Για τις Ανεμογεννήτριες ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Σκύρου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Για τις Ανεμογεννήτριες ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Σκύρου

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σκύρου
Σημαντική νίκη για την πράσινη δικαιοσύνη της Σκύρου και της Εύβοιας ήταν η πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης 1690/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθη στις 20-11-2019 ενάντια στην εγκατάσταση του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στο όρος Κόχυλα της Σκύρου. Με την απόφαση αυτή απερρίφθηη αίτηση με την οποία οι εταιρείες των μοναχών Μεγίστης Λαύρας επιδίωκαν να ακυρωθεί η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου (23-1-2018), που ανέστειλε την εγκατάστασή του για δύο έτη μέχρι την έκδοση προεδρικού διατάγματος και έγινε δεκτή η παρέμβαση του Δήμου Σκύρου. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών θα αποτελούσε “δυνητική απειλή” για τη διατάραξη τη οικολογικής ακεραιότητας του τόπου. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι καταπέλτης καθώς είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών για περιβαλλοντικούς λόγους, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει αρχή για την προστασία άλλων περιοχών στη χώρα μας.

Στη λήψη της υπουργικής απόφασης Φάμελλου για την απαγόρευση της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου ισχύος 333MW σε έκταση 36.200 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα του νησιού και μάλιστα σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura και ζώνη ειδικής προστασίας, συνετέλεσε και ο Δήμος Σκύρου υλοποιώντας την περίοδο 2010-2014 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life+ για την διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής συνολικού προϋπολογισμού 1.450.000€, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με εισηγητή τον γεωπόνο του Δήμου, Κρητικό Νίκο. Το πρόγραμμα αφορούσε και τη σύνταξη μελετών για την προστασία και διατήρηση των σπάνιων μορφών ζωής της περιοχής (Σκυριανό αλογάκι, Μαυροπετρίτης κα) οι οποίες χρησίμευσαν στην τεκμηρίωση της απόφασης Φάμελλου και της απόφασης του ΣτΕ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως φάνηκε στην προκειμένη απόφαση προστασίας της βιοποικιλότητας της Σκύρου, ήταν και είναι παρόν στους αγώνες για την ενεργειακή δημοκρατία της χώρας μας με προτάσεις και όραμα για το πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναγκαία μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές και τους πολίτες. Κτηματολόγιο, προστασία για τις περιοχές Natura2000, δασικοί χάρτες, ενεργειακές κοινότητες με περίπου 7.500 νέες θέσεις εργασίας, μεταρρυθμίσεις που μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε και τώρα σβήνει η Νέα Δημοκρατία σε κάθε “φιλοπεριβαλλοντικό” νοσμοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.
Όπως είδαμε και από το νησί της Σκύρου, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μετάβαση χωρίς την ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών επιχειρήσεων στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Χωρίς μέτρο, χωρίς χωροταξικό και οργανωμένο σχέδιο δεν μπορούν, ούτε και με τα ΜΑΤ να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Όλες και όλοι, ειδικά στην Εύβοια που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμφωνούμε ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για την προστασία των περιοχών μας, να προωθήσουμε την κλιματική ουδετερότητα σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι σαν κίνητρο της κερδοσκοπίας των λίγων και ισχυρών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ανάληψη  καθηκόντων έβαλε τον φιλοπεριβαλλοντικό της μανδύα και λειτουργεί συνεχώς με γνώμονα τις εντολές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους πολλούς, για όλες και όλους που πλήττονται από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, να αγωνίζεται για το αύριο για την ενεργειακή δημοκρατία και την πράσινη δικαιοσύνη.
Η περίοδος της πανδημίας δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση.


Φεβρουάριος 2021.


*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages