Β. Αποστόλου: Η καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα δημιουργήσει προβλήματα στη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Η καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα δημιουργήσει προβλήματα στη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη 20/1/2021 η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προετοιμασία για τα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου».
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις: 
Πρωτολογία Β. Αποστόλου
Πολλές οι προκλήσεις, που καλείστε να αντιμετωπίσετε κύριε Υπουργέ αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας εύχομαι να είστε χρήσιμος στο χώρο.
Την περασμένη χρονιά υπήρξαν αρκετές επιπτώσεις στο εισόδημά του, τόσο από τη πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από φυσικές καταστροφές που σε πολλές περιοχές, όπως η Εύβοια, εξελίχθηκαν σε τραγωδία.
Για τις επιπτώσεις από την πανδημία δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη. Σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις, μέχρι σήμερα έχετε εκταμιεύσει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μόνον 270 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες, αφήνοντας εκτός των ενισχύσεων την πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία.
Αναφέρομαι ειδικά σε δύο κατηγορίες, που αφορούν και στη δική σας πατρίδα στους αιγοπροβατοτρόφους και στους ελαιοκαλλιεργητές. Αποκλείστηκε πάνω από το 50%.
Η ερώτησή μου αφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τους πόρους της επόμενης ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υποχρεώσεις σας εντός του 2021 είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν υψηλό συντονισμό ενεργειών και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με 
1) την κατάρτιση και διαβούλευση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους,
2) την οριστικοποίηση του πλαισίου χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για τη διετία 2021-2022, και την προοπτική τους στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023 και
3) τον προγραμματισμό για την κατανομή και τη δέσμευση των πρόσθετων κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν στη χώρα μας για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο παριστάμενος προκάτοχός σας Υπουργός για να ξεπεράσει την κριτική που του κάναμε για την καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης μας παρουσίασε μια SWOT ανάλυση, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.»
Δευτερολογία Β. Αποστόλου:
«Δεσμευτήκατε, εμείς θα σας παρακολουθούμε, θα καταθέτουμε πάντα προτάσεις και βέβαια θα σας κρίνουμε για την αποτελεσματικότητά σας. 
Τα χρήματα που δώσατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολείπονται των αναγκών.
Σας προτείνω: το Γενικό Λογιστήριο τους κράτους ενισχύθηκε πρόσφατα με 450 εκατ. ευρώ από επιστροφές προστίμων που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας για τη κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, επί δικών σας κυβερνήσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η επιστροφή αυτή έγινε χάρις στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά είναι των αγροτών. Χρησιμοποιήστε τα τώρα που τα έχει ανάγκη.
Η δική μας Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ έδωσε τις μεγάλες μάχες κατά της εξωτερικής σύγκλισης και υπέρ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, συνάπτοντας νωρίς συμμαχίες με ισχυρές χώρες.
Εσείς, ο προκάτοχος σας, παρότι βάδισε στα δικές μας θέσεις, δεν έδωσε συνέχεια στην προσπάθειά μας. Ούτε φαίνεται να επέμενε στη διεκδίκηση της πραγματικής εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τους ελέγχους και την δημοσιονομική πειθαρχία των μικροκαλλιεργητών, τουλάχιστο αυτών που λαμβάνουν ενισχύσεις κάτω των 1250 ευρώ που είναι το 60% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.
Θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα αν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, με βασικότερα τη μη ένταξη εκτεταμένων περιοχών στην κατηγορία των επιλέξιμων εκτάσεων αλλά και τον υπολογισμό τους στην εξωτερική σύγκλιση. 
Είναι κρίμα να έχουμε διασφαλίσει τόσες εκτάσεις και να μην έχουμε ετοιμάσει το απαραίτητο υπόβαθρο.
Κανένας ανασχεδιασμός δεν έχει γίνει για την διαβούλευση λόγω κορωνοϊού. Αυτό μόνο προετοιμασία δεν είναι για τη νέα ΚΑΠ.
Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ιδέα τι του ξημερώνει και πως θα πρέπει να προετοιμαστεί.
Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»



*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages