Χέρια και πόδια που μυρμηγκιάζουν: 7 κοινές αιτίες που πρέπει να ξέρετε - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Χέρια και πόδια που μυρμηγκιάζουν: 7 κοινές αιτίες που πρέπει να ξέρετε

Μετά από πολύωρη παραμονή στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου ή αν έχετε τα πόδια σας σε θέση σταυροπόδι, θα σας έχει συμβεί να νιώσετε μούδιασμα και μία αίσθηση ότι σας τσιμπάνε καρφίτσες στα χέρια ή στα πόδια.
Όταν κάποιος παραπονιέται για συχνά μυρμηγκιάσματα, ο γιατρός εξετάζει πώς ξεκίνησαν και πώς εξελίσσονται, προκειμένου να εντοπίσει την αιτία και να συστήσει την ανάλογη θεραπεία.

Συχνά απαιτούνται εξετάσεις αίματος, μαγνητική ή αξονική τομογραφία ή ηλεκτρομυογράφημα.

Δείτε επτά από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια:

«Πιασμένο» νεύρο στον αυχένα ή την πλάτη

Το «πιασμένο νεύρο» μπορεί να προκαλεί πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή και αδυναμία σε κάποια περιοχή του σώματος. Πιο συχνά συμβαίνει στον αυχένα και στην πλάτη. Όταν οι περιβάλλοντες ιστοί προκαλούν αυξημένη πίεση γύρω από ένα νεύρο μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός ή βλάβη του νεύρου. Οι περιβάλλοντες ιστοί μπορεί να είναι οστό, χόνδρος, μύες ή τένοντες. Το «πιασμένο νεύρο» προκαλείται από τραυματισμό, κακή στάση του σώματος ή μια υποκείμενη κατάσταση όπως η αρθρίτιδα.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Εάν το μυρμήγκιασμα εκδηλώνεται και στα δύο χέρια, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κουρασμένοι ή να έχετε αναιμία. Το πρόβλημα ανιχνεύεται με εξέταση αίματος και αν επιβεβαιωθεί, θα χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα Β12.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αν περνάτε πολύ χρόνο πληκτρολογώντας ή επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις, μπορεί να πιέζεται κάποιο νεύρο στον καρπό σας, το οποίο προκαλεί με τη σειρά του μυρμήγκιασμα. Το ηλεκτρομυογράφημα ανιχνεύει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και αν πάσχετε από αυτό θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που εκτελείτε τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε κάποιες φυσικοθεραπείες, να πάρετε αντιφλεγμονώδη ή ίσως να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Στένωση τραχήλου ή σπονδυλικής στήλης

Μια στένωση των σπονδύλων στον αυχένα ή τη σπονδυλική στήλη μπορεί να ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και/ή στα νεύρα προκαλώντας μούδιασμα. Η στένωση μπορεί να διαγνωστεί με μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία και συνήθως θεραπεύεται με φυσικοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

Διαβήτης

Είτε έχετε διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη (πρόδρομο στάδιο του διαβήτη), το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δρα ως τοξίνη στα νεύρα και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια). Αν υποφέρετε από υπερβολική δίψα ή πείνα ή συχνοουρία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αγωγή θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατάστασή σας.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί μπορεί να προκαλεί μούδιασμα, κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, ανεξήγητη αύξηση βάρους, ξηροδερμία και τριχόπτωση. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος και είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβετε σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Εάν έχετε συχνά μυρμηγκιάσματα και ταυτόχρονα νιώθετε αδυναμία, έχετε διπλή όραση, προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, πρέπει να ελέγξετε το ενδεχόμενο να πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό θα γίνει μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, γίνεται με φάρμακα και διαιτητικές παρεμβάσεις.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages