Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με ένα ακροατήριο που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του μέχρι αργά το βράδυ, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.
Διακεκριμένοι ομιλητές σκιαγράφησαν με τις εισηγήσεις τους αλλά και τις ανοιχτές συζητήσεις που ακολούθησαν, σημαντικά σημεία ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Δήμο Χαλκιδέων για την επόμενη δεκαετία στους τρεις θεματικούς άξονες που εστίασε το ενδιαφέρον του το συνέδριο: Την αστική & περιαστική τουριστική ανάπτυξη, την βιώσιμη αστική ανάπτυξη & τις έξυπνες τεχνολογίες πόλεων καθώς και την υποστήριξη της εξωστρεφούς τοπικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από διεθνή παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές και μελέτες περίπτωσης αναλύθηκαν τα σημεία εκείνα που μπορεί ο Δήμος Χαλκιδέων να στηρίξει την αναπτυξιακή του πορεία σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, βασιζόμενος στη σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.

Στη θεματική της τουριστικής ανάπτυξης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές ένταξης του Δήμου Χαλκιδέων στον χάρτη της Κρουαζιέρας, στη ανάγκη επένδυσης σε τουριστικές υποδομές καθώς και στην εστίαση στο πολιτιστικό, αθλητικό και γαστρονομικό τουρισμό. Η τεράστια και γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας μπορεί με τις κατάλληλες συνέργειες και ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να αυξήσουν σημαντικά την τουριστική κίνηση με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και των έξυπνων τεχνολογιών πόλεων συζητήθηκε η σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί από το Δήμο Χαλκιδέων τόσο σχετικά με το ευρύ φάσμα αστικών αναπλάσεων που υλοποιούνται όσο και στα ολοκληρωμένα σχέδια και τις μελέτες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τα μέχρι σήμερα υλοποιημένα έργα «Έξυπνης Πόλης», δίνει στη Χαλκίδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πόλεις, προκειμένου να σχεδιάσει και επεκτείνει τεχνολογίες υποδομής που θα βελτιώσουν την λειτουργικότητα της πόλης και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε δημότες και επισκέπτες.

Τέλος, η συζήτηση για τη νέα εξωστρεφή τοπική επιχειρηματικότητα που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας του «brand Εύβοια» και διασύνδεσης του με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα ενώ αναφέρθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός αμιγούς «ευβοϊκού πρωινού» που θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα του νομού. Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην σημαντική αναπτυξιακή συμβολή και στο ευρύ πλέγμα συνεργειών που θα αναπτύξει με την βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου της «Τεχνόπολης του Ευρίπου».
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε ότι είναι υπαρξιακή για τον τόπο μας η ανάγκη να φέρουμε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος μας τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μην ξαναβρεθεί ποτέ στο σημείο που βρέθηκε μερικά χρόνια πριν, με την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας μας.  Τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια θεσμοθετώντας το αναπτυξιακό συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων ως ένα ανοιχτό βήμα γόνιμου διαλόγου για τις προοπτικές του τόπου μας.


Οι ομιλητές που συμμετείχαν στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων ήταν:
·    Μιχάλης Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής Majestic International Cruises
·    Δρ. Γιώργος Σκούρτης, Καθηγητής Τουριστικού Marketing, BCA
·    Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου
·    Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος Propeller Club Πειραιά, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, Πλοίαρχος Ε.Ν.
·    Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer Δήμου Αθηναίων
·    Δρ. Ιωάννης Σολδάτος, Διδάκτωρ Ε.Μ.Π., Επ. Καθ. ΑΙΤ, Ερευνητής University of Glasgow & συντονιστής Πανευρωπαϊκού Cluster «IERC» για Internet of Things.
·    Δημήτρης Βολουδάκης, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ερευνητής στην Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
·    Νικόλαος Μυλωνάς, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
·    Γιάννης Καρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Stayia Farm
·    Βασίλης Ρουμπής, Διευθύνων Σύμβουλος Bfresh
·    Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, τ. στέλεχος Enterprise Greece, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις»

         Γραφείο Τύπου 


*************************************************************************










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages