Κοκκινίλες στο σώμα με ή χωρίς φαγούρα. Αιτίες και μέτρα πρόληψης - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κοκκινίλες στο σώμα με ή χωρίς φαγούρα. Αιτίες και μέτρα πρόληψης

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.gr

Το δέρμα αποτελεί τον καθρέπτη της υγείας, καθώς μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του (λέγονται τριχοειδή αγγεία) και των νευρικών απολήξεων (δηλαδή των ακροτελευταίων τμημάτων των νεύρων) γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων που αφορούν ό,τι συμβαίνει βαθιά μέσα στο σώμα.

Ο κνησμός (φαγούρα) μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος βαθιά μέσα στο σώμα. Όταν ο κνησμός είναι έντονος και παρατεταμένος, και δεν οφείλεται σε δερματοπάθεια, μόλυνση με κάποιο παράσιτο ή σε ψυχογενή αίτια, μπορεί να υποδηλώνει ασθένεια του ήπατος όπως η απόφραξη των χοληφόρων πόρων ή πρόβλημα στο αιμοποιητικό σύστημα όπως η αναιμία, η λευχαιμία και η όσος του Hodgkin Χότζκιν.

 Οι κοκκινίλες στο σώμα συνήθως οφείλονται σε  δερματίτιδες εξ επαφής, που προκαλούνται συνήθως από την επαφή με κάποια ουσία. Συνήθως συνοδεύονται από εξάνθημα με ή χωρίς φαγούρα. Αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο που τις προκαλεί, συνήθεις περιπτώσεις αποτελούν η επαφή με φυτά, φρούτα ή λουλούδια, χημικές ουσίες, απορρυπαντικά, σαπούνια, χλώριο, συνθετικά υφάσματα κλπ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δερματίτιδας που προκαλούνται από καλλυντικά και κοσμήματα. Οι ουσίες που προκαλούν δερματίτιδα εξ επαφής είναι κοινότατες στην καθημερινή ζωή. Είναι ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους όπως το νικέλιο, το χρώμιο, η φορμαλδεΰδη κλπ.. Η περισσότερο γνωστή από αυτές τις ουσίες είναι το νικέλιο. Χρησιμοποιείται σε κοσμήματα, στα κουμπιά των τζην παντελονιών κ.ά. και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε αλλεργικά άτομα. Οι αλλεργιογόνες αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται δυστυχώς ευρέως σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων καθημερινής χρήσης, γεγονός που μας φέρνει αναπόφευκτα σε συνεχή επαφή μαζί τους.
 Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, ζεστό με έντονη φαγούρα, το οποίο μπορεί να προσβάλλει διάφορες περιοχές του σώματος. Στους πρώτους μήνες της ζωής του ασθενούς οι βλάβες εντοπίζονται στο πρόσωπο και λιγότερο στο κορμό και στα άκρα (χέρια-πόδια). Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία αρκετά συχνή, χρόνια αλλεργική δερματοπάθεια με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα, που κυμαίνεται από το 10 έως και το 25% του πληθυσμού. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, πιθανολογείται όμως ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η νομισματοειδής δερματίτιδα εμφανίζεται σε άτομα άνω των 55 ετών και εκδηλώνεται με κόκκινες κηλίδες σε πόδια, γλουτούς και χέρια. Συνήθη αίτια μπορεί να είναι το στρες, το ξηρό περιβάλλον ή τα πολύ καυτά μπάνια.

Η ερυθρότητα στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του ­σώμα­τος, η ανάγλυφη υφή του δέρματος και ο κνησμός είναι τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε φωτοδερματοπάθειες, όπως είναι το «πολύ­μορφο εκ φωτός», η «φωτοτοξική» και η «φωτοαλλεργική» δερματίτιδα, καθώς και η «φυτο-φωτοδερματίτι­δα».

Κοκκινίλες, φαγούρα και ξηροδερμία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζει η επιδερμίδα, κυρίως όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές.

Κρέμες προσώπου, ρουζ, μακιγιάζ, κολόνιες και κάθε είδους καλλυντικά θεωρούνται υπεύθυνα για τις αλλεργικές δερματίτιδες που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες. Το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, όπου εμφανίζονται διάχυτες κοκκινίλες, που συνοδεύονται από φαγούρα και απολέπιση, ακόμα και μήνες μετά την εφαρμογή του ένοχου καλλυντικού.

Οι κοκκινίλες μπορεί να προκληθούν από διάφορες αλλεργίες που μπορεί να έχεις; Είτε αυτές έχουν να κάνουν με κάποιο φαγητό είτε με κάποιο φυτό που μπορεί να ακούμπησες.

Πολλές φορές μπορεί ακόμα και χωρίς λόγο το δέρμα μας αντιδρά σε μερικά συστατικά που μπορεί να έχουν τα απορρυπαντικά. Μικρή ποσότητα τους ακόμα και μετά από πολύ καλό πλύσιμο των ρούχων με άφθονο νερό μπορεί να έχει μείνει πάνω στο ύφασμα και να περάσει στο δέρμα σου.

Πολλές φορές η ευαισθησία του δέρματος ακόμα και οι κοκκινίλες μπορεί να έχουν να κάνουν με την κληρονομικότητα. Μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και κάποιος άλλος στην οικογένεια σου οπότε καλό είναι να το ψάξεις.

Τα πιάτα που είναι πικάντικα και που έχουν πολλά και παράλληλα καυτερά μπαχαρικά είναι αυτά που μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να προκαλέσουν άμεσα διαστολή των αιμοφόρων αγγείων δημιουργώντας έτσι κοκκινίλες στο δέρμα.

Οι κοκκινίλες στο δέρμα μπορεί να είναι και ένδειξη κάποιας μόλυνσης. Αυτή μπορεί να είναι απλή ή ακόμα και πιο πολύπλοκη. Εξαρτάται βέβαια από τι προήλθε.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση
- Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο προκειμένου να μην προκληθεί υπεραιμία στο δέρμα. Αντιθέτως προτιμήστε νερό κοντά στη θερμοκρασία σώματος.
- Χρησιμοποιήστε ειδικά σαπούνια για το μπάνιο.
- Μετά το μπάνιο να σκουπίζεστε ελαφρά και ποτέ να μην τρίβετε το σώμα με την πετσέτα.
- Πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο και όχι στο χέρι, αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση μαλακτικού.
- Ενυδατώνετε συχνά το σώμα με κάποιο ειδικό προϊόν. Δεν συνιστάται αντίθετα η χρήση κρέμας επάνω σε κοκκινίλες και ερεθισμούς.
- Προτιμάτε τα βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα μάλλινα, τα νάιλον και τα συνθετικά υφάσματα.
- Προσέξτε ιδιαίτερα τη διατροφή σας.
- Κόβετε συχνά τα νύχια προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι τραυματισμοί κατά το ξύσιμο. Στα νήπια καλό είναι να φοράτε γάντια.
- Αποφύγετε την εφίδρωση.
- Αποφύγετε το στρες.

*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages