Τι προσέχουμε στα ζώα με την ζέστη - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τι προσέχουμε στα ζώα με την ζέστη

Τι προσέχουμε στα ζώα με την ζέστη. Σημάδια θερμοπληξίας και παροχή πρώτων βοηθειών

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, βιολόγου, medlabnews.gr

Το πιο απειλητικό για τη ζωή των κατοικίδιων είναι να τα αφήσετε σε όχημα όταν επικρατεί ζέστη. Τα σκυλιά δεν έχουν τη δυνατότητα της εφίδρωσης, όπως οι άνθρωποι.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σκυλί τους θα είναι εντάξει, εάν το αφήσουν με τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ακόμη και με τα παράθυρα ορθάνοιχτα, το αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να γίνει αρκετά θερμό ώστε να προκαλέσει θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο. Οπότε αφήστε τα κατοικίδια ζώα σας στο σπίτι κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού.

Αναγνωρίστε εγκαίρως τα σημάδια της αφυδάτωσης: ξηρή και “σκασμένη” μύτη, ξηρό στόμα και παχύ σάλιο, υπερβολικό λαχάνιασμα, εμετό, διάρροια, απώλεια όρεξης, αστάθεια, σκουρόχρωμα ούρα, ληθαργική συμπεριφορά, θολό βλέμμα.

Σημάδια της θερμοπληξίας είναι
- βαρύ λαχάνιασμα,
-ταχύπνοια,
-ταχυκαρδία,
-κόκκινο σχεδόν μοβ χρώμα στη γλώσσα,
-αδυναμία ή κατάρρευση,
-υπερ-σιελόρροια,
-έμετος και
-δυσκολία στην αναπνοή
-αφρώδες έκκριμα από μύτη και στόμα.

Αν υποψιάζεστε ότι ένα σκυλί ή μια γάτα πάσχει από θερμοπληξία, το μετακινείτε αμέσως σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον, εφαρμόζοντας δροσερό νερό στην περιοχή της κοιλιάς, τα αυτιά και τα μαξιλάρια των ποδιών.

Μην ρίχνετε παγωμένο νερό σε όλο το ζώο, καλύψτε το σώμα του με μια πετσέτα που έχετε βρέξει με κρύο νερό. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, το πηγαίνετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν η όψη του και η θερμοκρασία του φαίνεται φυσιολογική.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η άσφαλτος αυξάνει τη θερμοκρασία της σε αυτή τη περίπτωση τα μαξιλαράκια στα πόδια του σκύλου σας μπορεί να καούν προκαλώντας πόνο για μέρες. Το καλύτερο σε μέρες καύσωνα και αρκετής ζέστης είναι οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Στους περιπάτους να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας για το κατοικίδιο ζώο σας νερό.

Η παροχή νερού για το σκυλί σας είναι πάντα σημαντική, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού. Αν ο σκύλος σας είναι μέσα τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι του έχετε εξασφαλίσει φρέσκο, δροσερό νερό προστατευμένο σε ένα σκιερό σημείο.

Αν ο σκύλος σας μένει έξω την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι το μπολ με το νερό του δεν είναι σε ένα μέρος όπου θα το αναποδογυρίσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο και να ξαπλώσει. Για ακόμα περισσότερη δροσιά μπορείτε να κουρέψετε το σκυλάκι σας, με ένα περιποιημένο τρίχωμα μπορεί να καταφέρετε προστασία από εγκαύματα και να μονώσετε τη δροσιά. Σκύλοι με φαλακρά μπαλώματα ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό, αν το σκυλάκι σας ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για το πιο αντηλιακό είναι κατάλληλο.

 Γάτες
Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τις γατούλες μας , οι οποίες θα πρέπει να έχουν επίσης άφθονο δροσερό νερό κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού, αλλά και να προσέχουμε τα παράθυρα του σπιτιού μιας και η άμεση επαφή με τον ήλιο μπορεί να επιφέρει εγκαύματα.
Τραβήξτε λοιπόν της κουρτίνες τις πρωινές ώρες στα δωμάτια που μπορεί να είναι το κρεβάτι τους, έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να ζεσταθεί η γατούλα σας αλλά και θα παραμείνει δροσερό το σπίτι μιας και θα μπλοκάρετε τον ήλιο.

Δείτε λοιπόν με ποιους τρόπους θα κρατήσετε το κατοικίδιό σας ενυδατωμένο και δροσερό!

    Μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας σε ένα όχημα χωρίς επίβλεψη. Σε μια ζεστή ημέρα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει έως και 45 βαθμούς μέσα σε μια ώρα. Ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά, ένας σκύλος μπορεί να υπερθερμανθεί εύκολα σε αυτές τις συνθήκες.
    Αποφεύγετε να περπατάτε σε θερμές επιφάνειες όπως άσφαλτο. Τα πέλματα του ζώου  μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα όπως τα πέλματα των ποδιών σας. Εάν η άσφαλτος είναι πάρα πολύ καυτή για να μπορείτε να περπατήσετε, οι πιθανότητες είναι ότι είναι πάρα πολύ καυτή για το σκυλάκι σας επίσης. Σε μια βόλτα, προσπαθήστε τα βήματα να εναλλάσσονται μεταξύ ασφάλτου, πεζοδρόμιο, και γρασίδι. Αν ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος, καλύψτε τα πόδια του με μποτάκια ώστε να περπατήσει άνετα.
    Προμηθευτείτε πολύ φρέσκο, καθαρό νερό. Μερικά σκυλιά είναι λίγο σχολαστικά με το νερό τους, αν υπάρχει μια περίεργη μυρωδιά στο μπολ ή αν έχουν έχει ζεσταθεί από τον ήλιο για λίγο. Διατηρώντας το νερό φρέσκο και καθαρό εξασφαλίζετε ότι το σκυλάκι σας πίνει πιο συχνά και παραμένει ενυδατωμένο.
    Να έχετε φρέσκο νερό για το σκυλί σας όταν πηγαίνετε βόλτα. Πάντα να έχετε ένα φορητό δοχείο και ένα μπουκάλι νερό στη βόλτα, έτσι ώστε το σκυλί σας να πίνει κι ενώ είστε στο δρόμο
    Αν έχει πάνω από 30 βαθμούς, αφήνετε το σκύλο σας στο σπίτι. Η παραλία και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αφήσει τα σκυλάκια σοβαρά αφυδατωμένα.
    Μην τους κάνετε μεγάλη άσκηση. Τα σκυλιά δεν γνωρίζουν πάντα τα δικά τους όρια. Αν δείτε το σκυλί σας να αναπνέει πιο γρήγορα ή έχει κάποιο πρόβλημα μετά από παιχνίδι με μια μπάλα, χαλαρώστε το παιχνίδι και αφήστε τον να κρυώσει. Μην κάνετε υπαίθριες δραστηριότητες όταν ο ήλιος είναι καυτός, περιμένετε να δύσει.
    Πάρτε του ένα γιλέκο ψύξης. Αν έχει πολύ ζέστη, ένα γιλέκο ψύξης με ενσωματωμένα κρύα πακέτα θα το κρατήσουν δροσερό ακόμα και σε μια μακρά πεζοπορία.
    Εφαρμόστε αντηλιακό στη γούνα και το δέρμα του σκύλου σας. ΠΑΡΑ το γούνινο παλτό τους, τα σκυλιά μπορούν ακόμα να εκτίθενται σε βλάβες από τις ακτίνες UV. Το αντηλιακό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα εγκαύματα και να τους κρατήσει υγιείς.
    Αφήστε το σκυλί σας να σταθεί σε ένα σημείο με δροσερό νερό. Εκτός από το λαχάνιασμα, τα σκυλιά κρυώνουν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στα πόδια τους. όταν στέκονται πάνω σε δροσερό νερό ή αν τους βρέχετε τις πατούσες ενυδατώνονται και μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος τους. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμο να βάλετε λίγο κρύο νερό στο στήθος του σκύλου σας.
    Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πάγο για να κρυώσετε το σκυλί σας, καθώς μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία τους πάρα πολύ γρήγορα και να πάθει ψύξη.
    Περπατήστε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο το σκυλάκι σας παίρνει την άσκηση που χρειάζεται με μικρότερο κίνδυνο υπερθέρμανσης.
    Φροντίστε αν παραμένουν σε εξωτερικό χώρο, βεράντα ή αυλή, να έχουν σκιά. Είτε πρόκειται για μια τέντα, είτε ένα δέντρο βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει μια θέση για να αποφύγει το άμεσο ηλιακό φως.
    Μη βασίζεστε στον ανεμιστήρα Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη ζέστη από εμάς. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ιδρώνουν από τα πόδια τους. Οι ανεμιστήρες δε δροσίζουν τα κατοικίδια όσο αποτελεσματικά δροσίζουν εμάς

Αυτές τις δύσκολες μέρες μην ξεχνάτε τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς σας, προστατέψτε τα και φροντίστε να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο και δροσερό νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages