Χαλκίδα ανανεώνει -μετά από πολλά χρόνια σιωπής- τις σχέσεις με τις πόλεις των αρχαίων αποικιών της στην «Μεγάλη Ελλάδα» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Χαλκίδα ανανεώνει -μετά από πολλά χρόνια σιωπής- τις σχέσεις με τις πόλεις των αρχαίων αποικιών της στην «Μεγάλη Ελλάδα»

Η ανανέωση των σχέσεων συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων που εκπροσωπούν τις αποικίες των Χαλκιδέων στην Μεγάλη Ελλάδα «Magna Grecia» στην Σικελία και εν γένει στην Νότια Ιταλία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης στο Giardini Naxos, την πρώτη αποικία των Χαλκιδέων στη Σικελία.
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επισκέπτεται την πόλη του Giardini Naxos μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της Nello Lo Turco για να συμμετάσχει στην υπογραφή ενός συμφώνου ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των Δήμων που έχουν αδελφοποιηθεί με το Giardini Naxos στο πλαίσιο αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020».

Στην σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 με την παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων, του Δημάρχου της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, και του Δημάρχου της ισπανικής πόλης Porto del Son καθώς και αντιπροσωπειών από Δήμους της Πολωνίας και της Σλοβακίας που έχουν αδελφοποιηθεί με το Δήμο του Giardini Naxos ο Δήμαρχος της φιλοξενούσας πόλης κ. Nello Lo Turco στην ομιλία του ανέδειξε ως παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων την σχέση αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου του και του Δήμου Χαλκιδέων που ξεκίνησε το 1965 και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια αλλά ατόνησε για πολλά χρόνια αποδίδοντας αυτή την κατάληξη στην εναλλαγή των ηγεσιών των Δήμων χωρίς να υπάρχει ένας σταθερός οργανισμός συνεργασίας που θα κρατεί τις σχέσεις των πόλεων διαρκείς και σταθερές.

Εξάλλου το λιμάνι του Giardini Naxos κοσμεί το άγαλμα της Νίκης όμοιο με εκείνο που βρίσκεται στην Χαλκίδα, έργο του ίδιο γλύπτη, ως ενθύμιο της αδελφοποίησης του 1965, όπως αναγράφει η σχετική επιγραφή. Το άγαλμα αυτό θεωρείται ένα από τα πολιτιστικά τοπόσημα της σικελικής πόλης. Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης αναφέρθηκε στην νέα πολιτική του Δήμου Χαλκιδέων για την εξωστρέφεια της Χαλκίδας, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Αρχαίου Κόσμου, το αποτύπωμα της οποίας στην ιστορία είναι έντονο στη άλλοτε «Μεγάλη Ελλάδα» και ιδιαίτερα στη Σικελία. Υποστήριξε ότι πρέπει να αναθερμανθούν οι σχέσεις της Χαλκίδας με το Giardini Naxos, την πρώτη αποικία των Χαλκιδέων στην Ιταλία, να ξαναφθάσουν στο επίπεδο του παρελθόντος και κυρίως να γίνουν σταθερές και διαρκώς αναβαθμιζόμενες γιαυτό κάλεσε τον Δήμαρχο του Giardini Naxos να επισκεφθεί την Χαλκίδα αλλά και προετοιμαστεί μία συνάντηση της Χαλκίδας με όλους τους Δήμους της περιοχής που προέρχονται από Χαλκιδεϊκές Αποικίες στην Σικελία και όχι μόνο. Πρόκειται και για μεγαλύτερες πόλεις όπως η Κατάνια, η Μεσσίνα, το Ρέτζιο Καλάμπρια, η περίφημη Ταορμίνα, το Λεντίνο κ.α. Η σημασία της αναθέρμανσης και της αναβάθμισης των σχέσεων της  Χαλκίδας με τις σύγχρονες πόλεις των αρχαίων αποικιών δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα γιατί θυμίζει το σύγχρονο καθήκον της Χαλκίδας προς την εξωστρέφεια και τους ανοικτούς ορίζοντες αλλά στοχεύει και στην ανάπτυξη των πολιτιστικών, τουριστικών και γιατί όχι οικονομικών σχέσεων μεταξύ των πόλεων αυτών. Με τις μεγαλύτερες από αυτές η Χαλκίδα και ο Δήμος Χαλκιδέων μπορεί να συμμετάσχει σε κοινά προγράμματα μοχλεύοντας ευρωπαϊκούς πόρους. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτιστικών φορέων κάθε πόλης δεδομένου ότι στην Ιταλία και εν προκειμένω στο Giardini Naxos ο Δήμαρχος συνάντησε εκπροσώπους τέτοιων οργανώσεων που αναπτύσσουν έντονη πολιτιστική δραστηριότητα γύρω από την Μεγάλη Ελλάδα και ενδιαφέρονται για τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του Δήμου Χαλκιδέων.






   Γραφείο Τύπου
Δήμου Χαλκιδέων

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages