Ετελέσθη η ιερά πανήγυρης της πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ετελέσθη η ιερά πανήγυρης της πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής

Η Πόλη της Χαλκίδος, με αισθήματα χαρμολύπης, λόγω των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών στην Αττική και σε άλλα μέρη της Πατρίδος μας, εόρτασε την προστάτιδα και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.
Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής και να ευχηθούν τόσο για την ανάπαυση των μαρτυρικώς φονευθέντων από την πυρκαγιά, όσο και για την ενίσχυση όλων των πυροπλήκτων.
Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονύσιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του οικείου Ιεράρχου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Την ώρα πού εψάλετο το Τροπάριο Απολυτίκιο της Αγίας ξεκίνησε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με τη συμμετοχή των λοιπών αγίων Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου και των Αρχόντων, η ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Πόλεώς μας.
Η  Ιερά Λιτανεία σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση, η οποία φέτος περιελάμβανε και ειδική ευχή για την ανάπαυση των εκ των καταστροφικών πυρκαγιών καέντων αδελφών, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων, με διευθυντή τον Αρχιμουσικό κ. Πέτρο Πρόκο παιάνιζε το πένθιμο εμβατήριο και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς και τα πλήθη των προσκυνητών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τις αναληφθείσες εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως πρωτοβουλίες για την συμπαράσταση στον πόνο των πυροπλήκτων.
Ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Θεοφιλέστατος Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην παρουσία των Αγίων στη ζωή μας.
Μετά την ομιλία του Θεοφιλεστάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε διαμέσου της Παραλίας προς την Παλαιά Γέφυρα και κατέληξε στον Ιερό Ναό της Πολιούχου, ενώ η βροχή δεν έκανε την εμφάνισή της, παρά μόνο αφού η Ι. Εικόνα επέστρεψε και πάλι στον Ι. Ναό, οπότε και ξέσπασε δυνατή καταιγίδα.
 Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη κατά τη διάρκεια της νύκτας Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονύσιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Καρπενησίου κ. Γεωργίου καί Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, με αφορμή το Γραφικό χωρίο «Γυναίκα ανδρεία τίς ευρήσει;».
Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,  ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, ενώ και πάλι έκανε έκκληση για προσφορά βοήθειας προς τους πυροπλήκτους, στην οποία ασφαλώς θα συμμετάσχουν και ο ίδιος προσωπικά και οι Ιερείς, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Εκκλησίας (Ι. Μητρόπολις, Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Ενορίες, Μοναστήρια, Ιδρύματα κ.λπ.), όπως γίνεται σε κάθε εκστρατεία αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες.
Τα ιερά Αναλόγια κατά την πανήγυρη διηκόνησαν Χοροί Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, τους οποίους διηύθυναν, τον μεν α΄ ο κ. Δήμος Τσίμπος, τον δε β΄ ο κ. Στυλιανός Μπενής, Καθηγητές της Σχολής, μετά από φιλότιμη παραχώρηση των Ιεροψαλτών του Ι. Ναού κ. Κωνσταντίνου Σιάνου και κ. Νικολάου Βαβύλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και του ΔΟΑΠΠΕΧ, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.

(φωτογραφία: Παρασκευή Σπυροπούλου)

Φωτογραφίες ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages