Μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου σ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου σ

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Πεντηκοστή και την εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
 Με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, το εσπέρας του Σαββάτου 26 Μαΐου 2018 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, του Οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως δώρο πολύτιμο φυλάσσει με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Η εφετινή πανήγυρις, μάλιστα, συνέπεσε και με την μεγάλη Εορτή της Πεντηκοστής και παλαιά παράδοσις, από τα χρόνια ακόμη της Μικράς Ασίας θέλει, τουλάχιστον τοπικά, να μην μετατίθεται η πανήγυρις την επομένη ημέρα, αλλά να συνεορτάζεται με την φανέρωση της Εκκλησίας στον κόσμο.
Στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

            Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον  Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4Ε, για την αναμετάδοση της Πανηγύρεως του Ιερού Προκυνήματος, όσο και τους δύο Χορούς Ψαλτών, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδοσίου Στεργιοπούλου και κ. Νικολάου Ενωτιάδου, απέδωσαν υπέροχα τους Ύμνους της Εορτής. Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως την τέλεση, συν Θεώ, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, των Εγκαινίων του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο θα στεγασθεί στον παλαιό Ξενώνα του Ι. Προσκυνήματος, ο οποίος ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων και θα στεγάσει όλα τα κειμήλια, τα οποία εκόμισαν οι εκ Μικράς Ασίας Προκοπιείς μετά την βίαια ανταλλαγή των πληθυσμών στον Τόπο μας.
Τον θείο λόγο  κήρυξε θαυμάσια προς τους πιστούς ο χοροστατήσας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, αναφερθείς καταρχήν στην Εορτή της Πεντηκοστής, τονίζοντας ότι κατ’ αυτή φανερώθηκε η Εκκλησία, που είναι «η κοινωνία των Αγίων», οι οποίοι, όπως είπε, γίνονται όργανα του Θεού διά του Αγίου Πνεύματος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον Όσιο Ιωάννη, ως άνθρωπο της Εκκλησίας, άνθρωπο της Οικουμένης ολόκληρης, ο οποίος μας καλεί σε ενότητα με τον Χριστό και μεταξύ μας έχοντας, μεταξύ άλλων, και την αρετή της υπομονής, καθιστάμενος έτσι ο Άγιος της καθημερινότητας.

Και εφέτος, χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.
            Κατά την διάρκεια της νύκτας θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία, η οποία θα κορυφωθεί με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελειώσει περί τις 4.30 το πρωί της Κυριακής της Πντηκοστής, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Όρθρος το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, μετά το πέρας του οποίου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης ιερά Λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, ανά τας οδούς του Νέου Προκοπίου.
 (Φωτογραφία: Παρασκευή Σπυροπούλου)

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages