Ψήφισμα για την προστασία της Οίτης από την παράταξη “Στερεά Υπεροχής “ - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ψήφισμα για την προστασία της Οίτης από την παράταξη “Στερεά Υπεροχής “

Η παράταξή μας “Στερεά Υπεροχής “, κατάθεσε Ψήφισμα για την προστασία της Οίτης και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι αυτοδιοικητικό χρέος μας, να ενισχύσουμε τη θέση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων.
Είναι καθήκον μας, να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τον εθνικό μας πλούτο.
Τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, για  την προστασία της Οίτης.
ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Να μην  επιτρέψει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων  στην  περιοχή της Οίτης, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής  από το πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και της Ζώνης Προστασίας του Δικτύου “Natura 2000”.
Να μην προχωρήσει στην υπονόμευση και ακύρωση του αυτοδιοίκητου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης – Κοιλάδας Σπερχειού – Μαλιακού Κόλπου αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Να σεβαστεί την άποψη των τοπικών κοινωνιών και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα, που θα στρέφεται ενάντια  στο δημόσιο συμφέρον, στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς μας.

(Δείτε περισσότερα στο https://stereayperoxis.blogspot.com/)

Το Γραφείο Τύπου


Ψήφισμα

Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, για  την προστασία της Οίτης.

Σε απόσταση αναπνοής από τα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας  “Natura 2000”, επιχειρείται η εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων στο βουνό,
με συνολικά 37 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων, σε υψόμετρο από 1700 έως 2100 μέτρα.

Η αίτηση προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),  που αφορά τη θέση «Τούρλα-Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Οι άλλες 4 αιτήσεις που αφορούν τις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι και Μακρυρράχη,  με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση αξιολόγησης και αιτήσεων παραγωγής.

Ταυτόχρονα,  ο νέος «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος  υποβαθμίζει τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού και του Μαλιακού κόλπου,
αφού με το νέο νόμο, συγχωνεύεται με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού,
με έδρα την Αμφίκλεια και λειτουργούν πλέον ως ενιαία Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, που αποτελεί τμήμα ενός κεντρικού Ν.Π.Ι.Δ.

Η υποβάθμιση του Φορέα Διαχείρισης  μας κάνει να πιστεύουμε, ότι ήταν μια στοχευμένη ενέργεια, με σκοπό να διευκολύνει το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων στην Οίτη, αφού
ο Φορέας είχε και έχει αρνητική θέση.
Με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του, θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα για το τι θα γίνει,
με τους εργαζόμενους, με τις γνωμοδοτήσεις του και τη διαδικασία της δέουσας οικολογικής εκτίμησης και προστασίας της Οίτης.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2020, ψήφισε ομόφωνα ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Οίτη και στην υποβάθμιση του φορέα διαχείρισης.


Η Περιφερειακή Αρχή, στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2020, δήλωσε, με αφορμή τη στάση της για το «Αιολικό Πάρκο της Σκύρου», πως προτίθεται να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες περιπτώσεις,  που θα απειλήσουν το περιβαλλοντικό απόθεμα και την τουριστική προοπτική της Περιφέρειάς μας, αναλαμβάνοντας δέσμευση για τις επιβεβλημένες θεσμικές πολιτικές παρεμβάσεις προς την αδειοδοτούσα Αρχή.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στις κορυφογραμμές του βουνού του Ηρακλή, της Εθνικής Αντίστασης, των ιαματικών νερών, του φαραγγιού του Γοργοποτάμου και του Εθνικού Δρυμού, κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και ακυρώνει  τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης, διώχνοντας όσους θα ήθελαν να ζήσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

Το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά έργα ,σε αυτά τα υψόμετρα των 2000 m, (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, μαζικό κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες, κλπ.), είναι προφανώς λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας», που όλοι επιθυμούμε αλλά όχι ανεξέλεγκτα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, μπαίνει σε κίνδυνο η λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης και ακυρώνει την προσπάθεια επαναλειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οίτης, στη Μονή Αγάθωνα, που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα,
είτε σε συνδυασμό με το θρησκευτικό τουρισμό, λόγω της Μονής, είτε σε συνδυασμό με τον σχολικό τουρισμό, αφού πολλά σχολεία και ιδρύματα κάθε βαθμίδας της Περιφέρειάς μας,
 πραγματοποιούν επισκέψεις  για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στον αντίποδα της απειλής, από  αυτή την επιχειρούμενη  οικολογική καταστροφή,
το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να βοηθήσει, έμπρακτα , συμβάλλοντας στην ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής,  προωθώντας και υλοποιώντας δράσεις , που έχουν μείνει στα αζήτητα ή σκόπιμα αγνοούνται.
Δράσεις  όπως:
  Το Στρατηγικό Σχέδιο ήπιας βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης, σε συνεργασία του Δήμου Λαμιέων, του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας.
  Την υποστήριξη της κοινής πρότασης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, από το 2017, με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, για την κήρυξη της ορεινής λεκάνης απορροής Μόρνου, που περιλαμβάνει τους ορεινούς όγκους της Περιφέρειάς μας Οίτης, Γκιώνας και Βαρδουσίων, ως Τοπίου Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους, με τον προσδιορισμό «Τοπίο Άγριας Φύσης Ορεινής Ρούμελης».
  Την προώθηση του φακέλου για την ένταξη της Οίτης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO και την ανακήρυξη της γέφυρας Γοργοποτάμου σε στοιχείο της Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς της UNESCO.
  Τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Πυράς του Ηρακλέους.
  Την προσπάθεια για ίδρυση Βοτανικού Μουσείου Οίτης.
  Την ίδρυση του ενιαίου «Εθνικού πάρκου Οίτης-Κοιλάδας Σπερχειού-Μαλιακού Κόλπου», που θα δώσει μεγαλύτερη αίγλη και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της περιοχής.


Η μαζική συμμετοχή των πολιτών, -ειδικά των νέων ανθρώπων-, στο κάλεσμα των φορέων
και των οικολογικών οργανώσεων, στην πορεία αλληλεγγύης για την Οίτη, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, πέρα από την ελπίδα  που γέννησε,  δείχνει ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά τους, με την οποία αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή, ζητώντας  άμεσα, την ματαίωση του όποιου σχεδίου από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση.

Είναι καθήκον μας, να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τον εθνικό μας πλούτο.

Είναι αυτοδιοικητικό χρέος μας, να ενισχύσουμε τη θέση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων.

Το διατυπώνουμε  λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, με απόλυτη σαφήνεια, με καθαρότητα
και με στεντόρεια  φωνή,  χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις:

Όχι  στην καταστροφή της Οίτης.
Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Να μην  επιτρέψει  την εγκατάσταση αιολικών πάρκων  στην  περιοχή της Οίτης,
που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής  από το πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και της Ζώνης Προστασίας του Δικτύου “Natura 2000”.

Να μην προχωρήσει στην υπονόμευση και ακύρωση του αυτοδιοίκητου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης – Κοιλάδας Σπερχειού – Μαλιακού Κόλπου αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Να σεβαστεί την άποψη των τοπικών κοινωνιών  και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα, που θα στρέφεται ενάντια  στο δημόσιο συμφέρον, στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς μας.

 Όσοι πιστεύουν, ότι οι πολίτες της περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα αποδεχθούν παθητικά τη μοίρα τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι και πολύ γελασμένοι.

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages