Αποποινικοποίηση της Ελεύθερης Κατασκήνωσης - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αποποινικοποίηση της Ελεύθερης Κατασκήνωσης

Τις τελευταίες ημέρες γίνομαι δέκτης συγχαρητηρίων αλλά και αντιδράσεων με αφορμή ερώτηση που συνυπέγραψα στη Βουλή μαζί με άλλους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο της ερώτησης αποτελούσε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 1976 και απαγορεύει ως ποινικό μάλιστα αδίκημα, την ελεύθερη κατασκήνωση. Η θετική αντιμετώπιση ενός δίκαιου πιστεύω αιτήματος , να μην συγκαταλέγεται δηλαδή η ελεύθερη κατασκήνωση στα ποινικά αδικήματα, είναι εύλογη και αναμενόμενη, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι οικογένειες των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στους εαυτούς τους και τα παιδιά τους έστω και ολιγοήμερες επί πληρωμή παραθαλάσσιες διακοπές. Το να «επιβάλλεται» σε αυτές τις οικογένειες να μην κάνουν διακοπές λόγω του ότι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για παραθεριστική στέγαση, είναι παράλογο και αναμφίβολα θα γεννήσει κοινωνικές χίμαιρες.
Κύρια επιχειρήματα των ανώνυμων διαμαρτυριών είναι ο «περιορισμός της τουριστικής ανάπτυξης από την μη εκμετάλλευση μέσω ιδιωτών των χώρων κατασκήνωσης και των παραλιών (!)» , «η ρύπανση λόγω έλλειψης προσωπικού για την φροντίδα του χώρου (!)», «η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την ιδιωτική οικονομία (!)», «η ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μορφής κατάληψη της δημόσιας περιουσίας (!)» και άλλα παραπλήσια σχεδόν τραγελαφικά.
Είναι πραγματικά απογοητευτική η ευκολία που κάποιοι ανώνυμοι «εφευρίσκουν» ιδεολογικές αντιδράσεις σε κάθε κοινωνικά δίκαια σκέψη και πρόταση. Είναι πραγματικά δυσνόητη η ιδεολογική ακαμψία που προκαλεί ο νεοφιλελευθερισμός σε ορισμένους ανίκανους να αντιληφθούν έστω ελάχιστα την κοινωνική πραγματικότητα.
Προσωπικά όντας η ίδια λάτρης της ελεύθερης κατασκήνωσης, την οποία γνώρισα από πολύ μικρή ηλικία στη Χιλιαδού, στο Λημνιώνα και σε πολλές ακόμα παραλίες του όμορφου νησιού μας,  ομολογώ ότι είμαι αμετανόητη. Προτιμώ χίλιες φορές να αφιερώνω το χρόνο μου καθαρίζοντας παραλίες και χώρους ελεύθερης κατασκήνωσης από το να αναλίσκομαι σε θεωρήματα οικονομικής ανάπτυξης που αν εφαρμοστούν θα στερήσουν από κάποια παιδιά τις διακοπές τους. Δεν είμαι αντίθετη στους οργανωμένους χώρους κατασκήνωσης, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μικρά ή μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Υποστηρίζω όμως ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που θέλουν την επιλογή της ελεύθερης κατασκήνωσης είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω προσωπικών προτιμήσεων. Αυτές οι κατηγορίες πολιτών δεν μπορούν να διώκονται και μάλιστα ποινικά!
Ταυτόχρονα τονίζω ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων που επιλέγει την ελεύθερη κατασκήνωση για τον τουρισμό, η ελεύθερη κατασκήνωση αναγνωρίζεται ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, τα πλεονεκτήματα για τις τοπικές οικονομίες συνολικά αποδεικνύονται πολλαπλάσια από όσα τελικά προσφέρουν στην οικονομία τα all inclusive πακέτα διακοπών που διαχειρίζονται κυρίως μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού.   Οι κατασκηνωτές παρά το ότι διαθέτουν λιγότερα κατά κεφαλήν ποσά στις διακοπές τους, τα χρήματα αυτά τροφοδοτούν το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και παραμένουν ως «πλεόνασμα» στη χώρα.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα που αν την αντιληφθούν οι τουριστικοί Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες θα κατανοήσουν τα οφέλη που μπορούν να έχουν συνολικά με μικρού κόστους υπηρεσίες γύρω από τις περιοχές που παραδοσιακά αναπτύσσεται ελεύθερα η κατασκήνωση. Αυτή η μορφή τουρισμού δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με οργανωμένες μορφές τουρισμού αλλά δεν μπορεί και να απαγορεύεται. Είναι προτιμότερο οι Δήμοι να ορίσουν  με ακρίβεια περιοχές όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση και να επιδιώξουν να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη της ελεύθερης κατασκήνωσης. Σε τελική ανάλυση δεν κατανοώ ποιος «χάνει» όταν δουλεύει ο φούρναρης, ο κρεοπώλης, ο μανάβης, το εστιατόριο και η καφετέρια σε μια μικρή πόλη ή σε ένα μικρό τουριστικό χωριό. Η διαφήμιση που προκύπτει για τον τόπο είναι άλλωστε τέτοια που επιτρέπει την ανάπτυξη πιο σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που έλκονται από τις επιλογές των καταναλωτών.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μας πρωτοβουλία, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αναντιστοιχία που διέπει το παλαιοκομματικό σύστημα με τα παράγωγά του και την πραγματική κοινωνία. Η μονοδιάστατη γεμάτη εμμονές προσέγγιση, ότι μοναδικό ζήτημα πολιτικής ρύθμισης αποτελούν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στους έχοντες, είναι προκλητικά επικίνδυνη. Η μεμψιμοιρία που τους διακατέχει δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό. Η συστημική και συστηματική επένδυσή τους στην επερχόμενη καταστροφή του τόπου, το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα που φέρνει είναι η συρρίκνωση της πολιτικής τους επιρροής, κάθε φορά που οι «Κασσάνδρες» διαψεύδονται.  
Καταλήγω λέγοντας ότι όλοι όσοι επιλέγουμε την ελεύθερη κατασκήνωση οφείλουμε πρώτα και κύρια να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον χώρο που μας φιλοξενεί ώστε αυτός να είναι κατάλληλος και διαθέσιμος για όσους τον χρησιμοποιήσουν μετά από εμάς αλλά και για όσους από εμάς θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε και τις επόμενες χρονιές. Περιγράφοντας τέλος και τις «ιδεολογικές μου εμμονές» τονίζω ότι υπερασπίζομαι το δικαίωμα του κάθε παιδιού να κάνει διακοπές, να χαμογελά και να παίζει αμέριμνα στις παραλίες με την βεβαιότητα ότι αυτά τα παιδιά θα γίνουν αύριο χρήσιμοι πολίτες που θα επενδύουν στην κοινωνία και την κοινωνική δικαιοσύνη κάθε φορά που θα βρίσκονται μπροστά στα ψευτοδιλήμματα του οικονομικού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.


*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages