Β. Αποστόλου: Προφανείς οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας για τη βιβλική καταστροφή της Εύβοιας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Προφανείς οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας για τη βιβλική καταστροφή της Εύβοιας

O βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» και το δημοσιογράφο Γιάννη Πιτταρά, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, για την πρόσφατη τραγωδία στην Εύβοια.

Κύριε Αποστόλου θέλω την άποψη σας γιατί είστε από την περιοχή, εκλέγεστε στην περιοχή, έχετε οργώσει κι εσείς τα χωριά της Εύβοιας, πείτε μας την άποψη σας, τι ήταν αυτό που έφταιξε;
Καταρχήν να μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή, μια τραγωδία για τις τοπικές κοινωνίες, η απώλεια των 8 συνανθρώπων μας καταλαβαίνετε ότι μας έχει συγκλονίσει. Από κει και πέρα η αναζήτηση των αιτιών που προξενήθηκαν όλες αυτές οι επιπτώσεις, ήδη από πλευράς της Δικαιοσύνης ως έχει καθήκον θα ασχοληθεί με τις ευθύνες και θα τις καταλογίσει εάν και εφόσον υπάρχουν.
Από τη δική μας πλευρά αυτό που έχουμε να πούμε είναι συγκεκριμένα πράγματα, ιδιαίτερα που αφορούν την λειτουργία της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, και βεβαίως και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι πολλές αρμοδιότητες που αφορούν όλα αυτά που βιώνουμε αυτές τις ημέρες έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες και παράλληλα και οι αντίστοιχοι πόροι για την υλοποίηση αυτών που πρέπει κάθε φορά να γίνονται για να μην έχουμε αυτά τα επεισόδια. 
Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση εμείς σε πρώτη φάση πολιτικές ευθύνες έχουμε ήδη εντοπίσει, οι οποίες ξεκινούν από τη συμπεριφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μετά τις περσινές πυρκαγιές στη Δίρφυ ήρθε στην Εύβοια και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση των πρώτων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνονται ιδιαίτερα στην προστασία των εδαφών από τις κατολισθήσεις, από την παράσυρση των φερτών υλών, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό, κι εκεί βεβαίως ανακοίνωσε ότι έχουμε συγκεκριμένα ποσά, 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή των απαραίτητων κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων. Από αυτά λοιπόν τα τέσσερα μέτρα που είχαν γίνει για να προχωρήσουν μόνο ένα έργο 85.000 ευρώ εκτελέστηκε, τα υπόλοιπα 3 που ήταν και τα σημαντικότερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. 
Από κει και πέρα υπάρχουν θέματα και από την πλευρά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης η οποία είχε τις δυνατότητες και είχε καταθέσει τις σχετικές μελέτες οι οποίες είχαν εγκριθεί και μάλιστα αρχές του 2019 είχαν εγκριθεί συγκεκριμένα ποσά για να γίνουν παρεμβάσεις στον βασικό υποδοχέα όλων των φερτών υλών και των υδάτων της περιοχής Δίρφυς που είναι ο Λήλας ποταμός, εκεί που έχουμε τα μεγάλα προβλήματα. 
Διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας υπάρχουν κατά την άποψή σας; Όταν δηλαδή η πολιτεία, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της πολιτείας έρχονται και δίνουν τις άδειες και νομιμοποιούν κτίσματα σε σημεία τα οποία δε θα έπρεπε να είναι;
Όπου υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις από πλευράς της πολιτείας βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες. Όμως τώρα δε συζητάμε αυτή την ώρα εάν έχει υπάρξει κάποιο αυθαίρετο ή όχι. 
Όλα αυτά βεβαίως και πρέπει να τα συζητήσουμε, είναι άλλης ώρας όμως που έχουν σχέση με τις αυθαιρεσίες, με πολλές κατασκευές οι οποίες είχαν προβλήματα. Εδώ εντοπίζουμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή όπου συνέβη αυτή η τραγωδία. Η συγκεκριμένη στιγμή, γιατί περί αυτής μιλάμε για εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι, είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες- πόρους τι έκανε, η κεντρική Κυβέρνηση τι έκανε στην προκειμένη περίπτωση. 
Δεδομένου ότι θα σας πω ότι τέλος του 2019 ο Λήλας είχε ήδη προειδοποιήσει και μάλιστα είχαν φουσκώσει τόσο τα νερά που 150 οικογένειες έφυγαν από τα σπίτια τους, έγινε μια προληπτική εκκένωση, που σημαίνει ότι εδώ σου στέλνουμε το μήνυμα, και βεβαίως δεν έγινε απολύτως τίποτα παρότι υπήρχαν οι εγκρίσεις συγκεκριμένων χρημάτων για συγκεκριμένη παρέμβαση. 
Και να κλείσω με ένα τελευταίο που αφορά τη διαχείριση της κρίσης αυτήν την ώρα. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται απόψεις ότι δε χρειαζόταν η χρήση του 112. Δε χρησιμοποιείται μόνο για να γίνουν εκκενώσεις. Ξέραμε ότι θα έρθουν αυτά τα γεγονότα. Θα έπρεπε να είναι έτοιμη η πολιτεία να ενημερώσει, να βοηθήσει τους πολίτες τι θα κάνουν και μιλάμε για ένα φαινόμενο που είχε διάρκεια 10 ώρες! 

Κύριε Πνευματικέ δεν είναι μικροπολιτική η αναζήτηση ευθυνών, πόσω μάλλον όταν ήδη η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο.
 Αυτό που χρειάζεται άμεσα αυτή την ώρα είναι να δούμε πως θα ανακουφιστούν αυτοί που έχουν πληγεί. Αύριο κιόλας να υπάρξει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί και παλιότερα και πρόσφατα, ενίσχυση επιβίωσης στους πληγέντες, μια έκτακτη ενίσχυση της τάξης των 8.000- 8.500 ευρώ, όπως και επίσης στους πληγέντες που έχει καταστραφεί η οικοσκευή τους, γενικά η λειτουργία του σπιτιού, να δοθεί κι εκεί μια ενίσχυση γύρω στα 800 ευρώ, αυτά αύριο. Βεβαίως με μια προοπτική όσο γίνεται γρηγορότερα να έχουμε μια αποκατάσταση των ζημιών, είτε αφορούν τις οικίες, πράγμα το οποίο θα γίνει μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε τις επιχειρήσεις όλες τις λειτουργίες αυτές, μέσω βεβαίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, από κει και πέρα ξέρουμε ότι η Εύβοια χρειάζεται παρεμβάσεις που θα φέρουν το Νομό μας εκεί που έπρεπε και πρέπει να είναι όσον αφορά ιδιαίτερα τα έργα υποδομών και την προστασία γενικότερα.
 
*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages