Το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας

Νίκος Σιόλιας 
του Νικόλαου ΣιόλιαΜαθηματικούΔημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκίδας
Πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του ’19, είχα καταθέσει δημόσια, τις σκέψεις και τις προτάσεις μου, για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Την επανακαταθέτω, έχοντας πια δεδομένο της μεταφοράς του στα νέα κτήρια και τις νέας κατάστασης που δημιουργείται για την ευρύτερη περιοχή.  Αν το κτήριο δεν αξιοποιηθεί έγκαιρα, τότε θα είναι δεδομένο ότι θα επέλθει  οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός, μια και γύρο από το νοσοκομείο είχαν, από πολλά χρόνια, δημιουργηθεί πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχαν σχέση μ’ αυτό: Φαρμακεία, είδη ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα υγειονομικού υλικού, ιατρικών βοηθημάτων, μίνι Μάρκετ  κ.ά. 
Η ιδιοκτησία του κτηρίου είναι κοινή (Υπουργείο Υγείας και Δήμος Χαλκιδέων) και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα προγραμματική συμφωνία των δύο φορέων  για την μελλοντική χρήση του, πριν εγκαταλειφτεί και απαξιωθεί. Ας ανοίξει ο διάλογος και η διαβούλευση μέσα στην κοινωνία και τους φορείς της. Να υπάρξει και να οργανωθεί μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πρέπει να πάρει και τις τελικές αποφάσεις.
Θεωρώ ότι τα κριτήρια για την χρήση του, θα πρέπει να είναι η κοινωνική ωφελιμότητα και συνοχή, η οικονομική επιβίωση της περιοχής.
 Τα ζητήματα των νέων αναγκών που θα προκύψουν με την νέα χρήση είναι ζήτημα εμπεριστατωμένης μελέτης από εξειδικευμένους επιστήμονες, για την νέα διαρρύθμιση των χώρων . 
Κυρίαρχο θεωρώ το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας του κτηρίου, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αλλά  σε τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;
Το νέο Νοσοκομείο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το υπάρχον. Έχει τμήματα και κλινικές που θα φιλοξενούν για αρκετό χρονικό διάστημα, ασθενείς απ΄ όλη την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή,  γύρο από την Χαλκίδα. Η μακροχρόνια παραμονή των ασθενών στις κλινικές συνεπάγεται και την παραμονή στην Χαλκίδα συνοδών και συγγενών με την δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση. Δεν μας είναι ξένη η εικόνα, συνοδούς ή συγγενείς να κοιμούνται σε καρέκλες ή να βολοδέρνουν όλη νύχτα στους χώρους του ή στο προαύλιο.   Θα μπορούσε λοιπόν ένα μέρος (πχ ένας όροφος) να χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία συνοδών και συγγενών των ασθενών, που θα ήθελαν να είναι κοντά στους αγαπημένους τους.
Επίσης το ημιυπόγειο (εκεί που σήμερα βρίσκονται τα Εξωτερικά Ιατρεία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση (με υπνωτήριο) και φροντίδα των αστέγων της Πόλης. 
Στο μισό Ισόγειο, μπορεί να λειτουργήσει Μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας, Αστικού Τύπου, για τις ανάγκες των Πολιτών, όπως μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ΚΕΠ υγείας.
Να μεταφερθούν το Γραφεία και οι Υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως του παλιού ΟΠΑΔ (που τώρα λειτουργούν σε νοικιασμένο κτήριο).
Στο άλλο μισό, μπορεί να λειτουργήσει τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, με δανειστική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε και εμπλέξουμε τα ζητήματα του Πολιτισμού και της φιλαναγνωσίας.
Είναι πασιφανές το μεγάλο θέμα που υπάρχει στην Πόλη, που δεν μπορεί να «κρυφτεί» πια: τα ουσιοεξαρτημένα άτομα, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Πόλης. Οι ανύπαρκτες ή υπολειτουργούσες δομές δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικά μέτρα. Πρέπει να βρεθεί χώρος, που θα στεγάσει τον ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα ελεγχόμενης χρήσης, με ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Τέλος μπορούμε να δημιουργήσουμε «ξενώνα προστασίας κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού», θέτοντας υπό προστασία γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί εντός και εκτός οικογένειας, μαζί με τα παιδιά τους. Είναι θετική η εμπειρία από την  λειτουργία – μ΄ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν-  του Συμβουλευτικού Σταθμού στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου (ΓΓΙΦ) στο Δήμο της Χαλκίδας
Είναι μεγαλεπήβολες και ανέφικτες οι προτάσεις; 
Ας ξεκινήσουμε την συζήτηση και την κατάθεση και άλλων σκέψεων…

Νομίζω ότι οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι μόνο για ζητήματα διαχείρισης, είναι και για τα δύσκολα! Πρέπει να βάζουν τα στοιχήματα και να τα κερδίζουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι το «όραμα» για την διαχείριση των δύσκολων  κοινωνικών προβλημάτων… και βέβαια η πολιτική βούληση αυτών που έχουν  αναλάβει την διαχείριση της τύχης του Δήμου, για την επόμενη περίοδο.
Χαλκίδα 4 Αυγούστου 2020.
*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages