Μεταστέγαση Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Μεταστέγαση Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας

Ο Σύλλογός μας με αφορμή την έγκριση και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδαίων της μεταστέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας επιθυμεί να γνωρίσει τα εξής: α. Το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας καλύπτουν γεωγραφικά όχι μόνο τον Δήμο Χαλκιδέων αλλά και όλη την κεντρική Εύβοια (Δήμος Διρφύων, Μεσσαπίων και Δήμος Ερέτριας).

Το σχολικό κτίριο όπου συστεγάζονται οι δύο σχολικές μονάδες παραδόθηκε καινούργιο για χρήση πριν έξη χρόνια. Κατασκευάστηκε με προδιαγραφές εξαθέσιου δημοτικού σχολείου. Αρχικά στεγάζονταν 35 μαθητές με αυξανόμενη κάθε χρόνο τάση. Με δεδομένο ότι οι τάξεις του Ειδικού σχολείου  αποτελούνται από 4-7 μαθητές ο χώρος επαρκούσε για 40-50 Μαθητές. Σήμερα φθάσαμε να έχουμε 90 μαθητές στο Δημοτικό και 14 μαθητές στο Νηπιαγωγείο σύνολο 104 μαθητές.

Όλοι οι χώροι αιθουσών έχουν χωριστεί στην μέση, γίνεται μάθημα παντού ακόμα και στο κυλικείο του σχολείου. Επίσης δύο τμήματα κάνουν διδασκαλία από κοινού με άλλη τάξη.

Εκτός από την υποβάθμιση της εκπαίδευσης που δημιουργείται από την ανεπάρκεια του χώρου,
ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών λόγω του μεγάλου αριθμού αλλά
και του γεγονότος ότι συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο μαθητές από 4 έως και 14 ετών.

β. Ο Σύλλογός μας εδώ και μία τριετία έχει ζητήσει με επιστολές του προς τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα προτείνοντας δύο μέτρα:

Πρώτον, να δημιουργηθεί και άλλη εκπαιδευτική δομή σε όμορο δήμο που τώρα έρχονται τα παιδιά του στην Χαλκίδα.

Δεύτερον, λόγω της πολύ οξυμένης κατάστασης και πιο άμεσο μέτρο στην υλοποίηση του προτείναμε να γίνει μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου σε άλλο χώρο προκειμένου να απελευθερωθούν επιπλέον δύο αίθουσες για το Δημοτικό σαν προσωρινή λύση καθώς η αύξηση των μαθητών του Δημοτικού είναι συνεχής.

Τουλάχιστον το νηπιαγωγείο θα έλυνε το δικό του οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα.

Όλο αυτό το διάστημα θέταμε το ζήτημα αυτό επανειλημμένα τόσο στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στην Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας σε συνάντηση που είχαμε εκεί μαζί και με άλλα σημαντικά προβλήματα της Εκπαίδευσης Ειδικής αγωγής που θέσαμε(Το 90% των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές στο σχολείο μας και μετά το Δημοτικό οι υπάρχουσες δομές Ειδικής Αγωγής δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις μαθητών) συζητήσαμε και το πρόβλημα της στέγασης.

Από όλους τους φορείς αυτό που εισπράτταμε ήταν ότι Ναι έχετε δίκιο σε αυτά που ζητάτε και θα φροντίσουμε για το θέμα της στέγασης και σαν άμεσο μέτρο να γίνει η μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Η μόνη αντίθετη άποψη στο εν λόγω θέμα της μεταστέγασης προέρχονταν από την διεύθυνση του Νηπιαγωγείου η οποία είχε την θέση να μην φύγει το Νηπιαγωγείο από εκεί προβάλλοντας λόγους οι οποίοι κατ'εμάς ήταν δευτερεύοντες.

Προείχε η επάρκεια του χώρου και η ασφάλεια των μαθητών.

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς συμφωνούσαν με το αίτημα μας καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να προχωρήσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες προς τον Δήμο Χαλκίδας προκειμένου να βρει τον κατάλληλο χώρο για την μεταστέγαση. 

Δώσαμε δημοσιότητα στο πρόβλημα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φθάσαμε στο σημείο πέρσι το φθινόπωρο να στείλουμε εξώδικο στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εύβοιας για την αδικαιολόγητη καθυστέρησή της να κάνει τις διαδικασίες που έπρεπε.

Φτάσαμε στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς χωρίς να έχει δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα και μας δινόταν η εξής εικόνα:

Η μεν διεύθυνση πρωτοβάθμιας έλεγε ότι το θέμα είναι στον δήμο,η δε δημοτική αρχή μας είχε πει ότι στηρίζει το αίτημα μας και θα το προχωρήσει.
Η όλη καθυστέρηση μας είχε κάνει δύσπιστους πλέον και ζητήσαμε την όλη επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του δήμου και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα αυτό για να δούμε τι τελικά συμβαίνει προκειμένου να ξέρουμε ενάντια σε ποιον να στραφούμε με ένδικα πλέον μέσα.
Μετά από αυτή την ενέργεια του συλλόγου μας είδαμε ότι υπήρχε έγγραφο της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολύ πρόσφατη ημερομηνία (Ιούνιος 2018) όπου ζητούσε από τον δήμο να προβεί στην διαδικασία μεταστέγασης του ειδικού νηπιαγωγείου.

Ο Δήμος όντως προχώρησε άμεσα την όλη διαδικασία προκειμένου να προλάβει την νέα σχολική χρονιά.

Το θέμα έφτασε λοιπόν για έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο της Χαλκίδας την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018.

Εντυπώσεις από το Δημοτικό συμβούλιο
Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η διευθύντρια του Ειδικού Νηπιαγωγείου μιλώντας στο Δημοτικό συμβούλιο προσπάθησε να πείσει να μην γίνει η μεταστέγαση και ζήτησε να μην εγκριθεί από το Δημοτικό συμβούλιο ερχόμενη σε αντίθεση τόσο με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς που είχαν ζητήσει να γίνει όσο και με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού επίσης.

Το Δ.Σ του συλλόγου μας πήρε τον λόγο στην συνέχεια βάζοντας το θέμα στην πραγματική του διάσταση.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν αναβολή της συζήτησης για επόμενη συνεδρίαση όμως αυτό το γεγονός θα σήμαινε ότι με την νέα σχολική χρονιά τα πράγματα θα παρέμεναν όπως είχαν και για τις δύο σχολικές μονάδες συνεχίζοντας το πρόβλημα καθώς δεν θα υπήρχε πλέον χρόνος να καθοριστούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών του Ειδικού Νηπιαγωγείου και άλλα θέματα.

Επίλογος
Κατά την άποψη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, η Δημοτική πλειοψηφία και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Κος Χρήστος Παγώνης ορθά έπραξαν και ενέκριναν την απόφαση του αρμόδιου Εκπαιδευτικού φορέα και αίτημα του Συλλόγου μας καθώς η όποια αναβολή θα ήταν σε βάρος των παιδιών τόσο του Δημοτικού όσο και του Νηπιαγωγείου.

Θα θέλαμε επίσης από όλους όσους ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων στους όμορους Δήμους προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση.
Εμείς ως Σύλλογος Γονέων θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages