Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό "Alpha 98,9" - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό "Alpha 98,9"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, συνέντευξη στον ραδιοσταθμό “Alpha 98,9” και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Νίκος Τόσκας μαζί μας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Καλό μεσημέρι κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλό μεσημέρι κυρία Παπαδάκου.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Λοιπόν μιλώντας πριν με τον κύριο Κύρτσο, μου έλεγε ότι υπάρχει ανησυχία εκεί στην Ευρώπη για αυτά τα δέματα και εσείς με όλη την ειλικρίνεια είπατε ότι δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι είναι τα τελευταία, έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχω πει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλα δέματα, πλην όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό συνεχίζονται και οι έρευνες για να δούμε τι δεν πήγε καλά και δεν ανιχνεύτηκαν αλλά και άλλες ενέργειες, προκειμένου να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, το ερώτημα αν το καταλαβαίνετε που δεν αφορά όμως μόνο τη χώρα μας, αφορά και τη Γερμανία, αλλά αφορά και τη Γαλλία, έτσι για να είμαστε ειλικρινείς, είναι γιατί δεν εντοπίστηκε αυτή η ποσότητα με την πυρίτιδα. Δεν ήταν μηχανισμός, έτσι δεν είναι; Αυτό έχετε πει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι όχι, επειδή πρέπει τα πράγματα να τα περιγράφουμε με τη διάσταση την πραγματική και κάτι τέτοιο έγινε και από Γαλλικής πλευράς, αν θέλετε και Γερμανικής, ειδικά ο Γάλλος Αστυνομικός Διευθυντής ήταν πολύ συγκεκριμένος.

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι άκουσα τις δηλώσεις του χθες που ήταν σαφής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι. Δεν πρόκειται για εκρηκτική ύλη, ήταν πυρίτιδα, γι’ αυτό κανένας δεν μιλάει για έκρηξη στο εξωτερικό, μιλάνε για ανάφλεξη. Και από εκεί προέκυψαν και τα τραύματα στην κυρία αυτή που άνοιξε το δέμα αυτό στο ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Ναι η οποία είναι υπάλληλος, τί ευθύνη μπορεί να έχει έτσι και αλλιώς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καμία. Οποιοσδήποτε, αλλά ειδικά αυτή.

Δημοσιογράφος: Ειδικά αυτή είναι και το αθώο, αν θέλετε, θύμα, ευτυχώς ελαφρά τραυματισμένη, όχι σοβαρά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευτυχώς, όχι σοβαρά.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη βέβαια το ερώτημα είναι και καλά κάνετε και έχετε και εσείς ανησυχία και εγρήγορση, είναι γιατί δεν εντοπίστηκαν. Γιατί πόσες μέρες πριν είχε προμηθευτεί το τελωνείο αυτά τα μηχανήματα τα υπερσύγχρονα, υποτίθεται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πριν τρεις μήνες. Νομίζω έγινε τον Ιανουάριο.

Δημοσιογράφος: Στα ΕΛ.ΤΑ πήγαν τα μηχανήματα, έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, τα οποία χειρίζεται μια ειδική εταιρεία που έχει σύμβαση με τα ΕΛ.ΤΑ.. Δεν ξέρω και εγώ ακριβώς τη σχέση εργασίας.

Δημοσιογράφος: Αυτά τα μηχανήματα που αγόρασε το ελληνικό δημόσιο τώρα, δεν εντοπίζουν…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα καλύτερα που υπάρχουν, γερμανικά μηχανήματα, ίδια υπάρχουν και σε αεροδρόμια της Γερμανίας. Εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες και περίεργα αντικείμενα. Εξετάζουν αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί, οι ειδικοί τέλος πάντων, εξετάζουν να δουν γιατί δεν ανιχνεύτηκε. Μπορεί να μην ήταν εκρηκτική ύλη όπως είπαμε, να ήταν πυρίτιδα ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται στα βεγγαλικά και στις κροτίδες του Πάσχα, αλλά θα πρέπει να δούμε και αυτές τις περιπτώσεις. Επομένως ο σκοπός αυτών που τα έστειλαν ήταν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και το πέτυχαν αυτό. Επικοινωνιακά δημιούργησαν θόρυβο και για λόγους συμβολισμού. Επομένως, μπορεί να πέτυχαν αυτό που πέτυχαν, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα εκτός από τον τραυματισμό τον ελαφρύ της κυρίας αυτής.

Δημοσιογράφος: Πρόσθετα μέτρα για τα δέματα θα πάρετε; Επιχειρείτε να γίνει κάτι παραπάνω για να αποφευχθούν και αυτά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όλο το βράδυ οι αστυνομικοί, ακριβώς, σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. και την άλλη εταιρεία που σας είπα, έκαναν ελέγχους για να δούνε τι σημεία αδύνατα υπάρχουν και να προσθέσουμε επιπλέον επίπεδα ελέγχου. Παρόλα αυτά γιατί έχουν βγει κάποιοι και μεγαλοποιούν κάποια πράγματα. Μιλάνε τι θα γινόταν….

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό μιλάμε μαζί σας, για να ενημερώσετε και να καθησυχάσετε ενδεχομένως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει τα πράγματα να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση. Μη μεγαλοποιούμε τους κινδύνους, μη μεγαλοποιούμε τις διάφορες καταστάσεις. Εάν ήταν κάτι τόσο σημαντικό θα είχε δοθεί μεγαλύτερη διάσταση και έξω. Έξω έχουν άλλα προβλήματα, πολύ σοβαρότερα και εκεί επικεντρώνονται, στα θέματα της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά η χώρα μας και παρότι είναι χώρα που έχει αρκετή σταθερότητα, πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και από τον περίγυρο, αλλά και από τις άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε λοιπόν παρότι υπάρχει γενικότερα σταθερότητα, θέλουμε και αυτά τα προβλήματα να τα εξαλείψουμε, όπως είναι τα προβλήματα που προέρχονται από τις ουρές της παλαιάς τρομοκρατίας και των παλαιών αυτών οργανώσεων που ξέρουμε.

Δημοσιογράφος: Ήδη ανέλαβαν την ευθύνη πάντως της αποστολής οι «Πυρήνες της Φωτιάς», έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη. Τώρα εγώ έχω μια απορία. Πόσοι είναι, πόσοι κρατούνται από αυτούς τους ανθρώπους, από τα μέλη αυτής της οργάνωσης; Είναι τόσο πολυάριθμη; Κάποτε έλεγα, είχα πει, ξέρετε κύριε Υπουργέ, είναι τουλάχιστον εκατό και με κορόιδευαν. Μου έλεγαν «μα είναι υπερβολή», αλλά μου φαίνεται ότι είναι…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και για τους ανθρώπους αυτούς που κρατούνται. Υπάρχουν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ακραίες αντιλήψεις, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ίσως έχουν καταλάβει ότι είναι λάθος δρόμος. Να υπενθυμίσω ότι πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και πολύ πιο πολυάριθμες οργανώσεις, όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, εξαλείφθηκαν σε πολύ μεγάλο αριθμό και τέλος πάντων ιστορικά έχει καταδειχθεί ότι αυτός ο δρόμος των βίαιων δράσεων δεν οδηγεί στις κοινωνικές αλλαγές. Δεν οδηγεί στην καλυτέρευση  των συνθηκών. Συντηρητικοποιεί αντίθετα τον κόσμο και τρομοκρατεί τον κόσμο, επομένως δεν δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες, ότι κι αν πιστεύουν αυτοί, αλλά δημιουργεί χειρότερες συνθήκες και προκαλεί φόβο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αυτό σιγά -σιγά γίνεται αντιληπτό. Γίνεται αντιληπτό πιστεύω και στους ίδιους και γι’ αυτό βλέπετε τέτοια μείωση δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Μακάρι. Απλώς αυτή όπως είπατε ήταν εντυπωσιακή και επικοινωνιακά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εκεί αποσκοπούν.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο κύριε Υπουργέ το οποίο είναι κρίσιμο. Συναντηθήκατε με τον κύριο Κικίλια, έτσι δεν είναι; Από ό,τι κατάλαβα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σήμερα το πρωί.

Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε; Τι είπατε; Τι κλίμα υπήρχε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Συζήτησε τα θέματα, τα τεχνικά ζητήματα τέλος πάντων και ό,τι άλλο έγινε.

Δημοσιογράφος: Ήταν το όνομα του πάνω στο πακέτο, ως αποστολέας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήταν το όνομα του, όπως ήταν το όνομα του κυρίου Γεωργιάδη. Εγώ τους ενημέρωσα μόλις μας ενημέρωσαν οι γερμανικές και οι γαλλικές αντίστοιχα αρχές, τους ενημέρωσα τους δύο ανθρώπους, άμεσα, ώστε να μην ανησυχούν.

Δημοσιογράφος: Προφανώς, εντάξει, τα ονόματα γράφτηκαν για να κινήσουν και το ενδιαφέρον.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για να προκαλέσουν το πολιτικό σύστημα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γι’ αυτό μάλλον έγραψαν τα…

Δημοσιογράφος: Σας ανησυχεί ότι δεν υπάρχει προκήρυξη ανάληψης, παρά μόνο μια δήλωση ας πούμε; Σας ανησυχεί αυτό; Μήπως υπάρχει και κάποια άλλη συνέχεια σε αυτήν την εν πάση περιπτώσει… Kαι θέλω να μου πείτε και αν όλα αυτά που λέγονται αν ήταν σε αεροσκάφος και είχε γίνει έκρηξη κ.λπ. Για πείτε μας αυτά τα σενάρια που προκαλούν λίγο την ανησυχία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς δεν μπορεί να κάνει, όσοι ξέρουν και εγώ λόγω της προϋπηρεσίας μου, λίγα πράγματα ξέρω χωρίς να είμαι ειδικός σε αυτά, ότι η πυρίτιδα από μόνη της δεν κάνει έκρηξη, δεν είναι η ίδια εκρηκτική ύλη, ανάφλεξη όμως κάνει όπως κάνουν τα πυροτεχνήματα. Μπορεί να κάνει ζημιά, αλλά ζημιά περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, εγκληματική ενέργεια είναι και σε κάθε περίπτωση κατακριτέα. Αλλά λέω και ορισμένα τεχνικά στοιχεία που δείχνουν τη διάσταση του προβλήματος. Επομένως κανένας φόβος, εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη ζημιά. Αλλά τέλος πάντων ας μιλήσουν οι τεχνικοί, μη μιλάω εγώ από τη πολιτική μεριά για τα τεχνικά ζητήματα. Με τον κύριο Κικίλια, ναι, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Πάντα με το κύριο Κικίλια, είναι ευγενής άνθρωπος και μιλάμε σε πολύ καλό επίπεδο για τα ζητήματα που τον ενδιέφεραν.

Δημοσιογράφος: Τι σας ζήτησε; Σας ζήτησε κάτι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια, με την ασφάλεια πολιτικών προσώπων, με την ασφάλεια τη γενικότερη και ήταν σε πολύ καλό επίπεδο η ανταλλαγή των απόψεων.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ενδιαφέρθηκαν ξένοι παράγοντες για όλη αυτή την, αν θέλετε, για αυτές τις αποστολές των δεμάτων κ.λπ., σας απευθύνθηκαν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, όχι. Το ενδιαφέρον και η όλη συζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα γίνεται σε επίπεδο υπηρεσιακό σε όλη την Ευρώπη. Εδώ αναδεικνύονται σε μείζονα ζητήματα, όταν στη Γαλλία την ίδια στιγμή γινόταν κάποια επίθεση με ριπές σε σχολείο, όταν στη Γερμανία υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα με τζιχαντιστές, καταλαβαίνετε ότι δεν δίνεται τόσο βάρος σε αυτά τα ζητήματα. Δόθηκε βάρος επειδή στη μια περίπτωση πήγε το δέμα στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και την άλλη στο ΔΝΤ, επομένως επικοινωνιακά σηκώθηκε αλλά από πλευράς ενδιαφέροντος για το ίδιο το ζήτημα δεν υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο, από τη μεριά της Γερμανίας και της Γαλλίας μέχρι αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Ναι, αυτή η συσκευασία και με αυτό να τελειώσουμε, τι μαθαίνετε από τους συναδέλφους σας, προϋποθέτει εμπειρία ας πούμε ή ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει; Τι λέτε; Βεβαίως, δεν εντοπίστηκαν και αυτό, δεν ξέρω τώρα πως έγινε, αλλά προϋποθέτει, δηλαδή η όλη επιχείρηση τι δείχνει; Δείχνει ανθρώπους που το έχουν ξανακάνει ή δείχνει, ας πούμε, αυθόρμητες ξέρω γω αποστολές, τι λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δείχνει ανθρώπους που έχουν αντίληψη και πολιτική και τεχνική παιδικής  κατηγορίας και μακάρι να καταλάβουν ότι οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται ούτε με πυροτεχνήματα ούτε με βεγγαλικά, ούτε με τραυματισμούς ανθρώπων. Οι κοινωνικές αλλαγές γίνονται έτσι όπως επιβάλει η νομιμότητα στις δημοκρατίες και μέσω συλλογικών αγώνων και όχι με ατομικές πράξεις που ιστορικά δεν έχουν ποτέ οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Λοιπόν, κύριε Υπουργέ να σας αφήσω να κάνετε και τη δουλειά σας, να συνεχίσετε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει, ευχαριστώ κυρία Παπαδάκου.

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιη ότι θα μας ενημερώνετε για την πορεία αυτών των ερευνών.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γεια σας.

Δελτίο Τύπου

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages