Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Για τις δομές υγείας στην Εύβοια - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Για τις δομές υγείας στην Εύβοια

Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Τμήμα Υγείας
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής του, ώστε να μπορεί και στο μέλλον να ανταποκριθεί, με επάρκεια, σε ανάλογες προκλήσεις. Και αυτή είναι μία διαπίστωση με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Στην Εύβοια όμως είτε κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση, είτε «Μένουν Σπίτι», απέχοντας από τα δημόσια πράγματα ακόμη και μετά το τέλος της καραντίνας.
Το «γεφύρι της Άρτας», το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας που με τόση προσπάθεια ξεμπλόκαρε χρηματοδοτικά και κατάφερε να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Και τα δίκτυα θα πει κάποιος, τον δρόμο και τις συνδέσεις;  Τα είχε ολοκληρώσει και αυτά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Όχι αυτά δεν τα είχε ολοκληρώσει, μια και δεν ήταν στην αρμοδιότητά της. Για αυτά εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση, την οποία πρόσθεσε στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στην Περιφερειακή Αρχή να έχει πόρους για να προκηρύξει το έργο και στη Δημοτική Αρχή να αναλάβει την εκτέλεση. Από τότε πέρασαν ήδη 2 και πλέον χρόνια, που δεν τα λες και χρόνο ρεκόρ.
Και σήμερα που είμαστε στο παρά πέντε της μεταστέγασης στο νέο Νοσοκομείο:
 1) είναι ακόμη σε εκκρεμότητα ο Οργανισμός του νοσοκομείου (δηλαδή πόσες μόνιμες θέσεις μπορούν να στελεχωθούν, σε ποιες ειδικότητες και σε ποια τμήματα)
 2) δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία μόνιμη θέση γιατρού για τη στελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρότι προβλέπονται 26 κλίνες εντατικής στο νέο κτήριο.
 3) δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για αύξηση προϋπολογισμού ή για επιπλέον μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου παρότι θα αναπτυχθούν και νέες υπηρεσίες (μαγνητικός τομογράφος κλπ).
4) δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κυβέρνησης για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (π.χ. ογκολογικό, αιμοδυναμικό).
 Κατά τα άλλα ετοιμαζόμαστε για φιέστες και κορδέλες μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς τις αναγκαίες, βιώσιμες και μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου νοσοκομείου.
Η σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στη δημόσια περίθαλψη αποτυπώνεται και στον τραγέλαφο που βιώνουμε στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες της Εύβοιας, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.
Σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στα Κέντρα Υγείας εδώ και ένα εξάμηνο - όχι βεβαίως με ενέργειες τοπικών κυβερνητικών βουλευτών -, πιστοποιήθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες. Θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μένουν ακόμη κενές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θέση καρδιολόγου στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, που τελεί σε αναμονή του ΦΕΚ εδώ και μήνες. Θέσεις κρίσιμες για τη λειτουργία νέου εξοπλισμού καταργούνται, π.χ. 2η θέση ακτινολόγου στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Αποφάσεις που αφορούν την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ παραμένουν στα χαρτιά ή πολύ περισσότερο εξαρτώνται από τη δυνατότητα πίεσης του εκάστοτε τοπικού αυτοδιοικητικού ή εκκλησιαστικού παράγοντα. Τομείς που είχαν ιδρυθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης ξανά-ιδρύονται και δεν στελεχώνονται.
Οι μέρες των πρώτων μνημονιακών χρόνων, όπου νοσοκομεία έκλειναν, γιατροί έφευγαν και δεν αναπληρώνονταν, τα Κέντρα Υγείας είχαν αφεθεί στην τύχη τους και το ΕΚΑΒ συρρικνωνόταν για να εμφανιστούν στην Εύβοια ιδιωτικά ασθενοφόρα, μπορεί σε λίγο καιρό να μην όχι απλά κακές αναμνήσεις.
Την προσπάθεια που έγινε την περίοδο 2015-2019 για την επιβίωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, του ΕΚΑΒ στην Εύβοια δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Χαλκίδα 22 Μαΐου 2020
Από το Γραφείο Τύπου

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages