Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Real FM “97,8” - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Real FM “97,8”

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοσταθμό Real FM “97,8” και στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2017, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοσταθμό Real FM “97,8” και στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα, όπως προαναγγείλαμε, να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου και καλημέρα στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω με το θέμα της τρομοκρατίας, που είναι εξόχως επίκαιρο, αφού συγχαρώ όπως οφείλουμε όλοι, για να λέμε και τα καλά όχι να ‘μαστε μονίμως και με όλους στη γκρίνια. Αφού συγχαρώ τις Αρχές για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, θέλω να σας ρωτήσω αν από τη σύλληψη αυτή προέκυψε υλικό αξιοποιήσιμο από τις Αρχές για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα. Πόσο αισιόδοξος είστε δηλαδή ότι από αυτά που προέκυψαν θα έχουμε και συνέχεια στις επιτυχίες των Αρχών ασφαλείας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου και η ίδια η σύλληψη του συγκεκριμένου ατόμου είναι πολύ σημαντικό γεγονός, μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας…
Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι. Βεβαίως, βεβαίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …και από τη σύλληψη αυτή η οποία έγινε με πολύ συστηματικό τρόπο, με πολύ οργανωμένο τρόπο, χωρίς να διαρρεύσει τίποτα, κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα τα ελληνικά πριν από λίγα χρόνια. Προέκυψαν αρκετά στοιχεία τα οποία αξιολογούνται, πάρα πολλά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά στικάκια, πάρα πολλά χαρτιά τα οποία αξιολογούν οι αστυνομικές Αρχές και φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Το ίδιο το γεγονός όμως γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν και κεντρικό πρόσωπο από ό,τι φαίνεται και στις προκηρύξεις και στην ιδεολογική κατεύθυνση αυτής της ομαδούλας. Είναι σοβαρό το πλήγμα λοιπόν της τρομοκρατίας με τη συγκεκριμένη σύλληψη και πιστεύω ότι θα προκύψουν και αρκετά στοιχεία στη συνέχεια.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ τα δημοσιεύματα που βλέπω τα δύο τελευταία 24ωρα και αφορούν σε πολιτικούς στόχους. Διαβάζω από το όνομα του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι ονόματα πρώην πρωθυπουργών και άλλων κορυφαίων πολιτικών. Είναι αλήθεια ότι εντοπίσθηκαν σχέδια για τρομοκρατικά χτυπήματα, ότι δηλαδή είχε επιλέξει η συγκεκριμένη ομάδα ως στόχους αυτά τα κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής του τόπου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου ξέρετε ότι όταν περιγράφω μια κατάσταση και όταν αναφέρομαι σε στοιχεία προσπαθώ να τα περιγράψω στη διάσταση την πραγματική χωρίς να διογκώσω ή να υποβαθμίσω καταστάσεις.
Δημοσιογράφος: Γι αυτό και σας ρωτώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα συγκεκριμένα ονόματα βρέθηκαν σε σημειώσεις ή σε χαρτάκια της Ρούπα, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν κάποιοι αριθμοί αυτοκινήτων ή κάποιες διευθύνσεις που πολλές ήταν και παλιές διευθύνσεις, χωρίς σχέδια, επιχειρησιακά σχέδια ή άλλες σημειώσεις που να δημιουργούν ανησυχίες για κάτι ευρύτερο. Εξάλλου η ίδια η Ρούπα είναι στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Επομένως αυτή είναι η πραγματική διάσταση. Δεν προκύπτει κάποιος σχεδιασμός ή κάποια προετοιμασία ενέργειας και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί.
Δημοσιογράφος: Τώρα η χθεσινή επίθεση εναντίων των αστυνομικών που φύλασσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ συνδέεται κατά τη γνώμη σας με τη σύλληψη της Ρούπα; Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται στο Υπουργείο σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολλές σκέψεις υπάρχουν αλλά αξιολογείται η κατάσταση, προφανώς καταδικαστέα απ’ όλους, από πολίτες και πολιτικούς χώρους. Μας ανησύχησε, μας εκνεύρισε, μας ανάγκασε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς στις έρευνες γύρω από αυτούς τους κύκλους αλλά ακόμη δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αξιολογείται η κατάσταση και οι έρευνες συνεχίζονται.
Δημοσιογράφος: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω και αυτό νομίζω είναι το μεγάλο ερώτημα για όλους μας, αν πιστεύετε με τη σύλληψη αυτή και με όσες τυχόν θα ακολουθήσουν από τον ίδιο αυτό χώρο, από την ίδια αυτή ομάδα, λύεται οριστικώς το θέμα της τρομοκρατίας στη χώρα ή εάν αντίθετα, όπως ορισμένοι λέγουν, είμαστε στην φάση της γέννησης μίας νέας γενιάς τρομοκρατών και μίας νέας περιόδου τρομοκρατίας; Ξέρω ότι το ερώτημα ακούγεται εντός πολλών εισαγωγικών φιλοσοφικό αλλά νομίζω είναι το κύριο ερώτημα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου είναι το κύριο ερώτημα και έχετε απόλυτα δίκιο, ότι αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα και για τώρα και για το μέλλον. Γιατί αλίμονο εάν κάνουμε ενέργειες μόνο για την κάλυψη των ΜΜΕ, για την καθημερινότητα και όχι για αύριο, θα ήταν ανεύθυνο και μακριά από εμάς τέτοιες αντιλήψεις.
Προσπαθούμε να αναλύσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς σε όλες τις κοινωνίες -βλέπετε τι γίνεται στις προηγμένες χώρες σε όλη την Ευρώπη  και στις όλες χώρες με σοβαρούς μηχανισμούς ασφάλειας- η τρομοκρατία δεν έχει μηδενιστεί και διαχρονικά και ιστορικά εάν θέλετε ποτέ δεν μηδενίστηκε η τρομοκρατία σε καμία χώρα.
Το θέμα είναι όμως να κρατιέται χαμηλά το θέμα, κατά το δυνατόν να προσεγγίσει το μηδέν. Αυτό γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Μελετάμε την εμπειρία και το πώς το αντιμετώπισαν άλλες χώρες όπως η Ιταλία και άλλες χώρες, η Γερμανία, την τρομοκρατία. Δεν γίνεται μόνο με ενέργειες φυλακών υψίστης ασφαλείας όπως πρότεινε ο κύριος Μητσοτάκης, δεν είναι αυτό η λύση, δεν είναι τόσο εύκολη, δεν είναι τόσο απλή.
Πρέπει να προσέξουμε πώς συνδυάζονται αυτές οι ενέργειες με την κοινωνική κατάσταση και με το πού πηγαίνει η νεολαία μας. Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διαπαιδαγωγούν σωστά και τη νεολαία και την κοινωνία, γιατί αλλιώς πράγματι μπορεί να υπάρξουν τέτοια προβλήματα στο μέλλον.       
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, άκουσα χθες τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA να λέει ότι εκείνος δεν θα επιτρέψει να παραμείνουν τα Εξάρχεια άβατο για τις Αρχές. Να παραμείνουν δηλαδή ένας χώρος στον οποίο δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος. Κατ’ ουσίαν κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι διαιωνίζει μία πρακτική δεκαετιών που μετέτρεψε τη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας σε έναν χώρο όπου ο νόμος είναι ο νόμος που επιβάλλεται από μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή, κύριε Χατζηνικολάου, η πρακτική δεκαετιών, όπως είπε, εκτράφηκε από αδιαφορία και από συγκεκριμένες ενέργειες Κυβερνήσεων στις οποίες ανήκε ο κύριος Μητσοτάκης, άρα θα ρωτήσω τι έγινε τόσα χρόνια, πόσες αστυνομικές επιχειρήσεις…
Δημοσιογράφος: …αλλά τώρα είστε εσείς Κυβέρνηση…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …ναι, ναι, θα σας απαντήσω…
Δημοσιογράφος: … και είστε δύο χρόνια Κυβέρνηση και το ερώτημα είναι γιατί να συνεχίζεται αυτή η τακτική και βέβαια εσείς δέχεστε και βέλη, το ξέρετε δεν σας το λέω, ότι λόγω της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ ότι ίσως να υπάρχουν και ψιλοσυμπάθειες, να το πω έτσι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου συμπάθειες δεν υπάρχουν σε αυτούς τους κύκλους, που είναι εντός ή κοντά στην τρομοκρατία. Να υπενθυμίσω ότι ο κυριότερος εχθρός της Αριστεράς είναι ακριβώς αυτοί οι κύκλοι. Ιστορικά αν το πάρουμε ανέκαθεν υπήρχε αντιπαλότητα και ιστορικές διαμάχες και πόλεμοι πάνω σε αυτό το θέμα.
Αλλά να μιλήσω γύρω από τα Εξάρχεια. Ποιος άλλος έκανε επιχειρήσεις αστυνομικές μέσα στα Εξάρχεια; Εδώ και 35 χρόνια από ό,τι λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, ξεκινήσαμε από τα ναρκωτικά, προχωρήσαμε και σε άλλες επιχειρήσεις. Εμείς τολμήσαμε στην περιοχή των Εξαρχείων, δεν εξαλείψαμε τα προβλήματα εκεί, αλλά άλλοι δεν είχαν αγγίξει καθόλου αυτή την περιοχή, για να μην πω ότι σκούπιζαν εκεί πέρα τα προβλήματα και τα ρίχνανε κάτω από το χαλί των Εξαρχείων.
Επομένως, δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Εμείς τολμούμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε αυτό το χώρο. Μιλάμε με τους κατοίκους, περιορίζουμε την εγκληματικότητα η οποία έχει σχέση και με τους κύκλους αυτούς που συζητάμε, που είναι κύκλοι των ναρκωτικών. Δύσκολες επιχειρήσεις αλλά τις τολμούμε. Εμείς τουλάχιστον ξεκινήσαμε και προσπαθούμε, άλλοι δεν προσπάθησαν καθόλου. Θα συνεχίσουμε όμως τις προσπάθειες γιατί προφανώς δεν ήμαστε ικανοποιημένοι από την τωρινή κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Για να αλλάξω θέμα, τι βαθμό βάζετε στην κινητοποίηση των Αρχών, στην κινητοποίηση του Υπουργείου σας, σε σχέση με την κακοκαιρία; Ξέρω ότι δεν είστε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά ξέρω επίσης ότι οι υπηρεσίες σας καλούνται να συνδράμουν…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνήθως άλλοι μας βαθμολογούν, η κοινωνία, εσείς…
Δημοσιογράφος: …τα πήγατε καλά, τι πιστεύετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …αλλά νομίζω ότι  πήγε καλά ο κρατικός μηχανισμός σαν σύνολο.
Δημοσιογράφος: Γιατί ο κεντρικός συντονισμός σε πολλές περιοχές δεν ήταν καλός.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Η κακοκαιρία ήταν γενικευμένη. Η κακοκαιρία είχε ένταση ασυνήθη και πιστεύω ότι ο συντονισμός που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται σε εμένα, η οποία συντόνισε το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, δυνάμεις του στρατού, Περιφέρειες, Δήμους σε όλη την Ελλάδα, ήταν πολύ καλός, αλλά η κακοκαιρία είναι πολύ έντονη στην περιοχή ειδικά της Κύμης και των Σποράδων.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι όπως λέω εγώ εντός εισαγωγικών, πυροσβεστικές ενέργειες που γίνονται για να μετατοπιστούν τα προβλήματα, αφού δημιουργηθούν. Εγώ αναφέρομαι στον κακό συντονισμό για την προετοιμασία του Κράτους μας να υποδεχτεί την κακοκαιρία. Εκεί κατά την γνώμη μου ο βαθμός ήταν σε άλλες περιοχές μέτριος και σε άλλες πολύ κακός.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου σε περιοχές όπως στην Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, είχε να ρίξει τέτοιο χιόνι γύρω στα 30 χρόνια και μάλιστα το πρόβλημα πρόεκυψε εκεί που γίνονταν έργα. Υπήρξαν και αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες περιοχές αλλά νομίζω, και αυτή την εικόνα παίρνουμε από παντού, ότι ήταν αρκετά καλή η ανταπόκριση.
Υπάρχουν όμως προβλήματα, συνεχώς βγάζουμε διδάγματα από το πού πήγαμε καλά ή δεν πήγαμε καλά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε καταστάσεις, υπάρχουν ακόμη προβλήματα, πολύ έντονα στην Κύμη τις Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Δημοσιογράφος: Και στον Έβρο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και στον Έβρο όπου παρότι εκεί ο κόσμος έχει μάθει να ζει με την κακοκαιρία και έχω ζήσει και εγώ γύρω στα οκτώ-εννιά χρόνια, παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και σε όλη την Θράκη θα έλεγα, όχι μόνο στον Έβρο.
Είναι ζητήματα που τα εξετάζουμε και προσπαθούμε με ό,τι έχουμε στη διάθεση μας, στρατιωτικά μηχανήματα, άλλα μηχανήματα των Περιφερειών. Αλλά ξέρετε πρέπει να μπούμε, και σιγά - σιγά μπαίνουμε αλλά θέλει χρόνο, σε μία άλλη φιλοσοφία, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη όπου οι Περιφέρειες έχουν τον πρώτο ρόλο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το Κράτος έρχεται σαν η εφεδρική δύναμη, σαν η επικουρική δύναμη, αλλά θέλει χρόνο.
Δημοσιογράφος: Αρκεί βέβαια οι Περιφέρειες να έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις γιατί έχουμε και αυτό το θέμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Προσπαθούμε όμως να βελτιώσουμε την κατάσταση, βελτιώνοντας τον συντονισμό γιατί καμία φορά μπορεί να μην έχεις τόσες πολλές δυνάμεις αλλά με καλύτερο συντονισμό να επιτυγχάνεις καλύτερο αποτέλεσμα. Εκεί δίνουμε μάχη τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ κύριε Χατζηνικολάου.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages