Η ντομάτα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η ντομάτα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο μελέτησε το πώς διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του δέρματος σε ζωικά μοντέλα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια, των οποίων η διατροφή περιείχε καθημερινά 10% σκόνη ντομάτας για 35 ημέρες, όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία εμφάνισαν 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους του δέρματος κατά μέσο όρο, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν καταναλώσει σκόνη ντομάτας.

Δεν ίσχυε στα θηλυκά

Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, σημαντικές διαφορές στον αριθμό των όγκων στα θηλυκά ποντίκια. Βέβαια, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αρσενικά ποντίκια εκδηλώνουν νωρίτερα όγκους όταν εκτίθενται σε UV ακτινοβολία και οι όγκοι τους είναι περισσότεροι, μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί.

Ανάλογες μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πάστας ντομάτας σε βάθος χρόνου μειώνει τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτή η επίδραση αποδίδεται στα καροτενοειδή που εναποτίθενται στο δέρμα μετά την κατανάλωση των ντοματών.

Χάρη στο λυκοπένιο

Όπως εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης δρ Τζέσικα Κόπερστοουν «η σχέση μεταξύ της ντομάτας και του καρκίνου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, τα συστατικά που δίνουν δηλαδή το χρώμα στην ντομάτα, προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Εξάλλου, το λυκοπένιο, το κύριο καροτενοειδές της ντομάτας, έχει τεκμηριωθεί ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό έναντι των δερματικών βλαβών».

Η καθηγήτρια Παθολογίας Τατιάνα Ομπερίζιν, συμπληρώνει ότι «η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του φύλου και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν καταστρώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας έναντι του καρκίνου. Όταν αποδίδει στον άνδρα, δεν αποδίδει πάντα και στη γυναίκα, και το αντίστροφο».

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages