Ο Μητροπολίτης ΧαλκΙδος σε ενορίες της Βορείου Ευβοίας που πανηγυρίζουν τη μνήμη του Αγίου Νικολάου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Μητροπολίτης ΧαλκΙδος σε ενορίες της Βορείου Ευβοίας που πανηγυρίζουν τη μνήμη του Αγίου Νικολάου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, σε πολλούς Ιερούς Ναούς, οι οποίοι τιμώνται στο ιερό πρόσωπο του μεγάλου και λαοφιλούς Ιεράρχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 το απόγευμα. χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ασμησίου Ιστιαίας, με την συμμετοχή Κληρικών της περιοχής και πολλών πιστών ενοριτών, μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Γεώργιος Ανδρέου, οι οποίοι παρά το έντονο ψύχος προσήλθαν στην εορτή και συμμετείχαν στην ακολουθήσασα λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με έναυσμα τον χαρακτηρισμό του Αγίου, από την υμνολογία της Εκκλησίας, ως κανόνος πίστεως, ανέλυσε στους πιστούς διδακτικά γιατί χαρακτηρίζεται έτσι ο Άγ. Νικόλαος και πώς κάθε χριστιανός καλείται να είναι μέτοχος στην ίδια πίστη μέσα από την γνώση του ανόθευτου Ευαγγελίου και την εμπιστοσύνη στον προνοητή και Σωτήρα μας Θεό, καθώς επίσης ότι είναι αδύνατον η ορθή πίστη να μην συνοδεύεται από έργα πίστεως, όπως τα δίδαξε και τα έπραξε και ο Άγιος Νικόλαος, με την δημόσια και αδίστακτη, υπέρ Χριστού, ομολογία και υπεράσπιση της γνήσιας διδασκαλίας των δογμάτων της Εκκλησίας, αλλά και από την θυσιαστική και ανιδιοτελή, υπέρ του ποιμνίου του, φιλανθρωπία και ελεημοσύνη.

Λίγο πριν τη λιτάνευση της εικόνος του Αγ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την εκ νέου επίσκεψή του στην Ενορία του Ασμηνίου και την πρώτη συμμετοχή του στην ιερά πανήγυρη της και αμέσως μετά απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο π. Αθανάσιο Καραβά, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες καλλιεργεί εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου τους ενορίτες του, οι οποίοι βροντοφώναξαν το «Άξιος», και εργάζεται τα μέγιστα, μαζί με επιτήδειους Κατηχητές και Κατηχήτριες, τον εν Χριστώ καταρτισμό των νέων της Ενορίας.

Μάλιστα, έναν εξ’ αυτών των νέων, τον τελειόφοιτο μαθητή Λυκείου Άγγελο Λίτσα, ο Σεβασμιώτατος, χειροθέτησε Αναγνώστη, εξηγώντας, ταυτόχρονα, στο εκκλησίασμα ποίο είναι το έργο του Αναγνώστη στην Εκκλησία και ευχήθηκε στον νέο Αναγνώστη και τους γονείς του να συνεχίσει να προκόπτει και να προοδεύει, ως γνήσιο και συνειδητό μέλος της Εκκλησίας.

Ακόμη, μέσα σε αυτό το συγκινητικό κλίμα, ο Ποιμενάρχης μας, προσέφερε τιμητική-αναμνηστική πλακέτα στον αφυπηρετήσαντα εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ακόπως και ανιδιοτελώς εργάσθηκε για την Ενορία του Ασμηνίου περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, τον Οικον. Ιωάννη Σούρα, τον Εφημέριο της Ενορίας, Πρεσβ. Μιχαήλ Σαμαρά και τον εορτάζοντα Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, όπου ανέλυσε διδακτικά τον ορισμό «άνθρωπος του Θεού», όπως ο Άγ. Νικόλαος προσφωνείται από την υμνολογία της Εκκλησίας μας και πώς κάθε άνθρωπος μπορεί να θυμάται ότι είναι και να συνεχίσει να είναι του Θεού, ενώ λίγο πριν την απόλυση, χειροθέτησε Οικονόμο τον π. Μιχαήλ Σαμαρά, ο οποίος με ταπείνωση και φιλοτιμία εργάζεται για τις δύο Ενορίες (Αγ. Νικολάου Νεοχωρίου και Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τσιφλικίου) και ενεργεί εν τω κρυπτώ την ελεημοσύνη και την ενίσχυση του έργου των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως. Την επιλογή του Σεβασμιωτάτου επικύρωσε ο λαός του Θεού αναφωνώντας το «Άξιος» για τον καλό τους Λευίτη.

Και στις δύο Ενορίες οι Ιερείς με τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές τους παρέθεσαν εόρτια κεράσματα σε όλους στα Ενοριακά Κέντρα. Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν με αρτιότητα, εις μεν το Ασμήνιο, ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτης Αναστασίου, οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Χρήστος Πετσεπές, Αναστάσιος Αλεξίου και Ευστάθιος Μαμούχας μαζί με τα παιδιά του Ιερού, τα οποία φοιτούν στο παράρτημα Ιστιαίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, εις δε το Νεοχώριο, οι ιεροψάλτες κ. Δημήτριος Σταμούλος και Αντώνιος Ματσάγκας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



















*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages