Δέκα SOS για τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας στιγμής - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Δέκα SOS για τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας στιγμής

Αντιμέτωποι με τον χρόνο βρίσκονται πλέον περίπου 800.000 φορολογούμενοι για να προλάβουν να υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση. Στο παρά πέντε της συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών φορολογικών εντύπων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρους ή για να τύχουν κάποιας ελάφρυνσης.

Πολλοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους θα πρέπει να βιαστούν καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία τους.

Όσοι θα υποβάλουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τη δήλωσή τους θα πρέπει να προσέξουν τα εξής τουλάχιστον 10 σημεία:

1. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο Α.Μ.Κ.Α. δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα. με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α., ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους,

2. ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2017).

3. Νέοι 18 ετών και άνω. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2017 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό του ευρώ, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα. Πραγματικό εισόδημα, που μπορεί να οδηγήσει στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θεωρείται και το εισόδημα από τόκους καταθέσεων, έστω και ένα λεπτό του ευρώ εφόσον βέβαια ο τραπεζικός λογαριασμός έχει ανοιχτεί στο όνομα του σπουδαστή/φοιτητή. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, θα πρέπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών /σπουδαστών να εμφανίζονται συνδικαιούχοι οι γονείς ώστε να δηλώνουν εκείνοι τους τόκους των καταθέσεων. Το τεκμαρτό εισόδημα που μπορεί να έχει ένας σπουδαστής/φοιτητής μπορεί να προέρχεται από την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, που είναι στο όνομά του.

4. Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα: Δίπλα από τους κωδικούς 049-050 υπάρχει βοηθητικός πίνακας με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Περιλαμβάνει πληροφορίες ανά τράπεζα ενώ τα ποσά που αναφέρονται σε αυτόν δεν είναι δεσμευτικά για τον φορολογούμενο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσουν το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στο εισοδήματά τους και μετά να συμπληρώσουν τον κωδικό με ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στον βοηθητικό πίνακα της ηλεκτρονικής δήλωσης.

5. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2017. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

6. Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη. Δεν θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα η κατοικία που έχει φοιτητής ή σπουδαστής σε άλλη πόλη, εκτός του τόπου κύριας κατοικίας των γονέων του. Σε κάθε περίπτωση, η φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας του φοιτητή ή της φοιτήτριας, είναι αντικειμενική δαπάνη δευτερεύουσας κατοικίας του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα, ανεξάρτητα εάν το συμβόλαιο έχει συναφθεί στο όνομα του γονέα ή στο όνομα του παιδιού. Σε περίπτωση, όμως, που η φοιτητική κατοικία είναι στην ίδια πόλη με τους γονείς, τότε ο σπουδαστής/φοιτητής έχει την υποχρέωση υποβολής δικής του δήλωσης.

7. Προστατευόμενα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη: Τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

8. Χωριστές δηλώσεις: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.

9. Airbnb: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45% εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (αλλαγή κλινοσκεπαμάτων, καθαριότητα κλπ), το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστές 22% έως 45%. Το εισόδημα αυτά δηλώνεται συγκεντρωτικά στη στήλη 17 του εντύπου Ε2, στους κωδικούς 60 και 61 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

10. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2017 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

πηγή newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages