντιδιαστείλει την ομορφιά του κοσμου του Θεού απο την ασκήμια της φθοράς που προκαλεί στην πνευματική ζωή του χριστιανού ο κοσμοφθόρος διαβολος με «όχημα» την εκκοσμίκευση.
Αμέσως μετά μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Βουτσιλακος, Ιεροκήρυκας και Γενικός Συντονιστής Αιρέσεων της Ι. Μ. Χαλκίδος με θέμα: «Ησυχασμος και Εκκοσμίκευση: ακροβατώντας μεταξύ της Αιωνιότητας και της φθοράς». Ο ομιλητης εστίασε το ενδιαφέρον του στην «ξεχασμένη» ορθόδοξη ησυχαστικη παράδοση της Εκκλησίας μας,  ως διέξοδο στα πνευματικά αδιέξοδα της εκκοσμικευμένης πίστεως.
Ακολούθησε η εισήγηση της Εκπαιδευτικού και Υποδιευθυντριας του 2ου Δημοτικου Σχολείου Ιστιαιας κ. Ιωάννας Αθανασίου. Έγινε αρχικά ανάλυση του όρου «εκκοσμίκευση» και ακολούθως τέθηκαν προβληματισμοί μέσα απο χαρακτηριστικά παραδείγματα εκκοσμίκευση της ορθόδοξου λατρείας μας.
Στην 4η και τελευταία εισήγηση της  Εσπερίδος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.  Στεφανος Στεφοπουλος, εφημέριος της Ενορίας Ταξιάρχου και Υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικης Περιφέρειας Ιστιαιας, παρουσίασε τις ιστορικές καταβολές του φαινομένου της εκκοσμίκευσης της εκκλησιαστικής μας ζωής, κάνοντας αναφορά στις πρόδρομες αυτής ευρωπαϊκες ιδεολογίες του Ουμανισμού  και του Διαφωτισμού. Έγινε, τέλος, επιλεκτική αναφορά σε εκκοσμικευμένης μορφές της χριστιανικής -κυρίως- πίστεως, όπως ο Παπισμός, ο Προτεσταντισμός και το Π.Σ.Ε.
Την Εσπεριδα έκλεισε με τα πάντοτε εμπνευσμένα λογια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Χαλκιδος κ. Χρυσόστομος, που δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχές και ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τους χορηγούς, την Διεύθυνση του Γυμνασίου και όλους όσοι παρακαλούθησαν τις εισηγήσεις.





Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑΚΗ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Την Τέταρτη 30 Νοεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και έγινε δεκτός από την Ηγουμένη, Γερόντισσα Φεβρωνία και τις περί αυτήν Μοναχές, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγαίων και Νηλέως Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λιάσκο και πλήθος κληρικών και ευσεβών πιστών, οι οποίοι είχαν προσέλθει από νωρίς για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, η Τιμία Χείρ του οποίου φυλάσσεται στην Ιερά Μόνη για αιώνες.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Ευχαριστία, κατά την διάρκεια την οποίας έλαβε χώρα και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Αθανασίου Γερογιάννη, ο οποίος θα υπηρετεί, πλέον, ως Εφημέριος της Ενορίας Κεράμειας.
Πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο καταρτισμού προς τον χειροτονούμενο αλλά και τους υπολοίπους πιστούς, τονίζοντας την αξία της αγίας Ιερωσύνης, ενώ μετά το ιερό Μυστήριο ο κόσμος βροντοφώναξε το ΑΞΙΟΣ προς τον νέο Ιερέα της Εκκλησίας του Χριστού.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ευγνωμόνως σε όσους συνέδραμαν στην διάσωση της Ι. Μονής από την πυρκαϊά του παρελθόντος Ιουλίου, η οποία έπληξε την περιοχή της Λίμνης και την Ιερά Μονή, αλλά και στην διασφάλιση της ζωής και της ασφαλείας των μοναζουσών, πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες καθώς και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης και την δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Λίμνης.
Στη συνέχεια απένειμε σε όλους τούς αναφερθέντες Ειδικό Τιμητικό Μετάλλιο, εις ένδειξη της ευχαριστίας της Ιεράς Μονής, αλλά και ευρύτερα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων για την προσφορά και την αυτοθυσία τους.
Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, τις οποίες μετέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, έψαλλαν οι Ιεροψάλτες κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου και κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ενώ το Αντίδωρο διένειμε ο νέος Ιερεύς π. Αθανάσιος, προς τον οποίον οι πάντες ευχήθηκαν αναλόγως.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
            Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.
            Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 17 Δεκεμβρίου 2016 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.
            Για την σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε σχετική Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 Κληρικολαϊκή Σύναξη στη Χαλκίδα, ενώ έχει προσκαλέσει την επόμενη εβδομάδα, σε δύο ακόμη κατά τόπους Συνάξεις, στην Ιστιαία και το Προκόπι, όλους τους Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό αυτό έργο, για να δώσει τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου, όπως και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.

            Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2015 έως και τον Οκτώβριο του 2016, ποσό της τάξεως των 1.890.277,54 € για το φιλανθρωπικό της έργο.
            Επίσης, η Τοπική μας Εκκλησία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, απέδωσε φορολογία (φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στο Κράτος, το ποσό των 60.675,32 €.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσβάστακτων οικονομικών βαρών, που έχουν «γονατίσει» το Λαό μας, αλλά επειδή πάντοτε υπάρχουν και πιο φτωχοί από μας, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι ο Θεος δεν μας αφηνει  γιατι δεν νοιαζόμαστε για την τσέπη μας, αλλά γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.


















*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages