Κ. Ζαχαριάδης - Μ. Χατζηγιαννάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμός εγγύτερος στις ανάγκες των πολιτών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Κ. Ζαχαριάδης - Μ. Χατζηγιαννάκης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμός εγγύτερος στις ανάγκες των πολιτών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, είχαν σήμερα το μεσημέρι ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο αναπληρωτής Τομεάρχης υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Μίλτος Χατζηγιαννάκης και η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας με την παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” Δήμητρα Θωμά, στα πλαίσια της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, καθώς και στην πρωτοβουλία στήριξης των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας με 150 εκατ. ευρώ με το πρόγραμμα “Διέξοδος”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκαν στον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, και επεσήμαναν την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους και εργαλεία να βρεθεί δίπλα στους πολίτες και στην επιχειρηματικότητα της γειτονιάς, κρίνοντας ως θετική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για στήριξη της επιχειρηματικότητας με ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ενίσχυση. 

Όπως σημείωσαν σε κοινή τους δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης, “οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας καλούνται να επωμισθούν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί, προκειμένου να καλύψουν το κυβερνητικό έλλειμα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID19 στην οικονομία.

Η έλλειψη σχεδίου και η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα σοβαρότατα προβλήματα σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, έχουν προκαλέσει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και έχουν οδηγήσει την οικονομία σε ένα τρομακτικό σπιράλ ύφεσης.

Σε αυτή τη συγκυρία, η απόφαση των Περιφερειών να συμβάλουν εμπροσθοβαρώς -και μάλιστα με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων- με πόρους από τα ταμεία τους επιχειρήσεις της χώρας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, αξιοποιώντας κεφάλαια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε διασφαλίσει και «κλειδώσει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι το κράτος μπορεί να έχει συνέχεια και να λειτουργεί προς όφελος των πολλών.  

Εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε ακούσει τις θέσεις της αγοράς και των παραγωγικών φορέων, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υιοθέτησε και ενσωμάτωσε στις προτάσεις του, καθώς και εάν είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των Περιφερειαρχών, τα δεδομένα για την οικονομία, τους επαγγελματίες και την αγορά εργασίας θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία αρνείται πεισματικά να ακούσει την αγωνία της αγοράς και να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγοντας την καταστροφή του «βλέποντας και κάνοντας». 

Παράλληλα, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για στήριξη, όχι μόνο της μεταφέρει δικές της ευθύνες για να καλύψει την ανεπάρκειά της, αλλά ευτελίζει τον θεσμό, αφαιρώντας με νομοθετικές παρεμβάσεις από τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια ακόμα και την αρμοδιότητα των προϋπολογισμών τους.”

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages