Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού στην είσοδο του Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού στην είσοδο του Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 26 Μαΐου 2019 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Νέο Προκόπιο, στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, του οποίου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Εκεί χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και, εν συνεχεία, προσέφερε την Θεία Λειτουργία πλαισιωθείς από Κληρικούς εκ Χαλκίδος και Κηρέως με επικεφαλής τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο και Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσέρχονταν εκατοντάδες πεζοπόροι προσκυνητές, νέοι κυρίως, εκ Βορείου και Νοτίου Ευβοίας, οι οποίοι απέδιδαν δια της μακράς πεζοπορίας την τιμή και την ευλάβειά τους στον Όσιο Ιωάννη.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, κάνοντας διδακτική ανάλυση της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής, σε συνδυασμό με την εορτή της Μεσοπεντηκοστής και τον βίο του Οσίου Ιωάννου. Παρουσίασε τον Χριστό σαν το ζωντανό νερό, που μπορεί στ’ αλήθεια να ξεδιψάσει κάθε άνθρωπο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και πριν την απόλυση, πραγματοποιήθηκαν η καθιέρωση και τα αποκαλυπτήρια της ψηφιδωτής εικόνας του Οσίου Ιωάννου, την οποία προσέφερε, ως δωρεά, η οικογένεια των εν Νέα Υόρκη ομογενών Προκοπιέων κ.κ. Ιωάννου και Ελισάβετ Συμεωνίδη και κατασκεύασαν οι Μοναχές της Ι. Μονής Παντανάσσης Κερατέας. Το ψηφιδωτό από τούδε κοσμεί την κεντρική είσοδο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού και κατά την αποκάλυψή του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους παρόντες πιστούς, οι οποίοι με ενθουσιασμό έψαλλαν τροπάρια του Οσίου.
Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος αποδίδοντας δημοσίως ευχαριστίες στους δωρητές, τόνισε πως κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, προς τον Όσιο Ιωάννη και τον Ι. Ναό του, αποτελεί έκφραση βαθειάς Πίστεως και Αγάπης στον Θεό, ο Οποίος λαμπρύνει όλους τους αγίους και ευχήθηκε με αυτή την λαμπρότητα να στολίζει και τους ευσεβείς δωρητές, αφού εκείνοι δεν φείδονται κόπων και εξόδων προς δόξαν Αυτού. Ετόνισε δε ότι ο άγιος θα υποδέχεται και θα κατευοδώνει τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι θα εισέρχονται και θα εξέρχονται στον Ι. Ναό ατενίζοντας στο ωραιότατο ψηφιδωτό την αγία του μορφή.














*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages