Ληστές των ΑΤΜ: Πάνω από 200.000 ευρώ το ''κέρδος' - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ληστές των ΑΤΜ: Πάνω από 200.000 ευρώ το ''κέρδος'

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου σχετικά με υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής ομάδας και τη σύλληψη (8) μελών της, που διέπρατταν εκρήξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο “PLOFKRAAK”
Καλησπέρα σας,
Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία ακόμη επιτυχία της  Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν εκρήξεις σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «PLOFKRAAK».
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές (11-03-2018), από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν συνολικά (8) μέλη του κυκλώματος – όλοι τους ημεδαποί,  (6) άνδρες ηλικίας από 22 έως 32 ετών και (2) γυναίκες 21 και 46 ετών, αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας κατά συναυτουργία, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, διακεκριμένων φθορών, για έκρηξη και παράβαση του νόμου για τα όπλα και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί μία ληστεία, (6) συνολικά περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, τετελεσμένες και σε απόπειρα, διάρρηξη καταστήματος, δύο κλοπές οχημάτων και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή της σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ.


Από τις έρευνες των αστυνομικών σε (8) συνολικά χώρους (οικίες και χώρους στάθμευσης οχημάτων) σε Αττική, έχουν κατασχεθεί - μεταξύ άλλων – κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, τρία οχήματα, φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ και εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης, μέσω της υδροπονικής μεθόδου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2017, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και δραστηριοποιούνταν ιδίως στη διάπραξη διαρρήξεων σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «PLOFKRAAK», σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής αλλά και της Άρτας.
Τα μέλη της ομάδας δρώντας με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι), προκειμένου να καθιστούν δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις εγκληματικές τους πράξεις, φρόντιζαν κατά την παράνομη δράση τους να:
    Καλύπτουν  τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και να φορούν γάντια, ενώ παράλληλα διέθεταν και κατάλληλα «επιχειρησιακό» εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα είχαν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις ληστειών για να ακινητοποιούν τους παθόντες, καθώς επίσης και τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως μπουκάλες οξυγόνου, συνδεσμολογίες, λοστούς και κατσαβίδια για να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και να προκαλούν τις εκρήξεις.

    Μεταβαίνουν στα σημεία τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και να διαφεύγουν από αυτά είτε με κλεμμένα οχήματα (ΙΧΕ αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες), τα οποία είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, είτε με δικά τους οχήματα με κλεμμένες πινακίδες.

    Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων και να χρησιμοποιούν κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες λέξεις με αναγραμματισμό και κωδικοποιημένες λέξεις όπως «κοπέλες» όταν αναφέρονταν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και «ουρά», αναφερόμενοι σε παρουσία αστυνομικών. Μάλιστα, προκειμένου να ενημερώνονται για την παρουσία και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είχαν εφοδιαστεί και με φορητούς ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει στις συχνότητες της Αστυνομίας.


    Αποκρύπτουν τα μέσα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων τους (διαρρηκτικό εξοπλισμό και οχήματα) σε ειδικούς για αυτό το σκοπό μισθωμένους χώρους στάθμευσης, οι οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τους στόχους και χρησιμοποιούνταν είτε ως «καβάτζες» είτε ως «ορμητήριο» της εγκληματικής ομάδας.
Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους σε περιοχές της Αττικής, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ,
•    το χρηματικό ποσό των (1.595) ευρώ,
•    (3) συνολικά οχήματα (δύο μοτοσικλέτες και ΙΧ αυτοκίνητο)
•    μεταλλική φιάλη οξυγόνου, με προσαρμοσμένο διπλό μανόμετρο μέτρησης πίεσης,
•    (11) κλειδιά οχημάτων διαφόρων μαρκών,
•    (2) φορητοί  ασύρματοι συγχρονισμένοι σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας,
•    πιστόλια με αβολίδοτα φυσίγγια,
•    ενδύματα (φόρμες, γάντια, μπουφάν με κουκούλες και κουκούλες “full face” ),
•    μεταλλικός λοστός και εργαλείο θραύσης τζαμιών,
•    συσκευή TASER,
•    (3) ζυγαριές ακριβείας και
•    (4) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν 70 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Στην οικία μάλιστα τριών εκ’ των συλληφθέντων, ηλικίας 23,27 και 46 ετών, βρέθηκε εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου, το οποίο αποτελούνταν μεταξύ άλλων από (21) γλάστρες με δενδρύλλια κάνναβης, (9) ενισχυτές ρεύματος, (8) λάμπες, (3) αποροφητήρες, (2) ανεμιστήρες, (2) χρονοδιακόπτες, ηλεκτρονικό θερμόμετρο, φίλτρα, λίπασμα για καλλιέργεια και κάμερα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η εμπλοκή των συλληφθέντων σε συνολικά (11) περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, που έλαβαν χώρα από 16 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στην τέλεση:
•    (6) συνολικά εκρήξεων  σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «PLOFKRAAK» σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Βάρη, Βάρκιζα, Δάφνη, Καμίνια και Άρτα,
•    μία διάρρηξη σε κατάστημα στην Αττική,
•    δύο κλοπές οχημάτων ( ΙΧ φορτηγό - αγροτικό και μοτοσικλέτα) και μία περίπτωση κλοπής πινακίδων σε Αττική και Άρτα και
 •    κλοπή χρηματικού ποσού από ιδιώτη στην Αττική.
Πλούσιο είναι ωστόσο και το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων καθώς οι (5) από αυτούς είναι σεσημασμένοι για τα – κατά περίπτωση -  αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των απλών και διακεκριμένων κλοπών, των ληστειών, της απειλής και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκαν χθες (12-03-2018) στην Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages