Οι κίνδυνοι από την υπερβολική λήψη βιταμίνης D - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική λήψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη για την υγεία, καθώς βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο για να υποστηρίξει την υγεία των οστών.

Πολλοί άνθρωποι ωστόσο λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζονται και αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που λαμβάνουν υπερβολικές δόσεις βιταμίνης D, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα, να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά και να προσβληθούν από κάποιες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι έχουν αυξηθεί κατά 18% οι ενήλικες που λαμβάνουν ημερησίως δόση υψηλότερη από τη συνιστώμενη (1.000 IU) και κατά 3% όσοι λαμβάνουν πάνω από 4.000 IU ημερησίως.

Σημειώνεται ότι η ημερήσια δόση βιταμίνης D που συστήνουν οι ειδικοί ανέρχεται στα 600 IU.
Τα ανησυχητικά ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν τις επικίνδυνες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπληρώματα βιταμινών.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1999 έως το 2014 και αφορούσαν 39.243 ενήλικες, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι άνθρωποι έλαβαν ημερήσιες δόσεις άνω των 1.000 IU και πόσοι άνω των 4.000 IU, που είναι η μέγιστη συνιστώμενη δόση για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών.

Το ποσοστό των ατόμων που λάμβαναν πάνω από 1.000 IU ημερησίως αυξήθηκε από μόλις 0,3% στην πρώτη έρευνα (1999-2000) σε 18% στην τελευταία έρευνα (2013-2014), όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των ενηλίκων που δήλωσαν ότι λαμβάνουν 4.000 IU ημερησίως ή παραπάνω αυξήθηκε από 0,1% σε 3,2%.

Η ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pamela Lutsey δήλωσε: «Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των οστών, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να διατηρήσει τις κατάλληλες συγκεντρώσεις ασβεστίου και φωσφορικών στο αίμα».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπεραπορρόφηση του ασβεστίου. Το υπερβολικό ασβέστιο στο αίμα μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε επιζήμια εναπόθεση ασβεστίου σε μαλακούς ιστούς, όπως η καρδιά και τα νεφρά».

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D ήταν συχνότερες μεταξύ των γυναικών, των ηλικιωμένων και των λευκών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Παλαιότερη έρευνα έχει συνδέσει τις υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του παγκρέατος.

Οι νεότεροι και υγιείς άνθρωποι με επαρκή έκθεση στον ήλιο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, τα αντιηλιακά αναστέλλουν την παραγωγή βιταμίνης D στην επιδερμίδα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, 1.000-2.000 IU βιταμίνης D καθημερινά είναι μια ασφαλής ποσότητα.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages