Ερώτηση Κεγκέρογλου για τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερώτηση Κεγκέρογλου για τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας

Oι αλιείς της Εύβοιας, οι οποίοι σε πρόσφατη συνάντηση τους εξέφρασαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ νιώθουν οργή και αγανάκτηση, αφού η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
-Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,κ. Ε. Αποστόλου
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφ. Κοιν.Αλληλεγγύης, κα. Ε.Αχτσιόγλου
-Οικονομικών,κ.Ε.Τσακαλώτο
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Π.Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: «Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα της παράκτιας αλιείας».

Στις ελληνικές θάλασσες η παράκτια αλιεία είναι μία δραστηριότητα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους με θεμελιώδη σημασία για τις κοινωνίες των νησιών και των παράκτιων περιοχών αφού στηρίζει διατροφικά, επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.
Ωστόσο, κάθε χρόνο η αλιευτική παραγωγή μειώνεται σημαντικά προκαλώντας καταστροφικές επιβαρύνσεις στην τοπική οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Ελλάδας, υποσκάπτοντας παράλληλα, τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των τοπικών κοινωνιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αλιείς της Εύβοιας, οι οποίοι σε πρόσφατη συνάντηση τους εξέφρασαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ νιώθουν οργή και αγανάκτηση, αφού η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει.
 Επειδή η μη τήρηση:
-των διαδικασιών και κανόνων αλίευσης,
-των επιτρεπόμενων χρησιμοποιούμενων μέσων,
-των προβλεπόμενων αποστάσεων από την ακτή έχει ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση που οδηγεί σε περαιτέρω μαρασμό τους αλιείς.
Επειδή στις μέρες μας η παράκτια αλιεία, μπορεί να συμβάλλει στη προσπάθεια ανάκαμψης αφού διατηρεί την ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική σημασία για την Ελλάδα και
επειδή η πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο αλιευτικός κλάδος εξαιτίας:α)του φορολογικού,β)του ασφαλιστικού, γ)των υψηλών παράβολων αιτήσεων και θεωρήσεων αδειών, δ) του υψηλού κόστους αλιευτικών εργαλείων, αλλά και ε) του κόστους λειτουργίας (ΦΠΑ πετρελαίου κλπ) απαιτεί άμεσα την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Κυβέρνηση.
Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί:

1)Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες και ποιες για να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα του κλάδου της παράκτιας αλιείας;
2)Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αναβαθμιστεί και να προστατευτεί ο ευαίσθητος κλάδος της παράκτιας αλιείας, με εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αλλά και τήρηση των κανόνων αλιείας;
3)Σε ποια προγράμματα μπορούν να ενταχθούν οι παράκτιοι αλιείς προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα μέσα και τον εξοπλισμό τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
 
Βασίλης Κεγκέρογλου

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages