Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΑΝΤ1 - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΑΝΤ1

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στη διάρκεια του βραδυνού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
 Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Πάμε να καλησπερίσουμε τον κύριο Νίκο Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω αν σας έχουν ενημερώσει οι αρχές για τον τρόπο με τον οποίο το δέμα αυτό έφτασε μέχρι τον προθάλαμο του γραφείου του κυρίου Σόιμπλε, στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Πώς πέρασε αυτό από τις ελληνικές Υπηρεσίες και από το αεροδρόμιο χωρίς κανείς να το εντοπίσει; Και λέω ειδικά από το αεροδρόμιο, γιατί εκεί μου κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, χθες, ζητήσαμε άμεσα ενημέρωση από τις γερμανικές Αρχές, μέσω του Γερμανού συνδέσμου που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα και άρχισαν να μας δίνουν ό,τι πληροφορίες είχαν στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια αρχίσαμε να ερευνούμε τί δεν πήγε καλά από τη στιγμή που μάθαμε ότι το πακέτο αυτό είχε σταλεί από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αξιωματικοί της αστυνομίας οι οποίοι συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ και συνεργάζονται και με τους ελέγχους του αεροδρομίου και προσπαθούμε να δούμε αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που αγοράστηκαν προ τριών μηνών από τα ΕΛΤΑ και χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο, γιατί δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν αυτό το δέμα, αυτή τη μικρή έστω ποσότητα πυρίτιδας, για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, έτσι όπως και οι Γερμανοί μας ανέφεραν. Η ποσότητα της ύλης αυτής ήταν μικρή, γύρω στα 31 γραμμάρια και ήταν πυρίτιδα, δεν ήταν καμιά εκρηκτική ύλη στρατιωτική ή οτιδήποτε άλλο, αλλά προσπαθούμε να δούμε τί δεν πήγε καλά.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όμως, φανταστείτε αυτό το δέμα-βόμβα να είχε σκάσει στο αεροπλάνο. Αυτό είναι ένα σενάριο τρόμου στο οποίο αναφέρονται σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι μπορεί να είχε προκληθεί κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι τρομοκράτες στέλνοντας το δέμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορεί να ήταν εξαιρετική περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και πράγματι θα είχε δυσάρεστες συνέπειες. Και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε να δούμε τί δεν πήγε καλά, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ελέγχου οι οποίες δεν γίνονται μεν από την Ελληνική Αστυνομία, αλλά η Ελληνική Αστυνομία έχει την γενικότερη ευθύνη της ασφάλειας σε όλα τα θέματα στη χώρα. Το ίδιο προσπαθούμε να δούμε, τί δεν πήγε καλά και σε όλη την πορεία του δέματος, έτσι όπως ταχυδρομήθηκε και πήγε εκεί που πήγε.
Δημοσιογράφος: Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι αυτό το δέμα και θα πάω μετά και στο άλλο στο Παρίσι….
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχω να σας πω και κάτι καινούργιο γι αυτό.
Δημοσιογράφος: Αυτό το δέμα πέρασε και από το κέντρο διαλογής στη Φρανκφούρτη, όπου μαθαίνω ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά. Μου κάνει εντύπωση πως ούτε εκεί κατάφεραν να σκανάρουν την εκρηκτική ύλη, την πυρίτιδα που υπήρχε.
 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήταν πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή, αλλά και τα πιο τέλεια μηχανήματα ξέρετε ότι τα χειρίζονται άνθρωποι και εδώ και στη Γερμανία και μπορεί κάτι να μην πήγε καλά και με το χειρισμό των υπαλλήλων. Όταν βγάλουμε άκρη, όταν βγάλουμε συμπεράσματα θα ανακοινωθούν. Φυσικά και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία και με τις γερμανικές Αρχές να βελτιώσουμε τις συνθήκες ελέγχου.
Δημοσιογράφος: Την ευθύνη για αυτό το πακέτο-βόμβα την ανέλαβαν οι «Πυρήνες». Θέλω να σας ρωτήσω, αν έχετε ενημέρωση από τις γαλλικές αρχές, από τη γαλλική κυβέρνηση, για την προέλευση του δέματος το οποίο πήγε εκεί, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ήταν και αυτό από την Ελλάδα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ είχαμε μια διαφορετική εξέλιξη γιατί εδώ εξερράγη το δέμα αυτό και ευτυχώς ελαφριά τραυματίστηκε η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΔΝΤ στο Παρίσι. Το δέμα αυτό έγινε μικρά κομμάτια και είχε πολλή μικρή ποσότητα πυρίτιδας και μόλις πριν από λίγα λεπτά μας ενημέρωσαν οι γαλλικές Αρχές, ότι είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Και αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υποτιθέμενος αποστολέας είναι πολιτικό πρόσωπο και σε αυτή τη περίπτωση.
Δημοσιογράφος: Είναι πάλι ο κύριος  Άδωνις Γεωργιάδης;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, είναι το όνομα του κυρίου Κικίλια, τον ενημέρωσα πριν από λίγα λεπτά, με μια διεύθυνση γραφείου που δεν χρησιμοποιείται πλέον.
Δημοσιογράφος: Στο δέμα που έστειλαν στη Γερμανία έβαλαν το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, στο δέμα που έστειλαν στο Παρίσι έβαλαν το όνομα του Βασίλη Κικίλια. Αυτός ίσως είναι και ένας τρόπος να περνούν απαρατήρητα τα δέματα αυτά; Δηλαδή να βλέπουν οι υπάλληλοι στα ΕΛ.ΤΑ. ένα πολιτικό όνομα, πολύ γνωστό και επομένως να χαλαρώνουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν νομίζω ότι έχει σχέση το όνομα γιατί δεν έχουν, οι υπάλληλοι δουλεύουν μηχανικά, δεν νομίζω ότι ελέγχουν ονόματα και δεν προφταίνουν να ελέγχουν και ονόματα. Επομένως αν υπήρξε κάποιο λάθος θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους παράγοντες και όχι στην παραπλάνηση λόγω των ονομάτων.
Δημοσιογράφος: Πάντως μυρίζει προβοκάτσια αυτό το γεγονός, ότι βάζουν ονόματα πολιτικών στα πακέτα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μια ενέργεια προσβολής, κατ’ αυτούς, του πολιτικού συστήματος. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε, χθες μίλησα άμεσα με τον κύριο Γεωργιάδη και συζητήσαμε και τα θέματα ασφαλείας του και το ίδιο ενημέρωσα και τον κύριο Κικίλια, όπως σας είπα πριν από λίγα λεπτά.
Δημοσιογράφος: Τώρα, μου κάνει εντύπωση, με τον κύριο Κικίλια όταν μιλήσατε πως αντέδρασε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά οι άνθρωποι εξεπλάγησαν, γιατί ποιά σχέση μπορεί να έχουν με αυτά τα πράγματα; Αυτοί που έκαναν αυτήν την απαράδεκτη, την εγκληματική ενέργεια, έβαλαν τα ονόματα πολιτικών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα, πλην όμως και οι ίδιοι ας αναλογιστούν ότι πολιτικές αλλαγές σε συνθήκες δημοκρατίας δεν γίνονται με εγκληματικές πράξεις, δεν γίνονται με τέτοιες επιπολαιότητες. Γίνονται μέσα από τη νομιμότητα και γίνονται μέσα από τους μαζικούς αγώνες. Αυτές οι ενέργειες προσβάλλουν και το εργατικό κίνημα και τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και την κοινωνία και την πατρίδα μας προς το καλύτερο και μόνο κακό κάνουν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ένα ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ποιά ζημιά μπορεί να γίνεται για τη χώρα μας; Δηλαδή το γεγονός ότι αυτές οι αυτοσχέδιες βόμβες στα πακέτα ξεκινούν από την Αθήνα, είναι αυτή τη στιγμή μία είδηση που παίζει και στη Γερμανία και στη Γαλλία και φαντάζομαι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργεί ρήγματα στη διεθνή εικόνα της χώρας σε ότι αφορά την ασφάλεια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτης: Υπάρχουν ζητήματα σοβαρά σε όλη την Ευρώπη που αφορούν την τρομοκρατία. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ακόμα και σε αυτές τις μεγάλες χώρες στις οποίες αναφερόμαστε, δεν είναι καθόλου ευχάριστο το ότι αυτά τα δέματα προήλθαν από τη χώρα μας, αλλά το ζήτημα της τρομοκρατίας με όποια μορφή παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και είναι αντικείμενο συζήτησης των Υπουργών Εσωτερικών στις συσκέψεις στις οποίες συμμετέχουμε. Είναι γενικότερο ζήτημα το θέμα της τρομοκρατίας με τις διάφορες εκφάνσεις του.
Δημοσιογράφος: Πάντως, παρά τις συλλήψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς και το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε ότι παραμένει όρθια, εντός εισαγωγικών η λέξη, η τρομοκρατία στην Ελλάδα, ότι εξακολουθούν και υπάρχουν οργανώσεις  οι οποίες μάλιστα καταφέρνουν όπως τώρα να κάνουν θόρυβο και εκτός ελληνικών συνόρων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ουρές της παλιάς τρομοκρατίας  έτσι όπως την ξέρουμε. Δεν πρόκειται για νεοτρομοκρατία όπως κάποιοι θέλουν να θεωρούν, αλλά φυσικά είναι απαράδεκτη και εγκληματική με όποιο όρο και αν τις βάλει κάποιος. Από κει και πέρα πρέπει να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις  του προβλήματος και σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε με συλλογικό τρόπο και με συνεργασίες  και με σύμπνοιες  των διαφόρων πολιτικών κομμάτων τα φαινόμενα αυτά.
Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση και με αυτό κλείνω και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση η Ν.Δ.  σας κατηγορεί ότι είστε χαλαροί-να το πω έτσι- απέναντι στον χώρο των αναρχοαυτόνομων, απέναντι στο χώρο των Εξαρχείων ότι έχει μετατραπεί εκεί η ιστορική αυτή γειτονιά της Αθήνας σε γκέτο και ότι εντός αυτού του πλαισίου αναπτύσσονται και φαινόμενα συγγενικά με την τρομοκρατία ή φαινόμενα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πέρα από τις φιλολογικές  αντεγκλήσεις σε κομματικό επίπεδο θα πρέπει να αναλογιστεί η αντιπολίτευση το ποιος είχε επιτυχίες και ποιος πραγματικά χτύπησε την τρομοκρατία, ποιος συνέλαβε τη Ρούπα, ποια κυβέρνηση έκανε ενέργειες για την αντιμετώπιση των σκληρών κυκλωμάτων ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια και ποιοι έχουν κάνει επιτυχίες και στη Δυτική Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το αποτέλεσμα δείχνει ποιος έχει τις κατάλληλες μεθόδους , ποιος χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μεθόδους και ποιος πραγματικά μπορεί και με πολιτικούς και με νομικούς τρόπους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και όχι…
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Τόσκα να σας πω κάτι ακόμα και στην τελευταία αυτή περίπτωση που κάνατε πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου και το υπογραμμίζω, αυτή την προσπάθεια στα κτήρια που τελούσαν υπό κατάληψη είδατε ότι αντί να σας πουν μπράβο ακούσατε και κριτική μέσα από το κυβερνών κόμμα. Βγήκαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. οι οποίοι κατ’ ουσίαν σας έκαναν κριτική.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς ξέρουμε όλοι ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κυβέρνηση κι οι Υπουργοί κατευθύνονται  και  παίρνουν εντολές από τον πρωθυπουργό και διαφορετικό ζήτημα οι διάφορες απόψεις που υπάρχουν μέσα σε ένα κόμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία και υπάρχει συνεργασία. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πλην όμως η κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που οδήγησε σε αυτές τις ενέργειες γιατί, ξέρετε κάτι, ας θυμηθούμε λίγο και το θεωρητικό της αυτονομίας στον Καστοριάδη το «αυτός», δηλαδή τα πλατωνικά δικαιώματα πηγαίνουν μαζί με το νόμο και δεν είναι διαχωρισμένα από το νόμο. Λοιπόν εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Εφαρμόσαμε τους κανόνες προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων του δήμου του Ζωγράφου που ήθελε αυτό το κτήριο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και του Ερυθρού Σταυρού που ήθελε να χρησιμοποιήσει το κτήριο για ασυνόδευτα παιδιά.  Άρα το λογικό καλό υπερασπιστήκαμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Χατζηνικολάου.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages