Ο Εορτασμός της Μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Χαλκίδα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Εορτασμός της Μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Χαλκίδα

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Τρίτης 12 Νοεμβρίου 2019 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Προ της Απολύσεως, ο εορτάζων, Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος, ομίλησε επίκαιρα, αναφερθείς στην προσωπικότητα του μεγάλου αγίου Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Ιερού Χρυσοστόμου, ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους στον εορτάζοντα Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα και την εορτάζουσα Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Ηλίων Γερόντισσα Χρυσοστόμη και ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες για την παρουσία και τις ευχές τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με πολλή εγκαρδιότητα, και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους για τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Δημήτριο Γκίκα, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ευβοίας Αθανάσιος Ζεμπίλης ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, Αντιδήμαρχοι και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης κ.ά.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι, παρά την έντονη βροχόπτωση,  κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος και ετελέσθη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Ωρεών κ. Φιλοθέου- Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος- και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, αναφερθείς πρωτίστως στο βίο του Ιερού Χρυσοστόμου και στη συμβολή του στην Ορθοδοξία, όπως και εν συνεχεία στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, συνεχάρη τον ομιλητή π. Τιμόθεο, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, ο οποίος, μαζί με άλλους Ιερείς και Διακόνους, συντόνισε όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες για την εορτή του, απουσιάζοντος μέχρι χθές, του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και η τ. Πρωθυπουργός και ανώτατη δικαστικός κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Α’ Ν. Ευβοίας κ. Δημήτριος Σίδερης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Οικονομικών και Κέντρων Εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Χαλκιδέων κ. Νικόλαος Παπαγεωργόπουλος, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας - Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παυλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

 Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με Κληρικούς της Ιεράς Συνόδου, Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Σπυρίδων Πνευματικός, κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο τ. Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας κ. Απόστολος Κουφός, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο Διοικητής Σχολής Πεζικού Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Αντιπλοίαρχος κ. Χρήστος Φραγκιάς, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», γέροντες από το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Διευθυντές Σχολείων και Καθηγητές μαζί με μαθητές τους, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και Ευβοείς του Εξωτερικού, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.

Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

Φωτογραφίες ΕΔΩ


Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου,
Ανδρέας Ρούκο,
Δημήτριος Πετρογιάννης,
Χρήστος Κουτσαύτης.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
****Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages