Μια οφειλόμενη απάντηση στην ΓΣΕΕ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Μια οφειλόμενη απάντηση στην ΓΣΕΕ

Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Τμήμα Εργατικής πολιτικής
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ με την τελευταία ανακοίνωσή της με τίτλο «Άνθρακες ο θησαυρός» , δυστυχώς ξεπέρασε ακόμα και το μιντιακό κατεστημένο σε  αντικυβερνητική  προπαγάνδα, στην  προσπάθεια της  να ακυρώσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που ισοπέδωσαν  ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.
 Εστιασμένη συνεχώς στο δέντρο των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αγνοεί επιδεικτικά το δάσος των αναγκών του κόσμου της εργασίας, τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
Προκειμένου να στηρίξει  το  αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι εχθρικοί απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα , τουλάχιστον όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  ακολουθεί το γνωστό - και ιδιαίτερα  δημοφιλές στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια – ρητό,  σύμφωνα με το οποίο αν  η πραγματικότητα  δεν συμφωνεί μαζί μας   τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…
¨Έτσι  κάθε φορά που το Υπουργείο Εργασίας παίρνει σημαντικές φιλεργατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η ΓΣΕΕ αντί να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος των εργαζομένων είτε τις αγνοεί σαν να μην υπάρχουν, είτε –ακόμα χειρότερα- προσπαθεί να τις ακυρώσει με ανυπόστατα επιχειρήματα.
Όταν  η κυβέρνηση νομοθετούσε τις  διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, την έκδοση διαταγής πληρωμής για τα οφειλόμενα,  τη δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, την ικανοποίηση κατά προτεραιότητα των οφειλών στους εργαζόμενους για μισθούς 6 μηνών σε περίπτωση πτώχευσης  και όλες τις υπόλοιπες φιλεργατικές διατάξεις  του  N. 4488/2017,   για την ΓΣΕΕ ήταν απλά… Τετάρτη!
Όταν η κυβέρνηση νομοθετούσε την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου από τον Αύγουστο του 2018 μέσω της επαναφοράς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας ,  για μεγάλο διάστημα η ΓΣΕΕ το αμφισβητούσε. Όταν πια δεν μπορούσε να συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή ( καθώς   βγήκε ακόμα και η εγκύκλιος!) , απεφάνθη ότι «άνθρακες ο θησαυρός»,  εστιάζοντας στο γεγονός ότι  προβλέπεται ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός στη  διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων  για να ισχύσει η επεκτασιμότητα  και αυτή θα γίνεται πλέον μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με βάση τη λίστα μελών των εργοδοτικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση  δίνει  τη  δυνατότητα στις  εργοδοτικές οργανώσεις  να μπλοκάρουν την επεκτασιμότητα με την άρνησή τους να δώσουν τις σχετικές λίστες μελών τους! Βέβαια  αγνοεί - ή μάλλον κάνει πως αγνοεί - ότι,   προφανές συμφέρον κάθε εργοδοτικής οργάνωσης  είναι  η συλλογική σύμβαση που τη δεσμεύει  να δεσμεύει και τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της , ώστε να αποφύγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Μέσα στις επόμενες μέρες, θα ψηφιστεί  από την βουλή το  νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο - τομή για την προστασία των εργαζομένων στην επισφάλεια και τον περιορισμό των εργολαβιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται  συνευθύνη του αρχικού εργοδότη και των εργολάβων σε περιπτώσεις μη καταβολής μισθών και αποζημιώσεων στους  εργαζόμενους.
 Φυσικά για τη διοίκηση της  ΓΣΕΕ η είδηση αυτή δεν  υπάρχει.  Άλλωστε, είναι προφανές ότι  τα δικαιώματα των εργολαβικών και των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων μάλλον δεν είναι στις βασικές προτεραιότητές  της …
Η ΓΣΕΕ οφείλει στον κόσμο της εργασίας  να σταθεί επιτέλους στοιχειωδώς στο ύψος των περιστάσεων.
Να κάνει την αυτοκριτική της για την αποτυχία να οργανώσει  αντιστάσεις απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα της περιόδου 2010-2015 και να συσπειρώσει τον κόσμο της εργασίας. Για την πρωτοφανή σύμπραξή της με το νεοφιλελεύθερο μέτωπο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015. Για  την ανιστόρητη  σύμπραξη με τις εργοδοτικές οργανώσεις με την ανεκδιήγητη «κοινωνική συμμαχία» στην τελευταία απεργία. Και βέβαια για την  παντελή   απουσία της από τον δύσκολο αγώνα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση απέναντι σε ντόπια και ξένα συμφέροντα  όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πάνω απ΄ όλα όμως,  η ΓΣΕΕ έχει χρέος να προτάξει επιτέλους τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και να αγωνιστεί πραγματικά για αυτά  επιτελώντας τον ιστορικό της ρόλο. Δίπλα στους εργαζόμενους, στα σωματεία που αγωνίζονται, στην κοινωνία. Μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές.
 Το οφείλει  στους εργαζόμενους, στην κοινωνία,  αλλά και  στην ίδια την  ιστορία  του εργατικού κινήματος… 
Χαλκίδα 18 Ιουνίου 2018
Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages