Ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Προ ολίγων εβδομάδων έπεσε στην αντίληψη συναδέλφου μέλους μας βιβλιάριο εμβολιασμού σκύλου το οποίο έφερε παραποιημένες και πλαστές ετικέτες βιολογικών προϊόντων και συγκεκριμένα εμβολίων. Κατά δήλωση των ιδιοκτητών του ζώου τις εν λόγω πράξεις είχε κάνει ο εκπαιδευτής του σκύλου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά έρχονται σε γνώση των κτηνιάτρων περιστατικά όπου ιδιοκτήτες απευθύνονται σε μη κτηνιάτρους, προκειμένου να ζητήσουν συμβουλές για την υγεία των ζώων τους ή την εφαρμογή πρόληψης από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα (εμβόλια, αντιπαρασιτικά χάπια, κολάρα, αμπούλες, σπρέι κλπ). Τις περισσότερες φορές τα ζώα προσκομίζονται στους κτηνιάτρους με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και αρκετές φορές καταλήγουν στο θάνατο.

Το παράρτημα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Ευβοίας επιθυμεί να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς:
Α. Ο εμβολιασμός αποτελεί πολύ σοβαρή ΙΑΤΡΙΚΗ πράξη. Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της προληπτικής ιατρικής και απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της υγείας του ζώου μας σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη επιστημονική υπόθεση, πολυπαραγοντική και οφείλει πάντα να είναι εξατομικευμένη, για να είναι αποτελεσματική. Να εξετάζει, όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν στο κάθε ζώο την δεδομένη στιγμή. Να διερευνά, δηλαδή, την προέλευση, την ηλικία, την κληρονομικότητα, την υγεία του, το περιβάλλον που ζει και πολλές άλλες παραμέτρους που εξασφαλίζουν την δυνατότητα του οργανισμού να αξιοποιήσει το εμβόλιο προς όφελος της ανοσοποίησης του. Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ είναι το κατάλληλο, κάθε φορά, για το κάθε ζώο, εμβολιακό πρόγραμμα.

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ είναι αυτός που διασφαλίζει την υγεία του ζώου μας, των ανθρώπων που το φροντίζουν, του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως της Δημόσιας Υγείας.

Β. Ο αποπαρασιτισμός και η πρόληψη από τα παρασιτικά νοσήματα είναι ΙΑΤΡΙΚΗ πράξη. Στη χώρα μας επικρατούν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση παρασίτων (Τσιμπούρια, Ψύλλοι, Σκνίπες, Κουνούπια, Ενδοπαράσιτα κλπ) και των νοσημάτων που αυτά μεταφέρουν (Λεισμανίωση-Καλα-Aζαρ, Ερλιχίωση, Διροφιλαρίωση Αναπλάσμωση, Μπαμπεσίωση κλπ). Η επιλογή του σωστού φαρμάκου και η σωστή εφαρμογή και χρήση του είναι ΙΑΤΡΙΚΗ πράξη πολύ μεγάλης σπουδαιότητας. Επειδή ο υπάλληλος του pet shop ή ο εκτροφέας ή ο εκπαιδευτής κλπ σας υπέδειξε μία αμπούλα ή ένα κολάρο ή ένα χάπι αυτό δεν σημαίνει επουδενί ότι γνωρίζει την αποτελεσματικότητα, την φαρμακοκινητική, τις συνέργειες ή τις συνέπειες, εάν δεν είναι ειδικός επιστήμονας (βλέπε παρ Στ).

Γ. Ο Εκπαιδευτής, ο Εκτροφέας, ο Φαρμακοποιός, ο Ιδιοκτήτης PetShop, ο Έμπορος Ζωοτροφών, η Φιλόζωη της γειτονιάς, ο Κυνηγός φίλος μας που έχει χρόνια ζώα και «ξέρει από ζώα» ΔΕΝ είναι Κτηνίατρος. Ουδέποτε σπούδασε την Επιστήμη της Κτηνιατρικής, ΔΕΝ διαθέτει τις γνώσεις, ούτε την εκπαίδευση, ούτε την εμπειρία, ούτε το δικαίωμα από το Νόμο να προβαίνει σε Ιατρικές Πράξεις στα ζώα και μάλιστα σε πράξεις που έχουν σχέση και με τη δημόσια υγεία. Όποιος το κάνει προβαίνει σε ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ επαγγέλματος και είναι υπεύθυνος έναντι του Νόμου για αυτό. Όποιος ξέρει να κάνει μία ένεση, ΔΕΝ έχει την παραμικρή ιδέα ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για το ζώο σας.

Δ. Το Facebook, το Internet και η γνώμη των φίλων σας δεν υποκαθιστά τον Κτηνίατρο. Η πληροφορίες που διαβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο είναι στις τεράστια πλειοψηφία τους ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ, ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ τόσο για την υγεία του ζώου σας όσο και για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των μελών της οικογενείας σας. Το γεγονός ότι διαβάσατε για κάποιο αντίδοτο για δηλητηριάσεις (φόλες) στο Facebook δεν σας καθιστά Κτηνίατρο ούτε ειδικό στην τοξικολογία. Ένα φάρμακο που στα χέρια του ειδικού θα σώσει το ζώο σας, στα χέρια του αδαούς είναι θανάσιμο όπλο και θα το σκοτώσει.

Ε. Για τον Νόμο, ο εμβολιασμός από οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον νόμιμα ασκών Κτηνίατρο, θεωρείται ΑΚΥΡΟΣ, δηλαδή σαν να μην έχει γίνει ποτέ και οι κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη, είναι πάρα πολύ σοβαρές

Στ. Η χορήγηση των κτηνιατρικών φαρμάκων γίνεται μονάχα με ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ και μονάχα σε νόμιμα σημεία πώλησης. Μία κτηνιατρική συνταγή μπορεί να εκτελεστεί μονάχα από ειδικό επιστήμονα, κτηνίατρο,
φαρμακοποιό και τεχνολόγο ζωικής παραγωγής και μονάχα σε νόμιμο σημείο πώλησης. Νόμιμα σημεία πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων είναι τα νόμιμα κτηνιατρεία, τα φαρμακεία με άδεια πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και τα κτηνιατρικά φαρμακεία και τα καταστήματα που φέρουν νόμιμη άδεια και έχουν ΜΟΝΙΜΟ υπεύθυνο επιστήμονα. Σε όλους αυτούς τους χώρους, πλην των κτηνιατρείων, επιτρέπεται ΜΟΝΑΧΑ η πώληση και ΕΠΟΥΔΕΝΙ η ΙΑΤΡΙΚΗ εφαρμογή των φαρμάκων αυτών!!!!

Οποιαδήποτε πώληση κτηνιατρικού σκευάσματος από μη νόμιμο σημείο πώλησης αποτελεί παράνομη πράξη. Οποιαδήποτε πώληση κτηνιατρικού σκευάσματος από νόμιμο σημείο πώλησης ΧΩΡΙΣ την προσκόμιση κτηνιατρικής συνταγής είναι επίσης παράνομη πράξη. Οποιοδήποτε κατάστημα, petshop, κατάστημα εμπορίας ζωοτροφών ή ζώων, εκτροφείο, εκπαιδευτήριο κλπ, πουλά κτηνιατρικά φάρμακα χωρίς τις ως άνω προϋποθέσεις τα διανέμει ΠΑΡΑΝΟΜΑ και χωρίς έλεγχο.

Ζ. Στα μη νόμιμα σημεία πώλησης γίνεται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ σκευασμάτων τα οποία ΔΕΝ κυκλοφορούν νόμιμα στη χώρα μας. Παράνομα σκευάσματα, σκευάσματα από παράνομες εισαγωγές, ληγμένα, παραποιημένα, αντίγραφα αμφιβόλου προέλευσης, εντελώς πλαστά και κάθε λογής ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΑ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ φάρμακα διακινούνται μέσω μη νόμιμων σημείων πώλησης.

Η. Ο μόνος επιστήμονας ο οποίος έχει τις γνώσεις, την εκπαίδευση και την εμπειρία που απαιτείται για να σας συμβουλεύσει για τα ζητήματα υγείας του ζώου και να προβεί σε ΙΑΤΡΙΚΕΣ πράξεις είναι ο κτηνίατρος σας. Η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική και εν τέλει οικονομικά φθηνότερη από τη θεραπεία.

Θ. Η πρακτική που ακολουθούν κάποιοι ιδιοκτήτες, να ζητούν τη γνώμη μη κτηνιάτρων για ζητήματα υγείας ή πρόληψης ΔΕΝ τους βοηθά να κάνουν οικονομία. Απλώς ρισκάρουν με την υγεία των ζώων τους και της οικογένειας τους. Αργά ή γρήγορα αυτή η πρακτική θα οδηγήσει το ζώο τους σε δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας.

Κ. Ο Έλληνας Κτηνίατρος έχει πλήρη συνείδηση της αξίας που έχει το ζώο σας ως μέλος της οικογένειας σας και ως ψυχολογικό στήριγμα στις δύσκολες ιστορικά στιγμές που διανύουμε όλοι και σε κάθε περίπτωση θα προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ουσιαστική ευζωία του ζώου σας.-


Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γραμματέας

Θεόφιλος Μολυβιάτης                                                                Δημήτρης Καψούλης





Π.Κ.Σ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ
ΤΗΛ. 22210 81222
           22210 43355


*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages