Συνέντευξη του Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι"

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Πρώτη Γραμμή" στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Θα επικοινωνήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Τόσκα. Θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, τι πληροφορίες έχουν και οι υπηρεσίες του. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα.
Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω με αυτό που λέει ο Βασίλης κύριε Υπουργέ, εάν έχετε καταλήξει που βρίσκεται η ευθύνη μέχρι στιγμής. Τι δεν έχει πάει καλά και πέρασαν αυτά τα τρομοδέματα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, όλο το βράδυ, αξιωματικοί της αστυνομίας έκαναν ελέγχους σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. και την εταιρεία που κάνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, προκειμένου να δούμε τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά σε όλη αυτή τη διαδικασία, εδώ αλλά και στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Είναι ανθρώπινο λάθος, φταίει το μηχάνημα, κάτι φταίει κύριε Υπουργέ, που έχετε καταλήξει;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα, πριν οι ίδιοι πουν τι φταίει. Τα μηχανήματα αυτά είναι τα τελειότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είναι γερμανικά μηχανήματα ίδια που χρησιμοποιούν και στη Γερμανία, τα τελειότερα στην Ευρώπη. Όπως είπατε και εσείς στις ανταποκρίσεις σας, αγοράστηκαν πριν τρεις μήνες. Επομένως έχουμε ό,τι καλύτερο.
Δημοσιογράφος: …αυτά τα μηχανήματα μιας και το λέτε, γιατί ακούσαμε ότι ήταν μια πολύ μικρή ποσότητα, ίσως και μη ανιχνεύσιμη. Ισχύει αυτό ή όχι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θα βιαστώ να βγάλω τέτοιο συμπέρασμα, τη στιγμή που οι ειδικοί δεν έχουν βγάλει το δικό τους συμπέρασμα.
Δημοσιογράφος: Όχι αλλά το Υπουργείο όμως, πρέπει να έχει μια εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες. Καταρχήν αν το θεωρεί ένα πολύ σοβαρό θέμα πρώτον, δεύτερον και αν είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα στο επίπεδο της ασφάλειας, γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να είναι βόμβα, να σκάσει ας πούμε στο αεροπλάνο που το μεταφέρει και είναι διαφορετικό πράγμα ένα γράμμα που έχει μέσα και λίγο πυρίτιδα που λένε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε από τη Γερμανία κυρίως, αλλά και από τη Γαλλία, -περισσότερα στοιχεία ήρθαν από Γερμανία και περιμένουμε κάποια ακόμη από τη Γαλλία- είναι ότι ήταν πυρίτιδα μικρής ποσότητας από αυτό το υλικό που χρησιμοποιούν στα πυροτεχνήματα. Δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό, ήταν όπως τα βαρελότα τα πασχαλιάτικα τέλος πάντων. Μπορεί να κάνει και αυτό ζημιά, όπως έκανε στο Δ.Ν.Τ.
Δημοσιογράφος: Εγώ ρωτάω λοιπόν τη συνέχεια της διαδικασίας, διότι φεύγει από όπου φεύγει, από τον έλεγχο της εταιρείας που ελέγχει τα δέματα και πάει στο αεροδρόμιο. Εκεί ξανά ελέγχονται αυτά; Και αν ελέγχονται πώς περνάνε; Και αν περάσουν και είναι μέσα στο αεροπλάνο και κάτι συμβεί μέσα στο αεροπλάνο; Έστω και μικρό.



Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, γίνεται πριν τη φόρτωση του αεροπλάνου και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έλεγχοι οι δικοί μας. Κάθε πυροδοτικός μηχανισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Και ένας αναπτήρας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, πολύ περισσότερο τώρα εδώ που έχουμε πυρίτιδα.
Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι κύριε Υπουργέ πώς πέρασε και από το αεροδρόμιο, διότι εδώ δεν μας αφήνουν να πάρουμε ένα μπουκάλι νερό μαζί. Ένα μπουκάλι νερό θέλεις να πάρεις μαζί σου και δεν σ’ αφήνουν. Απαγορεύεται. Μια κολόνια. Όλα τα υγρά. Και πέρασε μια εκρηκτική ύλη; Πώς έγινε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Οικονόμου έχετε δίκιο, τίθεται ίσως γενικότερο θέμα που θα πρέπει να εξετάσουν, όχι μόνο η δική μας χώρα, γιατί και έξω δεν έγινε αντιληπτό αυτό το δέμα, πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα, γιατί ακόμη και οι πολύ μικρές αυτές ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεν πρόκειται όμως για μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό. Πρέπει να λέμε τα πράγματα στη διάστασή τους.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι άλλο σας παρακαλώ. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι έχουν φύγει και άλλα τέτοια τρομοδέματα, όπως τα έχουμε ονομάσει εμείς δημοσιογραφικά εδώ, στο εξωτερικό. Ισχύει αυτό ή όχι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, εμείς ερευνούμε όλες τις περιπτώσεις αλλά δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Οι δύο περιπτώσεις συνδέονται πάντως. Είναι από την Ελλάδα και τα δύο δέματα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό είναι αυτό που λέτε.
Δημοσιογράφος: Και είναι από την ίδια οργάνωση κατά την γνώμη σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει προφανώς είναι από την ίδια πηγή, είναι οργάνωση.
Δημοσιογράφος: Ένδειξη δεν έχουμε αλλά προφανώς δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε κιόλας, δεν έχουμε κατάλογο που έχουν στείλει και έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης, αλλά οι ενδείξεις που έχουμε είναι αυτές που σας είπα.
Δημοσιογράφος: Άρα η εκτίμηση σας είναι ότι αυτή η οργάνωση είναι ενεργή, είναι ισχυρή απ’ ότι φαίνεται, έχει και ίσως και άλλα παρακλάδια δεν ξέρω έχετε κάνει μια ανάλυση φαντάζομαι, ποια είναι αυτή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι οι ουρές γνωστής οργάνωσης, των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα αυτής της οργάνωσης  που θέλει να δείξει ότι υπάρχει ακόμη και το λένε και στην ίδια την προκήρυξη τους ότι δεν τελειώσαμε.
Δημοσιογράφος:  Τα υπολείμματα όμως μίας οργάνωσης έτσι όπως λέει ο Υπουργός καταφέρανε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα να τα κοροϊδέψουν, να βάλουν τους φακέλους στο αεροπλάνο και να φτάσουν στον Σόϊμπλε και στον Τόμσεν. Εδώ πέρα πρέπει να μας απασχολεί. Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι θα ‘ρθουν σε δύο μήνες.
Δημοσιογράφος: Ενόψει περιόδου λες.
Δημοσιογράφος: Έχει αρχίσει και όλοι μας περιμένουν να μας βγάλουν το μάτι γιατί από αυτό βγάζουμε λεφτά.
Δημοσιογράφος: Αλήθεια θα έχουν θέσει τέτοιο θέμα κύριε Υπουργέ; Τουριστικής περιόδου και ανησυχίας και τα λοιπά ή όχι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συγνώμη, δεν έχω αντίληψη όλου του πάνελ.
Δημοσιογράφος:  Είναι ο Νότης ο Παπαδόπουλος ο συνάδελφος μας από τα Νέα, από το Βήμα και τα σχετικά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα παρακαλούσα συσχετισμοί που συνδέουν πράγματα τα οποία υπερβαίνουν τις διαστάσεις του προβλήματος να μην γίνονται γιατί πρέπει να βλέπουμε το καλό της χώρας, πρέπει να βλέπουμε το γενικότερο καλό. Εγώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γάλλος αστυνομικός που περιέγραψε το πρόβλημα στο Παρίσι, που μίλησε για ελάχιστη ποσότητα πυρίτιδας.
Δημοσιογράφος: Ωραία, απ’ ότι φαίνεται με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία που υπάρχουν, όντως ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν είναι κάτι το τρομερό. Δεν συζητάμε όμως γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι τα ζητήματα ασφάλειας σε σχέση μ’ αυτό. Αν δηλαδή για παράδειγμα τόσες οδηγίες, το να πάρετε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας ένα και δύο, εάν είστε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους σας στο εξωτερικό, Γερμανία ή και Γαλλία, για το θέμα αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από την πρώτη στιγμή εμείς ζητήσαμε, άμεσα με το που έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ που έγιναν γνωστά αυτά τα δύο περιστατικά, ενημέρωση από τον Γερμανό και Γάλλο αστυνομικό σύνδεσμο και οι άνθρωποι ό,τι είχαν άρχισαν να μας στέλνουν. Επομένως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Ξέρετε, σ’ αυτές τις χώρες όλα αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται σε υπουργικό επίπεδο, λύνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα όπου χρειαστεί.
Δημοσιογράφος: Μια και το λέτε κύριε Υπουργέ εάν έχει συζητηθεί...
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γι’ αυτό θα καλούσα να έχουμε τη σωστή στάση, την υπεύθυνη στάση και να μην γίνονται συνδέσεις τέτοιες σαν και αυτές που έκανε…
Δημοσιογράφος: Προφανώς, αλλά φαντάζομαι κύριε Υπουργέ ότι συμφωνείτε και εσείς, μια συζήτηση που επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος και για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για το εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, δεν είναι μια συζήτηση που υπονομεύει αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, δεν ισχύει. Να ψάξουμε να βρούμε που υπήρχε πρόβλημα, να το αποκλείσουμε την επόμενη φορά και να τελειώνει η κουβέντα.

Δημοσιογράφος: Και να αποδοθούν οι ευθύνες κύριε Υπουργέ, γιατί εδώ δεν μπορεί να περνάν τα προβλήματα, να διαπιστώνουμε τα κενά και να μην το πληρώνει κανείς αυτό. Η αστυνομία για παράδειγμα εμπλέκεται με αυτή η διαδικασία; Εμπλέκεται μια ιδιωτική εταιρεία; Εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι; Πρέπει να βρούμε τι έχει φταίξει και πιστεύω θα θέλετε να αποδώσετε κάποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Και να προσθέσω κάτι, ιδιαίτερα για μια χώρα η οποία είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι κάθε μέρα κάποιοι μπαχαλάκηδες κατεβάζουν τον κόσμο από τα τρόλεϊ και το καίνε.
Δημοσιογράφος: Δεύτερο θέμα, μεγάλο θέμα και αυτό, θα το απαντήσει ο υπουργός και αυτό, θα το απαντήσετε κύριε Υπουργέ, ελάτε, παρακαλώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε ποιον να μιλήσω συγνώμη, γιατί έχω μπερδευτεί λίγο.
Δημοσιογράφος: Ένα θέμα είναι το κενό ασφαλείας που πιστεύουμε θα βρεθεί στη έρευνα που θα γίνει, αν εμπλέκεται η αστυνομία σε αυτό, αν υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και ο Νότης ο Παπαδόπουλος έθεσε και το θέμα γενικότερα της εγκληματικότητας, αν σας απασχολεί πιο σοβαρά από ό,τι είχατε πει την τελευταία φορά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα, φυσικά και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, φυσικά θα πάρουμε επιπλέον μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια και να καλύψουμε τα κενά, τελικά. Θα συνεργαστούμε με τις χώρες τις άλλες, τις ευρωπαϊκές, γιατί βλέπουμε ότι και εκεί υπάρχουν κενά και άρα υπάρχουν γενικότερα ζητήματα. Και θα παρακαλούσα να δουν κάποιοι και τις πραγματικές, τις τεράστιες επιτυχίες που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Δυστυχώς το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα ζήτημα που δεν έχει μηδενιστεί σε καμία χώρα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ελπίζουμε να μην μας αγγίξουν και εμάς.
Δημοσιογράφος: Έχει ζητηθεί από τη ΝΔ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τους εμπλεκόμενους, με την έννοια ότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν ως αποστολείς στους φακέλους, ενημέρωση;
Δημοσιογράφος: Θα δείτε τον κύριο Κικίλια σε λίγο έτσι δεν είναι; Ο οποίος θα δει και τον αρχηγό της αστυνομίας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τον αρχηγό της αστυνομίας και ζήτησε αν μπορώ να τον δω, φυσικά.
Δημοσιογράφος: Το λέμε γιατί η ΝΔ έχει θέσει θέμα ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, έτσι το είπε στην ανακοίνωση της, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αν θέλουμε να το επεκτείνουμε και να φύγουμε από τις διαστάσεις του σημερινού, του χθεσινού προβλήματος, τότε θα σας έλεγα ότι τόσα χρόνια δεν υπήρχε καμία, καμία σοβαρή αντιμετώπιση, και κυριολεκτώ, του προβλήματος της τρομοκρατίας και του προβλήματος της μεγάλης εγκληματικότητας. Η μόνη προσπάθεια που γινόταν κύρια από τη Ν.Δ. ήταν να κάνει μεγάλες εκστρατείες εντυπωσιασμού εντός των Εξαρχείων και μεγάλες εκστρατείες με τα κανάλια μπροστά και  πίσω  τους αστυνομικούς οι οποίες δεν απέδιδαν τίποτα. Κοιτάξτε που έχει φτάσει το μεγάλο έγκλημα. Συνεχίζει και υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στο πεζοδρόμιο και αυτό προσπαθούμε. Αυτές είναι οι πραγματικές διατάσεις του προβλήματος.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ να έρθετε από κοντά να πούμε τα υπόλοιπα  γιατί τώρα έχουμε πάρα πολλά να σας ρωτήσουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε τηλεφωνικά. Εμείς σας ευχαριστούμε για την παρέμβαση σας τη σημερινή, θα σας ξαναδούμε. Να είστε καλά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages