Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Δήλωση Σταμάτη Βαρδαρού για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και εν μέσω της πανδημίας από το νέο κοροναϊό, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευθούν για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του που διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο με την πανδημία, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.
Μετά τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» τώρα είναι η ώρα ουσιαστικής υποστήριξης των ανθρώπων του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα και άμεσα
1. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση πρέπει να  χορηγηθεί σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και από την ημερομηνία πρόσληψης. Ακόμη και για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό του τελευταίου τετραμήνου, που ανέλαβε υπηρεσία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη επιβράβευση.
2. Ένταξη όλων των υγειονομικών στις δομές υγείας σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών. Ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει, το έλλειμμα σε μέσα ατομικής προστασίας, και προφανώς τα δομικά χαρακτηριστικά των υγειονομικών επαγγελμάτων τεκμηριώνουν, αλλά καθιστούν και ηθική υποχρέωση της Πολιτείας αυτό το βήμα.
3. Σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού,  αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης.
Η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και η ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση θέτουν ένα εξόχως ευνοϊκό πλαίσιο ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αυτονόητα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος.
Παράλληλα συνεχίζουμε να διεκδικούμε από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση την άμεση και αποτελεσματική  αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανεπαρκειών και ελλείψεων, που έχουμε επισημάνει και μέσω του Παρατηρητηρίου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα:
Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και «θωράκισης» των υγειονομικών
Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού - όχι προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης»
Άμεση λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ – επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος
Κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων  για τον κοροναϊό – ενιαία κριτήρια για τη συνταγογράφησή τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, διαβιούντες σε στρατώνες, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι) – έμφαση στην οργανωμένη αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και στην αναβαθμισμένη υγειονομική κάλυψη  στα ΚΥΤ και στα camps.
Άμεση ενεργοποίηση του δικτύου εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής και κατ’ οίκον φροντίδας των ασθενών.
Δεν αρκεί να «Μένουμε σπίτι», πρέπει να «Μείνουμε και όρθιοι» και εμείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages