«Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

«Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία»

Τα συμπεράσματα του  Συνεδρίου «οδικός χάρτης»
 για τη χάραξη μιας πιο αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Στη σύνταξη του «Oδικού Χάρτη» ώστε να διοχετευτούν στοχευμένα σε όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό τα συμπεράσματα του διήμερου επιστημονικού συμποσίου «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» που διεξήχθη στις 26 και 27 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει περάσει ήδη η διοργανώτρια ομάδα,  τόνισε στη διάρκεια της εκπομπής  «Πρωινή Ανάγνωση»  του καναλιού της Βουλής ο  Καθηγητής Άγγελος Κότιος.

 Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επιστημονικός υπεύθυνος  του Συνεδρίου,  στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι και 60 ομιλητές, συγκέντρωσε υψηλής ποιότητας ομιλητές, όπως Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας κορυφαίων ΑΕΙ της χώρας, στελέχη διαχειριστικών αρχών, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά και πλήθος φοιτητών και λοιπών προσκεκλημένων, επεσήμανε  χαρακτηριστικά
«Εστιάσαμε στη γαλάζια ανάπτυξη, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση απ’ ότι χερσαία» και προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί δράσεις και προγράμματα για την  πολύπλευρη και πολυεπίπεδη αξιοποίηση της θάλασσας, ενώ η χώρα μας, όπως πιστοποιήθηκε και μέσω του Συνεδρίου, έχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό σε πολλούς τομείς της θαλάσσιας οικονομίας»
«Στο Συνέδριο διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και παρουσιάστηκαν πολύ καλές πρακτικές σε πολλούς τομείς της νησιωτικής οικονομίας και ζωής εν γένει,  και συζητήσαμε για τα πολύ πιεστικά προβλήματα των νησιών και δη των μικρών» είπε ακόμα ο καθηγητής ενώ  υπογράμμισε
 « Βασικό συμπέρασμα  του συνεδρίου είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει μία ισοπεδωτική πολιτική όσον αφορά την ανάπτυξη και τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών μας, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά που χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και ευνοϊκές παρεμβάσεις».
Η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, η παρουσίαση καινοτόμων δράσεων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια Κρήτης για τη λεγόμενη κυκλική οικονομία, δηλαδή για έναν άλλο τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος, τα μεταφορικά κόστη, το πρόβλημα της ενεργειακής αυτονομίας, το πρόβλημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά  έπειτα από ευρωπαϊκές πιέσεις και η ανάγκη να ανατραπεί αυτή η πολιτική, το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων κ.α. ήταν ορισμένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου σύμφωνα με τον Κοσμήτορα κ. Κότιο, που αναφέρθηκε επίσης  και «στο μεγάλο εθνικό κεφάλαιο του τουρισμού και το πόσο υστερούμε σε υποδομές και όχι μόνον στους ραγδαία αυξανόμενους τομείς της κρουαζιέρας και του yachting».
Τέλος επεσήμανε πως «αν και  η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού απαιτεί μεγάλα νησιά, την ίδια ώρα ο πολιτιστικός τουρισμός δεν έχει ανάλογο προσδιορισμό και μπορεί να  λειτουργήσει εξαιρετικά και στα μικρά, και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο δεν έχει γίνει  ορθή αξιοποίηση. Στη διάρκεια του συνεδρίου κατατέθηκαν προτάσεις και καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότερη σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού καθώς και τουρισμού και τοπικής παραγωγής».
Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε ότι : «Στόχος μας δεν είναι να κρατήσουμε τα συμπεράσματα και τις πρακτικές που αναδείχθηκαν στις δύο αυτές ημέρες για τον εαυτό μας, αλλά να τα διοχετεύσουμε προς αξιοποίηση προς όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, που συμμετείχε ιδιαίτερα ενεργά στο Συνέδριο, έχει ήδη καταθέσει την πρόθεση και απόφασή του για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων ώστε «να αποτελέσουν τα πρακτικά του Συνεδρίου ένα σημαντικό εργαλείο και βάση για τη χάραξη μιας πιο αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
 Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Κότιος, «ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας, παρουσίασε συγκεκριμένη πλατφόρμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές της χώρας».

Τέλος, σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώνοντας δυνάμεις τόσο με το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), καθώς και τον πανευρωπαϊκό οργανισμό INSULEUR  («Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης») και  τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν («Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών»).  Το συνέδριο έλαβε την υποστήριξη της ΕΡΤ,   είχε χορηγούς επικοινωνίας  το κανάλι της Βουλής και το  Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ υποστηρίχτηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΑΙΑ), την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τη ΔΕΠΑ (στο πλαίσιο του προγράμματος PoseidonMED-II).

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages